bail-in

In 2008 zijn de banken gered met een bailout. Zijn ze nu aan het voorbereiden voor een grootschalige ‘stealth’ bail-in? Bitcoin is hier speciaal voor gecreëerd!

Recentelijk heeft het cabinet cash transacties boven de 3000 Euro verboden. Ook heeft ING aangegeven dat ze klanten die minder cash opnemen gaan belonen met kortingen. Niet alleen in Nederland is een oorlog tegen cash uitgebroken, maar dit is een wereldwijd fenomeen. Het voorkomen van witwassen en criminaliteit wordt als reden gegeven.

Waarom is het nu ineens zo belangrijk om tegen criminelen op te treden, terwijl zo’n beetje alle beschavingen altijd zonder problemen cash gebruikt hebben om met elkaar te handelen. Is het niet toevallig dat dit in de hele wereld ineens enorm belangrijk is? Of zou er misschien wat anders aan de hand zijn?

Ruim twee weken geleden hebben we geschreven dat de centrale banken in een moeilijke positie zijn gekomen, omdat we aan de vooravond van een recessie staan en nog steeds een historisch lage rente hebben. Dit is enorm problematisch, omdat een verlaging van de rente normaal gebruikt wordt om een recessie te bestrijden. De centrale banken staan deze keer dus met lege handen wanneer een crisis toeslaat. 

Het lijkt er echter op dat het IMF al een plan heeft gemaakt: Op hun website kan je vinden dat ‘deep negative rates’ een goede oplossing kunnen zijn om de volgende crisis te bestrijden. Dan moet natuurlijk wel iedereen al zijn geld op de bank hebben staan, want rente is niet van toepassing op cash……………….

Disclaimer:

Wij zijn geen gecertificeerde economen, maar in Oostenrijkse economie geïnteresseerde bitcoiners die met een kritische blik naar de wereld kijken. In dit artikel beschrijven we onze opinie, doe altijd je eigen onderzoek om je eigen opinie te vormen. Onze opinie is dus geen financieel advies, maar meer stof om over na te denken. 

Het monetaire systeem begint te falen

We zijn op een kritiek punt in de geschiedenis aangekomen, waar het nu 48 jaar durende monetaire experiment met papiergeld (fiat), dat ten koste van de normale man ongelimiteerd bijgedrukt kan worden op een enorme mislukking begint uit te lopen. Banken lopen via de gelegaliseerde fraude van ‘fractioneel bankieren’ veel te hoge risico’s. 

Ze zoeken letterlijk de exacte grens op, omdat ze weten dat ze door de overheid gered gaan worden met het geld van de burger wanneer het mis gaat. Ze hebben dus geen ‘skin in the game’ wanneer ze risico volle investeringen aangaan en gokken dus eigenlijk met andermans geld. Bovendien is strafrechtelijke vervolging van bankiers na 2008 extreem schaars gebleken terwijl mensen voor honderden biljoenen zijn gedupeerd, ze hebben voor de risico’s dus weinig te vrezen. 

Is een bailout waarschijnlijk deze keer?

De vraag is alleen of overheden die omkomen in hun schulden zich deze keer een grootschalige bailout kunnen veroorloven, zonder sociale onrust te veroorzaken. In Frankrijk zijn nu al wekelijks grootschalige rellen, omdat de belastingdruk te hoog is en we bevinden ons nu nog wel op hoogconjunctuur! Hoe zal Europa eruit zien in een crisis waar velen hun baan verliezen en de belastingen verhoogd moeten worden om de banken weer te redden? 

Bovendien zijn vandaag de dag veel meer mensen op de hoogte van het monetaire systeem dan in 2008, omdat het internet de monopolie van de overheid op informatie eindelijk heeft gebroken. Waarschijnlijk is het deze keer niet mogelijk om de banken via een bailout te redden zonder het gehele land in chaos te storten. 

Bailout VS Bail-in

In 2008 zijn slecht bestuurde banken wereldwijd gered met belastinggeld doormiddel van een bailout. Dit betekent dat de tekorten van de banken zijn aangevuld door de overheid, waardoor de klanten hun spaargeld niet kwijt zijn geraakt en de banken konden voortbestaan. Burgers moesten dus ongevraagd betalen voor de onverantwoordelijke risico’s die de banken hebben gelopen.

In cyprus werd een paar jaar later een bail-in gedaan. Bij een bail-in wordt het geld van rekeninghouders geconfiskeerd om de schulden van de bank te betalen. Een bail-in wordt gedaan wanneer de overheid niet in staat is om een bailout te doen, of inschat dat de gevolgen hiervan te groot zullen zijn. Een bail-in is dus een veel zichtbaardere vorm van diefstal: Je ziet namelijk letterlijk een bepaald bedrag van je rekening gehaald worden, terwijl voor een bail out de belastingen die constante veranderen wat verhoogd worden. 

Hoge negatieve rente is een sneaky bail-in

Een bailout is alleen mogelijk wanneer overheden het zich kunnen permitteren, maar een bail-in kan altijd. Het nadeel van een bail-in is alleen dat de diefstal zo duidelijk is dat het vertrouwen in de instituties een flinke deuk zal oplopen. Een bail-in met de ‘stealthy’ eigenschappen van een bailout zou dus perfect zijn.

Hoge negatieve rente is een perfecte onzichtbare bail-in die op grote schaal uitgevoerd kan worden en bovendien de centrale banken van nieuw gereedschap voorziet. De banken kunnen elk jaar een paar procent van het geld van hun klanten confiskeren, terwijl de schulden van de banken en overheid minder waard worden (lage rente gaat gepaard met devaluatie van de valuta).

Bovendien heeft de centrale bank weer een paar procent ruimte om de recessie te bestrijden door de rente te verlagen. Win – win voor de overheid en de banken en lose – lose voor de burgers. 

Er zullen andere redenen voorgedragen worden

Het was natuurlijk al een tijdje duidelijk dat het extreme monetaire beleid niet houdbaar is. Overheden rond de wereld zijn zich dus waarschijnlijk al aan het voorbereiden om ons geld op een bankrekening op te sluiten door regels voor het gebruik van cash aan te scherpen. Zo hebben ze het grootst mogelijke bedrag beschikbaar om de stealth bail-in uit te voeren. 

Het bestrijden van criminaliteit en later het bestrijden van de crisis zullen als argument gebruikt worden om draagvlak voor het beleid te krijgen. Stel jezelf nogmaals de vraag: Sinds het begin van beschaving wordt cash (in verschillende vormen) gebruikt, dus waarom is het nu ineens zo’n groot probleem?

Negatieve rente is ongetest en giftig voor de samenleving

Negatieve rente is een nieuw fenomeen en gaat in tegen alle natuurlijke wetten van een markteconomie. Het is dus een hevige verstoring van het natuurlijke evenwicht en zal dus moeite kosten om in stand gehouden te worden (als een strandbal onder water houden). Bepaalde krachten in de markt kunnen de ballans tegen de wil van de centrale banken herstellen. Dit zal tot chaos en paniek leiden (stel je voor dat de rente op je lening ineens van -5% naar =+5% veranderd!).

De negatieve rente zal al het spaargeld doen verdampen en mensen er toe dwingen diep in de schulden te gaan. Dit betekent dat we toekomstige generaties letterlijk van hun rijkdom beroven en bovendien met een enorme schuld opzadelen. Prijzen zullen door het dak gaan en het zal voor de meeste mensen onmogelijk zijn om iets te kopen zonder eerst geld te hoeven lenen.

Een kind in Amerika wordt vandaag de dag al met een schuld van 500.000 dollar geboren en in Nederland is dit momenteel rond de 30.000 Euro. Deze schulden zullen explosief toenemen wanneer dit beleid doorgevoerd wordt. Vind je het normaal om kinderen zo’n enorme last in hun schoenen te schuiven, voordat ze ook maar de kans hebben gehad om de eerste beslissing van hun leven te nemen?

De Oostenrijkse business cyclus

Mainstream economen hebben niet echt een duidelijke verklaring voor de economische cyclus, maar de Oostenrijkse school heeft hier wel een hele logische en duidelijke verklaring voor. Dit wordt de Oostenrijkse business cyclus genoemd en komt erop neer dat monetaire verruiming en onnatuurlijke lage rente misallocatie in de economie veroorzaken tijdens de opgang om vervolgens een crash te veroorzaken wanneer deze misallocatie in de markt zichtbaar wordt. Dit filmpje zal het mooi uitleggen:

En hier gaat het wat dieper:

Misallocatie betekent dat grondstoffen en manuren worden ingezet voor producten en diensten waar uiteindelijk geen vraag naar is. Dit betekent dat de bedrijven die producten en diensten leveren waar zonder manipulatie geen vraag naar zou zijn failliet gaan en hun mensen op straat zullen zetten. Het is waar dat tijdens de opgang de werkgelegenheid hoger is, maar al deze manuren en grondstoffen zijn letterlijk verspild en voegen niets toe aan onze uiteindelijke welvaart. 

Rente heeft een belangrijke functie

Rente is een prijs en zoals elke prijs is het een signaal voor de consument en de ondernemer. Een hoge rente betekent dat er weinig spaargeld is (banken willen kapitaal aantrekken dus verhogen de rente) en dat het dus een slecht moment is om te investeren. Consumenten hebben namelijk niet veel te besteden.

Als de rente laag is betekent het dat er veel spaartegoeden zijn en dat het verstandig is nu te investeren, omdat consumenten in de toekomst veel te besteden hebben. Prachtig! Precies nu is het voor ondernemers goedkoop is om geld te lenen om hun bedrijf uit te breiden of een nieuw bedrijf te starten om aan deze toekomstige vraag te voldoen. Wat is de vrije markt toch mooi!

Manipulatie van de rente is het misleiden van de markt

Overheden (we gebruiken overheden en centrale banken door elkaar omdat ze de markt samen manipuleren en er samen van profiteren) misleiden de markt door deze signalen te manipuleren. Door de rente te verlagen krijgt het bedrijfsleven het signaal om volop te investeren en groeit de economie op papier. Echter, het spaargeld dat nodig is om deze extra output uiteindelijk te consumeren is niet aanwezig en door de hoge inflatie en lage rente zelfs steeds minder. 

Al het nieuw geïnvesteerde geld verbeterd de situatie dus alleen tijdelijk en in de boeken staat het mooi, maar uiteindelijk zal het allemaal letterlijk verdampen en zijn de grondstoffen voor niks verspild. In plaats van al het overheidsbeleid om milieuvervuiling te voorkomen, kunnen ze beter gewoon stoppen de rente te manipuleren.

Dit zou waarschijnlijk vele malen effectiever zijn door de besparing van grondstoffen en energie (die uiteindelijk toch niets opbrengen) en bovendien zou het de productieve mensen geen extra geld en moeite kosten. Dan hebben we het nog niet eens over al het menselijk leed na de crash (valse beloften door valse signalen). Dit filmpje geeft de rente mechanismen mooi weer:

https://youtu.be/Tq8wk_bnvaU

Waarom houden overheden niet van cash?

Op dit moment is de oorlog tegen cash waarschijnlijk vooral gedreven door de wens om het effect van de renteverlagingen zo groot mogelijk te laten zijn. Er zijn echter meer redenen waarom overheden graag van cash af willen. Het heeft vooral met de drang om te controleren te maken.

Een cash betaling staat namelijk niet geregistreerd en is bijna onmogelijk te volgen. Betalingen via de bank staan allemaal op naam geregistreerd en kunnen allemaal door de overheid opgevraagd worden. Voor de overheid is dit leuk, maar deze gegevens worden vaak gelekt en kunnen op het darkweb terecht komen.

Cash is belangrijk voor onze privacy

Zelfs als je niets te verbergen hebt is cash voor de klant eigenlijk veel veiliger, je gegevens worden namelijk niet over het web verstuurd. Bovendien is betalen een vorm van communicatie en het zou een mensenrecht moeten zijn om vrij en zonder surveillance te kunnen communiceren. 

Wanneer alle betalingen via een bank of financiële instelling gaan kunnen overheden ook bijvoorbeeld belastingen automatiseren. Hierdoor kunnen ze de tarieven makkelijker verhogen zonder draagvlak, omdat mensen hun vermogen niet uit het systeem kunnen onttrekken als het te gek wordt.

Deze automatisering kan voor hele enge scenario’s zorgen wanneer een overheid doorschiet. Zo kunnen ze het bijvoorbeeld onmogelijk maken om te reizen wanneer je verkeerde politieke ideeën hebt of je rekening bevriezen wanneer een verkeerde website bezoekt. In China begint dit systeem zich al te ontwikkelen. Denk niet dat het hier niet kan gebeuren: Wie is de volgende die aan de macht komt na een hevige economische crash? 

Satoshi lanceerde Bitcoin als een ‘peer to ‘peer electronisch cash systeem

Satoshi zag de eerder beschreven problemen duidelijk aankomen en heeft ons van de perfecte oplossing voorzien. Bitcoin heeft de eigenschappen van cash in de zin dat gebruikers door niemand gecontroleerd of gecensureerd kunnen worden.

Bovendien is monetaire verruiming met bitcoin niet mogelijk, omdat de aanvoer van nieuwe bitcoins vaststaat en door niemand veranderd kan worden. Ook kunnen rentetarieven niet gemanipuleerd worden zonder constant geld te verliezen, bitcoin banken kunnen hierdoor een rente van wel 6% geven. Deze rente is tot stand gekomen in de vrije markt.

bitcoin white paper

Bitcoin Whitepaper

Bovendien is een bail-in met bitcoin niet mogelijk, omdat niemand jouw coins kan confiskeren wanneer je zelf je private keys bewaard. Daarnaast is een bail-out ook veel moeilijker wanneer veel mensen bitcoins bezitten, ze kunnen nu namelijk hun geld effectief verstoppen wanneer de belastingen onterecht omhoog gaan. 

Het is zeker dat Satoshi het Bitcoin netwerk heeft ontworpen om de financiële fraude tegen te gaan en mensen een middel te geven om zich tegen de volgende bailout te beschermen. Een verwijzing naar een krantenartikel van een opkomende bailout was namelijk toegevoegd aan het genesis blok, oftewel het eerste block van de Bitcoin blockchain.

genesis block

Wiki

Bitcoin als digitaal goud

Bitcoin heeft veel eigenschappen die overeenkomen met de eigenschappen van goud, maar is verbeterd op twee punten waar het met goud mis ging. Goud en bitcoin staan beide los van overheden en banken. Ze kunnen niet zomaar bijgedrukt worden, er moet echt werk geleverd worden om er meer van te maken. Hierdoor worden ze beide gebruikt om het effect van inflatie en ander wanbeleid van banken en overheden te ontwijken. Goud had echter twee tekortkomingen:

Audit en verzending van goud is duur

Omdat het niet handig is om altijd met goud rond te zeulen werd goud ‘veilig’ bij de bank opgeslagen en deden de certificaten diens als betaalmiddel. Banken zagen al snel dat ze ongestraft meer certificaten konden drukken dan dat er goud in de kluis lag, omdat niet iedereen tegelijk zijn goud komt opeisen. 

Een audit werd vaak niet gedaan, want het kost een hoop om dit op een veilige manier te doen. Hierdoor kon fractioneel bankieren steeds verder groeien en werd in 1971 het papiergeld zelfs helemaal losgekoppeld van goud. Overheden en bankiers waren dus in staat om de macht over de geldvoorziening te grijpen, omdat controle simpelweg te duur was.

In het digitale tijdperk is er geen reden om bitcoin certificaten uit te geven, omdat een echte bitcoin bijna net zo gemakkelijk te versturen en verifiëren is als een bitcoin certificaat. Het zal voor bankiers dus veel moeilijker zijn om deze gelegaliseerde fraude toe te passen en bovendien is er niemand om voor een bitcoin bank een bailout te doen wanneer het mis gaat. Centrale banken bezitten immers geen bitcoins. Waar goud gefaald heeft zal bitcoin dus waarschijnlijk slagen!

Goud is gemakkelijk te confiskeren

goud confiscatie

Op 5 April 1933 moesten alle Amerikaanse burgers al hun goud en zilver inleveren, zodat de centrale bank meer geld kon bijdrukken (er was toen nog een gedeeltelijke goudstandaard). Op het stiekem achterhouden ervan werd een gevangenisstraf van 10 jaar gezet! Goud werd dus letterlijk geconfiskeerd. Satoshi heeft deze datum als verjaardag gekozen, hij was zich dus waarschijnlijk heel goed bewust van deze interessante eigenschap van Bitcoin.

Goud is door zijn fysieke vorm gemakkelijk te confiskeren, want je moet het toch ergens opbergen. Bitcoins bestaan uit enen en nullen en kunnen overal verstopt worden. Je kan een private key bijvoorbeeld in een schilderij, een ketting of een lied verwerken. Ook kan je multisignature keys over verschillende werelddelen verspreiden. Je kan de private key zelfs in je eigen hoofd bewaren!

Wanneer een groot deel van de bevolking bitcoins bezit is het dus onmogelijk om ze te confiskeren. Zelfs als ze kunnen bewijzen dat je ze ooit gekocht hebt, is het onmogelijk te bewijzen dat je de key niet kwijt geraakt bent. Bovendien zijn er volop manieren om ze anoniem te kopen. Het zal voor een overheid dus duurder zijn om de bitcoins te confiskeren dan dat het oplevert. Daarom is de kans klein dat ze er ook maar aan gaan beginnen. 

Wiki

Conclusie:

Wij denken dat het fiat experiment begint te falen en dat degene die hier schuldig aan zijn zich weer op de gewone burger zullen beroepen via bailouts, bail-ins en stealth bail-ins (inflatie en negatieve rente). Hardwerkende productieve mensen zullen dus alles wat ze met bloed, zweet en tranen verdiend hebben zien verdampen door het wanbeleid van de niet-productieve klasse.

Gelukkig heeft Satoshi ons van een middel voorzien om jezelf financieel te beschermen en waar we bovendien weer een gezond financieel systeem mee op kunnen bouwen, waarbij fraude en menselijk falen op ze minst veel minder aanwezig is. De misallocatie door het centrale banken beleid MOET rechtgetrokken worden, dus een crisis tenminste zo erg als 2008 is waarschijnlijk niet te voorkomen. 

Ze kunnen de bubbel alleen verder opblazen en hiermee de (steeds groter wordende) klap uitstellen, zo zijn we al bij een opgang van 10 jaar gekomen, terwijl het normaal maar ongeveer 7 jaar duurt. Dit zullen ze waarschijnlijk zeker proberen, want de meeste bestuurders worden voor een periode gekozen en zullen het waarschijnlijk naar de volgende door willen schuiven. 

Bitcoins in eigen beheer houden is het beste wapen tegen een bail-in

De beste manier om jezelf in te dekken tegen het falen van het financiële systeem is door bitcoins te kopen en ze in eigen beheer te houden, zodat een bail-in niet mogelijk is. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met een hardware wallet.

Het is verstandig om je in Oostenrijkse economie te verdiepen, dan begrijp je in ieder geval wat er gebeurd in de echte economie. Maak niet de fout om te denken dat economie saai is: De mainstream versie is saai, omdat het niet rijmt met de echte wereld en dus alleen om getalletjes draait. 

De Oostenrijkse versie is super interessant, omdat je steeds meer problemen in zowel de maatschappij als je eigen leven gaat herkennen en duidelijke oplossingen gaat zien. Misschien dat je er zelfs (net als wij) geen genoeg van kan krijgen! Hieronder de twee beste boeken om mee te beginnen:

oostenrijkse economie
Klik op de afbeelding om te bestellen
leren wat geld is
Klik op de afbeelding om het boek te bestellen
hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.5/5 - (17 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!