belegging

Bitcoin is een ongecorreleerde en asymmetrische belegging – Wat betekent dat precies en waarom is dat juist nu belangrijk?

Je zal steeds vaker horen dat Bitcoin een ongecorreleerde en asymmetrische belegging is. Bitcoin staat erom bekend risicovol en volatiel te zijn, maar deze eigenschappen kunnen er juist voor zorgen dat beleggers deze cryptomunt gaan gebruiken om het risico en de volatiliteit van hun portfolio te stabiliseren. 

Bitcoin is pas tien jaar oud en het grootste deel van de beleggers heeft nog geen idee wat het precies is. Ze zijn jarenlang gevoerd met het idee dat bitcoin een speeltje voor criminelen is dat is gebackt bij niets en elk moment kan verdampen. 

De komende jaren kunnen we echter een enorme educatie golf verwachten, wanneer de stijgende prijs de aandacht trekt terwijl door beleggers gerespecteerde spelers zoals Fidelity en ICE deze asset class valideren. Bovendien is een asset met deze eigenschappen in deze roerige tijden een must in elke portfolio!

disclaimer centrale planning

Wat is een ongecorreleerde belegging?

Bitcoin is een ongecorreleerde belegging, omdat het zijn eigen gang gaat onafhankelijk van de financiële markten. In een recessie gaan bijna alle asset prijzen omlaag, ze zijn dus positief gecorreleerd. Assets waar beleggers in vluchten wanneer er paniek op de markten is zijn negatief gecorreleerd, dit zijn vooral edelmetalen zoals goud en zilver. 

Af en toe laat Bitcoin een lichte correlatie zien. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Wanneer Bitcoin in de hype fase is, zal het meeprofiteren van het speculatieve gratis geld dat door de centrale banken in de economie gepompt wordt. Dit zal een lichte positieve correlatie veroorzaken waarbij bitcoin en aandelen een periode samen kunnen stijgen.

Ook kan chaos in de financiële markten een negatieve correlatie veroorzaken. Beleggers zullen dan naast goud in hun paniek ook naar Bitcoin grijpen. Bitcoin begint zich dus ook steeds meer een veilige haven te worden. Hoewel de correlatie soms lichtjes aanwezig is, is Bitcoin bijna altijd ongecorreleerd en gaat het dus gewoon zijn eigen gang. 

Waarom zijn ongecorreleerde beleggingen juist nu belangrijk

De economische opgang duurt al 10 jaar en is daarmee de langste ooit. Statistisch gezien moet er binnenkort dus wel een recessie komen. Bovendien zijn er in het laatste jaar serieuze recessie signalen naar buiten gekomen die in het verleden bijna altijd binnen korte tijd tot een recessie geleid hebben. De paniek op de beurzen van afgelopen vrijdag en maandag zou hier wel eens een bevestiging van kunnen zijn.

Hoe meer ongecorreleerde en negatief gecorreleerde beleggingen je in je portfolio hebt, hoe minder last je van een eventuele recessie zal hebben. Een groter deel van je portefeuille is dan immers immuun voor het negatieve sentiment of zal hier zelfs van profiteren. 

Het nadeel van negatief correlerende beleggingen is dat je bijna gegarandeerd verliest tijdens de opgang. Bitcoin als ongecorreleerde belegging heeft daarentegen juist enorme koerswinsten laten zien tijdens de afgelopen opgaande fase. Bitcoin kan je dus rond de cyclus inzetten zonder te bloeden tijdens de euforische jaren.

Wat is een asymmetrische investering

De meeste beleggingen zijn symmetrisch, dit betekent dat het risico en het potentieel ongeveer even groot zijn. Investeringen met een hoog risico hebben doorgaans ook een groot potentieel. Veiligere beleggingen hebben meestal ook een kleiner rendement. Bitcoin is een asymmetrische investering, omdat het potentieel enorm is, terwijl het risico relatief klein is.

Laten we stellen dat het maximale mogelijke verlies honderd procent is wanneer Bitcoin totaal mislukt en dat het maximale potentieel één miljoen is. De bitcoin prijs nog kan dus nog honderd keer over de kop gaan als Bitcoin de nieuwe monetaire standaard wordt. 

Als je een portfolio hebt van honderd Euro en je hebt hier symmetrische beleggingen in die gemiddeld een potentiële winst van tien procent, maar ook een potentieel verlies van tien procent hebben, zal je in het beste geval tien Euro verdienen en in het slechtste geval 10 Euro verliezen.

Wanneer je één procent van deze portefeuille in Bitcoin belegt zal je in het slechtste geval ongeveer 11 Euro verliezen, terwijl je in het beste geval ongeveer 110 Euro verdient! Met een kleine hoeveelheid Bitcoin kan je het potentieel van je portfolio dus enorm vergroten, terwijl het extra risico minimaal is. Wanneer beleggers dit in gaan zien zullen ze massaal in bitcoin stappen!

Waarom is het potentieel van Bitcoin zo groot?

Iedereen zal het ermee eens zijn dat het maximale risico van een investering in bitcoin honderd procent is. Het potentieel is echter veel moeilijker te bepalen. We zullen hier een paar methoden beschrijven waarmee we een potentiële prijs van één miljoen bevestigen:

Stock to Flow methode

Wanneer de vraag naar een asset stijgt bepaald de schaarste hoe groot het gevolg op de prijs is. Door de toegenomen vraag zal de prijs stijgen. Hierdoor zullen de producenten ervan geprikkeld worden om de productie op te schroeven. Als de productie gemakkelijk verhoogd kan worden zal dit de prijs weer drukken. Als de extra productie beperkt is zal schaarste de prijs verder doen stijgen. 

De prijs van een asset waar de vraag van stijgt is dus zeer afhankelijk van de mogelijkheid tot extra productie. Hierbij gaat het niet om absolute aantallen, maar om de verhouding tussen de hoeveelheid dat al in omloop is en dat nieuw gecreëerd wordt. Dit geeft namelijk het percentage van verwatering weer. Deze verhouding wordt de Stock to Flow ratio genoemd.

Plan B heeft uitgevonden dat de verhouding tussen de S/F ratio en de prijs van alle edelmetalen (die ook schaars zijn) precies op één lijn liggen. Bitcoin past ook in dit model. Het is dus mogelijk om de prijs van bitcoin te voorspellen aan de hand van de S/F ratio die voor de toekomst al vastligt. Tot nu toe is deze methode 95% accuraat geweest. Als we deze trend doorzetten zal de prijs van één miljoen per Bitcoin in een paar jaar al gehaald gaan worden.

bitcoin belegging

Exponentiële groei door het netwerk effect

Netwerken groeien exponentieel en Bitcoin is het eerste netwerk ooit waar elke eenheid een deel van de totale waarde van het netwerk vertegenwoordigd. Wanneer iets normaalgesproken in maat verdubbeld, verdubbeld ook de waarde ervan. In het geval van een netwerk is de toename van de waarde echter groter dan de toename van de maat. Het netwerk wordt namelijk bruikbaarder voor alle deelnemers als het netwerk als het groeit. 

Je kan het met de mobiele telefoon vergelijken: Als jij als enige een mobieltje hebt, heb je er niet zo veel aan. Voor elke bekende die ook een mobieltje koopt, wordt jouw mobiele telefoon waardevoller voor jou. Je kan namelijk met meer mensen bellen. Bovendien wordt het voor degenen die er nog geen hebben aantrekkelijker om er één te kopen, omdat ze weten dat ze bijna iedereen ermee kunnen bereiken.

Omdat bitcoin niet twee keer zoveel waard wordt bij een verdubbeling van het aantal gebruikers, maar veel meer dan dat, is bitcoin tot nu toe in een mooie uptrend op de logaritmische chart. Wanneer je de golven die voortkomen uit het sentiment waardoor een cyclus ontstaat wegdenkt, is het een mooie rechte lijn. Als deze trend zich voort zet, wat zeer waarschijnlijk is wanneer er geen gekke dingen gebeuren, zullen we binnen tien jaar één miljoen per bitcoin bereiken. 

bitcoin prijs

Marktkapitalisatie berekening

Wanneer we een bitcoin prijs van een miljoen krijgen zal de marktkapitalisatie ongeveer 20 triljoen zijn. Dit is ongeveer hetzelfde als alle offshore bankrekeningen, drie keer zo groot als goud of een kwart van de aandelen markt.

Als je bedenkt voor hoeveel doeleinden Bitcoin geschikt is en de supersnelle ontwikkelingen ziet, is het helemaal niet onwaarschijnlijk dat we de miljoen gaan halen! Het fundamentele en technische plaatje wijzen dus allebei in dezelfde richting!

Ongecorreleerd plus asymmetrisch, de gouden combinatie

Door het asymmetrische character van Bitcoin zou het altijd al een goed idee zijn om op zijn minst een beetje in je portfolio op te nemen, maar met het oog op de macro-economische omstandigheden is het ook nog eens een perfecte bescherming tegen een eventuele recessie. Je zal dus zowel het risico verkleinen als het potentieel enorm vergroten. Zelfs met een zeer kleine allocatie. 

Bovendien is Bitcoin zonder tegenpartij risico en bestand tegen confiscatie zolang je ze in eigen beheer houdt op een hardware wallet. Je kan jezelf dus ook nog eens beschermen tegen systematisch falen van het financiële systeem en fascistisch worden van de overheid. Dit zijn ontwikkelingen die vaak hand in hand gaan en niet geheel zijn uit te sluiten gezien de enorme financiële bubbel die door het beleid van de centrale banken is gecreëerd.

Beleggers die dit als eerst begrijpen zullen het meest profiteren, de asymmetrie zal namelijk langzaam afnemen naarmate we dichter naar volledige adoptie toe gaan. Zoals Trace Mayer altijd zegt: Bitcoin is niet een ‘once in a lifetime opportunity’,  maar een ‘once in a species opportunity’. 

Wij geloven er zeker in dat Bitcoin de nieuwe monetaire standaard zal worden en als we hierin gelijk krijgen zal de grootste aardverschuiving in rijkdom ooit plaatsvinden. Zorg dat je als een winnaar en niet als een verliezer de geschiedenis in gaat en neem deze nieuwe ongecorreleerde en asymmetrische asset class serieus!

leren wat geld is
Klik op de afbeelding om het boek te bestellen

*In dit boek zal je alles lezen over de stock to flow ratio en bitcoin als monetaire standaard. Daarbij leer je ook nog eens over de monetaire geschiedenis en het effect van geld op de maatschappij. Een must read voor iedereen!

hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.6/5 - (21 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!