Menu Sluiten

Lightning Netwerk maakt zeer snelle en goedkope transacties mogelijk met Bitcoin

lightning network
Lightning Network

Lightning Netwerk is een zogenaamde 2nd layer solution waarmee betalingskanalen gecreëerd kunnen worden om ‘offchain’ bitcoins te versturen. Hierdoor is het weer mogelijk om een bakje koffie met BTC te betalen en zelfs om micro betalingen te doen of betalingen te streamen.

Daarnaast zal Lightning voor een dusdanige schaalvergroting in capaciteit zorgen dat Bitcoin zelfs wereldwijde massa adoptie aankan! Wallets zullen Lightning implementeren dus hoogst waarschijnlijk hardware wallets ook!

Wat is het Lightning Netwerk?
Hoe werkt het Lightning Netwerk
Lightning Netwerk in de praktijk
Geld verdienen als Lightning node
Lightning Hardware wallet
Kies de beste hardware wallet

Wat is het Lightning Netwerk?

wat is lightning
Wat is het Lightning Netwerk?

Lightning Netwerk is een netwerk waar met behulp van smartcontracten transacties kunnen worden gemaakt in betalingskanalen. Deze transacties zijn instant en zo goed als gratis. Wanneer je een betalingskanaal met iemand hebt geopend kan je onbeperkt betalingen doen met iedereen die een kanaal naar iemand in het netwerk open heeft.

Een transactie zal de goedkoopste weg vinden van de verstuurder tot de ontvanger via andere deelnemers (nodes) die een minuscule fee ontvangen voor het doorsturen van de transactie. Deze nodes kunnen niet anders dan de transactie doorsturen volgens de regels van het smart contract.

Wanneer ze dit niet doen wordt de transactie automatisch naar de blockchain doorverwezen en kost het degene die contractbreuk maakt geld. Daarnaast is het ook niet mogelijk voor de node om te weten wie de verzender en wie de ontvanger is. Het lightning Netwerk is dus anoniem en geniet de extreme beveiliging van Bitcoin!

Hoe kan ik met Lightning aan de slag?

cryptocurrency kopenKoop een hardware wallet of download een online wallet

Ga naar BTC Direct en maak een gratis account aan

Stel in hoeveel je wil kopen en geef je bitcoin adres 

Betaal met IDEAL of credit card en de bitcoins zullen naar je wallet gestuurd worden

Download een Lightning wallet, stuur een                              klein deel van je bitcoins naar de wallet en open een Lightning kanaal

Hoe werkt het Lightning Netwerk

hoe werkt het lightning netwerk
Hoe werkt het Lightning Netwerk?

Het openen van een Lightning kanaal is eigenlijk het maken van een transactie die nog niet getekend is. Omdat het nog niet getekend is kunnen de verzender en de ontvanger onderling afspreken dat het te verzenden en ontvangen saldo veranderd voor dat het naar de blockchain gestuurd wordt.

In theorie kunnen ze dit onbeperkt doen zolang het kanaal open is, Smart contracten zorgen ervoor dat de twee zich steeds aan de afspraken moeten houden. Wanneer een van de twee dit niet doet wordt er afgerekend op de blockchain.

Degenen die een kanaal open hebben kunnen ook betalingen maken met iedereen die met het kanaal van degene waar ze een kanaal mee open hebben in verbinding staat en zo voort. Hierdoor kan een heel netwerk gecreëerd worden met nodes die met elkaar verbonden zijn. Er kunnen dus onbeperkt en zo goed als gratis transacties worden gemaakt tussen iedereen in het netwerk en je hoeft alleen een mijner fee te betalen bij het openen en sluiten van jouw kanaal.

Lightning Netwerk in de praktijk

lightning netwerk
Lightning Netwerk

Het klinkt allemaal ingewikkeld om kanalen te openen en sluiten, maar wallets en exchanges zullen het voor de gebruiker gemakkelijk maken. Er zullen wallets zijn waar je een BTC saldo en een BTCLightning saldo hebt. In deze wallet kan je jouw BTCLightning saldo optoppen of uitcashen van en naar je normale BTC saldo.

Alleen bij het optoppen of uitcashen zal je een miner fee betalen en de Bitcoin blockchain belasten. Bij het versturen van BTCLightning zal je alleen een minuscule fee betalen om transacties te kunnen maken met iedereen die een saldo in zijn BTCLightning wallet heeft. Omdat je onbeperkt transacties kan versturen tegen een extreem lage fee kan je zelfs betalingen streamen. Zo kan je bevoordeeld per seconde betalen wanneer je een film kijkt.

Geld verdienen met een Lightning node

geld verdienen met lightning
Verdien geld met een Lightning node!

Wanneer je jouw Lightning node op een strategische plaats in het netwerk weet te krijgen door met goed verbonden nodes een kanaal open te hebben zullen veel betalingen via jouw node gaan en zal je elke keer een minuscule fee krijgen. Deze fee is zeer klein, maar als jij heel veel transacties doorstuurt kan dit wel oplopen.

Of de transactie via jou gaat zal eraan liggen met welke nodes je allemaal een kanaal open hebt, hoeveel je in je wallet hebt en hoe hoog je fee is. In hoeverre je dit allemaal zelf af kan stellen is op dit moment nog niet bekend, maar hier ligt zeker een kans open om een passief inkomen uit je bitcoins te halen!

Lightning Hardware wallet

lightning hardware wallet
Lightning hardware wallet

Het is mooi dat je fees kan verdienen door een Lightning node te runnen en bijna gratis instant transacties kan maken, maar het nadeel is dat je bitcoins dan online zijn (wanneer je een online wallet gebruikt) en ze gehackt kunnen worden.

Het is te verwachten dat hardware wallets ook Lightning zullen implementeren en als dit het geval is kan je het in een beveiligde omgeving doen! Op dit moment is er nog geen hardware wallet die Lightning ondersteund, maar zodra dit het geval is zullen we het laten weten.

Trezor en Bitbox hebben interesse getoond in Lightning door de Lightning hackday te sponsoren en bij te wonen. Dus de kans is groot dat een van deze partijen als eerste met een Lightning hardware wallet komt.

koop een trezor

 

 

koop een bitbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *