Bitcoin, de waarde van een ongecorreleerd asset

Met de onrust op de financiële markten is een ongecorreleerd asset als Bitcoin een must!

ongecorreleerd asset
Bitcoin is een ongecorreleerd asset

De aandelenmarkt begint onrustig te worden en de rente is naar boven uitgebroken uit de neergaande trend van 30 jaar. Onzekerheid begint toe te nemen en beleggers gaan op zoek naar ongecorreleerde assets.

In een tijd als deze is een positie in Bitcoin een perfect middel om de portefeuille te beschermen tegen een crash in de reguliere markten.

Waarom is een crash op korte termijn waarschijnlijk?
De volgende crisis kan wel eens heel serieus worden
De problemen van de crisis van 2008 zijn niet opgelost
Jarenlange lage rente heeft een tijdbom onder de economie gelegd
Monetaire verruiming pompt alleen lucht in de economie en heeft een verwoestend effect op de levensstandaard
De beste manier om je tegen een zware crash als dit te beschermen is door Bitcoin is je portfolio op te nemen
Vergelijk de beste hardware wallets

 

[maxbutton id=”9″ ]

Waarom is een crash op korte termijn waarschijnlijk?

De laatste serieuze crash in de financiële markten was in 2008 en dat is al 10 jaar geleden. Hiermee is dit de een na langste stieren markt in de geschiedenis, normaal duurt een cyclus maar ongeveer 7 jaar.

Daar komt nog eens bij dat de opgaande trend van de afgelopen jaren vooral veroorzaakt is door monetaire verruiming en dus niet op sterke fundamentals in de echte economie is gebaseerd. Hierdoor is een flinke luchtbel ontstaan. Wanneer het tij keert zal het dus waarschijnlijk extra hard naar beneden gaan omdat alle lucht er weer uit stroomt.

De volgende crisis kan wel eens heel serieus worden

In een opgaande markt is iedereen optimistisch en is er geld genoeg. Dit gaat ten koste van de efficiëntie in het bedrijfsleven. Mensen worden aangenomen voor werk dat niet echt nodig is, er wordt minder moeite gedaan materialen bij de goedkoopste leverancier in te kopen en risico volle en overbodige investeringen worden gedaan.

Wanneer de recessie begint en de marges kleiner worden moeten bedrijven ineens op de kleintjes passen om winst te blijven maken of zelfs om te overleven. Sommige bedrijven kunnen het hoofd boven water houden door te reorganiseren en onnodige uitgaven te schrappen en anderen gaan failliet. Hoe vervelend dit ook is, het is belangrijk om de efficiëntie weer terug te brengen en een sterke basis te leggen voor de volgende cyclus.

De problemen van de crisis van 2008 zijn niet opgelost

Een crisis legt normaal een gezonde bodem voor herstel en de daarop volgende stieren markt. Dit was helaas niet het geval in 2008. De hele wereld economie is afhankelijk van de Amerikaanse economie en de crisis begon daar niet zonder reden.

Toen de crisis in volle gang was en bedrijven dreigden failliet te gaan (wat gezond is, deze bedrijven waren niet in staat hun proces genoeg te optimaliseren) greep de overheid in om deze bedrijven met belasting geld in leven te houden (bail out). Daarnaast werden er uit niets enorme bedragen geld bijgedrukt om in de economie te injecteren. Ook werd de rente verlaagd om het makkelijker te maken geld te lenen om in de economie te investeren.

Door deze maatregelen begonnen de financiële markten weer te stijgen, maar geen van de problemen die de crisis veroorzaakten zijn opgelost. Sterker nog, bedrijven die niet in staat waren te overleven maken nu nog steeds deel uit van de economie.

Nog erger is dat er een signaal aan de grote bedrijven is afgegeven dat wanneer ze door mismanagement in de problemen komen de overheid hun problemen wel uit zal kopen. Dit zorgt ervoor dat CEO’s en managers veel meer risico’s zullen nemen om korte termijn winsten te realiseren. Hierdoor is te verwachten dat een groot deel van het bedrijfsleven deze keer zeer fragiel is vergeleken bij vorige cycles.

Monetaire verruiming pompt alleen lucht in de economie en heeft een verwoestend effect op de levensstandaard

Een groot deel van de economische groei vond plaats door het bijdrukken van geld door de centrale banken. Een deel van dit geld stroomde in de aandelen markt en dit zorgde inderdaad voor een nieuwe opgaande trend.

monetaire verruiming
Dollars kunnen onbeperkt bijgedrukt worden, alle Dollars in omloop worden hierdoor minder waard

Het geld in de wereld vertegenwoordigd alle goederen en diensten. Wanneer er geld bij komt terwijl er geen groei is in goederen en diensten zijn er dus meer dollars nodig om hetzelfde aantal goederen en diensten af te nemen en wordt het dus duurder, dit wordt inflatie genoemd.

De waarde van het geld dat wordt bijgedrukt komt vooral bij bankiers en op de beurs terecht, maar moet eerst ergens anders vandaan komen (iedereen die de currency bezit). Bij het opblazen van de markten is er dus geen waarde toegevoegd, maar de waarde werd weg gehaald bij de gewone man en naar de financiële markten en banken toe gebracht.

Het beleid van de FED raakt de hele wereld

Omdat de Amerikaanse Dollar de wereld reserve currency is en olie en andere grondstoffen ermee verhandeld worden, raakt het bijdrukken van Dollars dus de gehele wereld bevolking (een belangrijke oorzaak van armoede). Alle producten en diensten zijn namelijk gecreëerd met behulp van olie (energie) en grondstoffen.

Gratis geld zorgt voor misallocatie

Bedrijven die meerwaarde voor hun klanten creëren zijn normaal gesproken populair bij beleggers. Hierdoor worden de aandelen gekocht waardoor ze meer waard worden. Dit geeft de bedrijven een hoger saldo aan de debit kant van de balans waardoor aan de credit kant meer besteed kan worden aan nieuwe investeringen. Een bedrijf dat goed werk levert en waarvan beleggers denken dat het kan groeien ontvangt dus geld om deze groei waar te maken.

Wanneer uit niets bijgedrukt geld op de markt komt is de situatie omgekeerd. Geld wordt verspreid over alle aandelen geïnvesteerd, omdat de waarderingen door de markt al in evenwicht waren en er dus geen ‘goede’ aandelen zijn voor dit gratis geld. Dit extra geld komt op de ballans van alle bedrijven terecht.

Nu krijgen ook bedrijven die niets gepresteerd hebben extra aan de debit kant van de balans en kunnen ze dus ook meer investeren zonder dat ze bewezen hebben dat de groei van hun service nodig is. Er worden dus investeringen gedaan waarvan de markt niet aangegeven heeft dat ze nodig zijn. Er ontstaat dus een luchtbel oftewel bubbel.

Jarenlange lage rente heeft een tijdbom onder de economie gelegd

De groei van de afgelopen jaren vond ook plaats door de lage rente. Zonder bemoeienis is rente een indicatie voor het bedrijfsleven of investeren wel of niet nodig is. Wanneer de rente hoog is zullen veel mensen geld op de bank zetten. Dit betekent dat er in de toekomst meer geld te besteden is.

Doordat het aanbod van geld bij de banken hierdoor toeneemt wordt de rente gedrukt en kunnen bedrijven dus goedkoper lenen om te investeren in producten en diensten die in de toekomst met dit extra geld gekocht kunnen worden. Andersom werkt dit ook. Dit is een perfect mechanisme om de vraag en aanbod van geld op de economie af te stellen.

De lage rente heeft voor enorme schulden gezorgd

Om de crisis te keren hebben centrale banken de rente verlaagd om bedrijven, consumenten en overheiden makkelijker te kunnen laten lenen en zo de economie een boost te geven. De rente is in sommige landen tot zelfs onder het nul punt gezakt, je moet dus betalen om je geld ergens te stallen! Dit is een nooit eerder vertoond experiment met de gehele wereld bevolking op het spel.

De extreem lage rente betekent dat het de afgelopen jaren zo goed als gratis was om te geld te lenen om te investeren. Het was zo makkelijk om aan geld te komen dat elke laag van de economie voor een groot deel uit schuld opgebouwd is waarover rente betaald moet worden.

De schulden van overheden zijn enorm opgelopen, bedrijven zijn diep in de schulden gedoken en consumenten hebben een hoge hypotheek en andere schulden. Omdat het geld zo goedkoop was zijn waarschijnlijk een groot deel van deze uitgaven vrij nutteloos geweest, ze zouden tegen een hogere rente nooit hebben plaats gevonden. Ze zijn dus gedaan door een vals signaal gegeven door de gemanipuleerde rente.

Het lijkt erop dat de FED de controle over de rente kwijt is

De rente is voor 30 jaar in een neerwaardse trend geweest, maar vorige week naar boven uitgebroken. De beurzen reageerden nerveus en dat is niet voor niks. Al het gratis geld dat over de afgelopen tien jaar geïnvesteerd is door overheden, bedrijven en consumenten is ineens niet gratis meer. Wanneer de rente omhoog gaat moet er ineens een relevante rente over al deze schulden betaald worden.

Overheden zullen direct meer belasting moeten heffen of bezuinigen. Bedrijven zullen het merken in hun winst waardoor de aandelen minder waard zullen worden en consumenten zullen aan koopkracht verliezen. Zo goed als iedereen zal dus het dus direct gaan merken.

Het effect van de schulden is onzichtbaar totdat de rente stijgt

Doordat de rente al lang zo laag is heeft niemand echt last van deze schulden gehad, maar ze zijn gigantisch. De schuld van de Amerikaanse overheid is momenteel 20 triljoen. Gezien er 350 miljoen Amerikanen zijn is de staatsschuld per burger ongeveer 60.000 dollar.

Wanneer de rente dus 1% stijgt gaat het de Amerikanen dus 600 dollar per persoon kosten. Dit is alleen maar voor de staatsschuld. Velen leven al van paycheck to paycheck. Behalve de staatsschuld bevinden de schulden zich in alle lagen en bouwen zich op. Het zal een Amerikaanse burger dus duizenden dollars per persoon gaan kosten voor elke procent dat de rente stijgt. Dit geld voor alle burgers, dus ook kinderen, bejaarden en werklozen.

Over de geschiedenis is een rente percentage van rond de 10 procent heel normaal, maar dit zal met de huidige schulden niet mogelijk zijn. Schulden afbetalen wordt ook steeds moeilijker wanneer de rente stijgt, dus als de centrale banken de rente niet in de hand kunnen houden stevenen we af op een financiële ramp. Samen met de momenteel stijgende olie prijzen (als de olie prijs stijgt wordt ALLES duurder) is dit de perfecte storm.

Er is geen weg meer terug

Wanneer de bubbel barst en aandelen markten in een vrije val komen hebben de centrale banken weinig achter de hand. De rente is al historisch laag en de dollar is al flink aan het zakken. Wanneer ze besluiten nog meer geld bij te drukken zal de waarde van de dollar nog meer afnemen waardoor de inflatie waarschijnlijk niet meer in de hand te houden is.

Ook hier zullen de stijgende olieprijzen letterlijk olie op het vuur gooien. Daarnaast zijn deze keer alle overheden zo goed als blut of diep in de schulden, dus bail outs zullen niet zo makkelijk gaan als in 2008.

Het lijkt erop dat de overheden en centrale banken een doodlopende weg in zijn geslagen en de enige manier om hier uit te komen is hyper inflatie om de schulden te laten verdampen en nog meer belastingen om de overheid toch in stand te houden.

Dit is niet alleen een Amerikaans probleem, maar heel de wereld zal hier last van hebben. Alle currencies zijn gebackt bij niets en bijna alle assets zijn gebaseerd op schuld. De overheden zullen alles doen om zichzelf in stand te houden en de burgers tot op het bot plukken voordat ze zelf failliet gaan.

Ook de banken zullen er beter vanaf komen omdat ze simpel de huizen zullen opeisen van degenen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, terwijl mensen die geld op de bank hebben staan hun geld kwijt zijn zonder gevolgen voor de bank (Cyprus).

De beste manier om je tegen een zware crash als dit te beschermen is door Bitcoin is je portfolio op te nemen.

Bitcoin is ongecorreleerd, niet te confiskeren en niet op schuld gebaseerd
Bitcoin heeft net een flinke correctie achter de rug, maar fundamenteel gaat het beter dan ooit. Het kon wel eens een perfect instap moment zijn. Alles wijst op toenemende adoptie en het netwerk is flink aan het opschalen doormiddel van nieuwe innovatie waardoor het niet lang meer duurt voordat het klaar is voor massa adoptie.

Bitcoin is ongecorreleerd aan de reguliere financiële markten, dat betekent dat het onafhankelijk beweegt van andere assets en dus waarschijnlijk stabiel zal blijven wanneer andere markten crashen. Daarnaast is het een snel groeiende technologie dus zal het waarschijnlijk in goede tijden ook koerswinst opleveren.

Bitcoin is gedecentraliseerd en de toevoer van nieuwe munten is beperkt dus het kan niet zomaar bijgedrukt worden waardoor de waarde verwaterd. In een omgeving met hoge inflatie of zelfs hyper inflatie zal Bitcoin het waarschijnlijk zeer goed doen. Ook kan Bitcoin niet geconfiskeerd worden wanneer je jouw private keys zelf bewaard. Wanneer je bitcoins in je portfolio opneemt ben je beter bestand tegen economische crisis en chaos.

Het is altijd belangrijk zelf over je private keys te beschikken. Zoals je je geld kwijt bent als je geld op de bank staat wanner die onder gaat, ben je jouw bitcoins kwijt wanneer je bitcoins op een exchange staan wanneer deze onder gaat. De beste manier om je bitcoins veilig te bewaren terwijl je ze makkelijk kan verzenden is met een hardware wallet.

[maxbutton id=”9″ ]

5/5 - (32 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!