Haal je bitcoins van de exchanges!

Het bewaren van je bitcoins en andere cryptocurrencies op exchanges is nu gevaarlijker dan ooit!

bitcoin fork
Bitcoin Fork

Het is momenteel roerig in de Bitcoin wereld. Door de grote prijsstijgingen van de afgelopen tijd zijn hackers weer actiever dan ooit en verschillende mogelijke ‘forks’ kunnen in de komende periode geactiveerd worden. Beide vormen ze een zeer groot risico voor degenen die hun bitcoins op een exchange bewaren. In geval van een fork heb je kans dat de exchange een van de coins niet ondersteund en je deze dus kwijt bent. Ook kunnen transacties gedaan na de fork verdwijnen als de betreffende blockchain verdwijnt. Het algemene advies is nu dus:

BESCHIK ZELF OVER JE PRIVATE KEYS EN SLA JE BITCOINS DUS OP IN EEN GERESPECTEERDE WALLET DIE JE ZELF IN JE BEZIT HOUDT!

Bitcoin scaling issue
Meest waarschijnlijke scenario
Hoe te handelen?
Vergelijk de beste hardware wallets

Bitcoin scaling issue

Al een geruime tijd is er een ruzie gaande in de Bitcoin gemeenschap hoe het aantal mogelijke transacties per tijdseenheid te verhogen. Simpel gezegd is een deel ervan overtuigd dat de blokken die elke 10 minuten in de blockchain gecreëerd worden meer (dan 1 MB) data moeten kunnen bevatten, terwijl anderen denken dat het netwerk verbeterd kan worden door Segwit.

Segwit is een update die de capaciteit van een blok ongeveer verdubbeld en zogenaamde ‘2nd layers’ op het Bitcoin netwerk mogelijk maakt zoals Lightning network en Rootstock (RSK). Deze 2nd layers zullen het netwerk ook opschalen, omdat de transacties hier niet op de blockchain plaatsvinden.

Om een bepaalde oplossing door te voeren moet het netwerk ‘geforkt’ worden. Een fork is een kopie van de huidige software met daarin bepaalde veranderingen. Wanneer het hele netwerk het met deze veranderingen eens is, zal iedereen deze fork doorvoeren en zal het netwerk geupdate zijn. Echter wanneer een deel deze update niet doorvoert, kan het netwerk splitsen in 2 verschillende cryptocurrencies. Er zijn een paar verschillende forks die mogelijk in de komende periode geactiveerd gaan worden:

Segwit X2

Segwit X2 is een compromis tussen de twee partijen waarbij in begin Augustus Segwit geïmplementeerd zou worden en 3 maanden later een verdubbeling van de grootte van de blokken. Momenteel geeft 100% van de mijners aan Segwit te implementeren, dit is nu dus bijna zeker, maar het is pas echt zeker wanneer de update ook heeft plaats gevonden (het kan zijn dat ze een slinks spelletje spelen).

De Segwit X2 deal houdt in dat 3 maanden na de update van Segwit de maat van de blokken verdubbeld via een hardfork, maar mijners kunnen hier nog vanaf stappen door voor die tijd andere software te gaan gebruiken. Er is dus een kans dat deze fork nooit plaats gaat vinden, bijvoorbeeld wanneer de meesten het tegen die tijd niet meer nodig vinden.

UASF = User Activated Soft Fork

Het hele verhaal is begonnen met de UASF. Omdat de mijners niet wilden updaten naar Segwit en de meeste gebruikers wel, is de UASF ontstaan. De UASF zorgt ervoor dat alle UASF nodes op 1 augustus 2017 alle blokken zonder Segwit weigeren. Hierdoor zou een split ontstaan en zou er een bitcoin met en een bitcoin zonder Segwit zijn.

Het idee hierachter is dat wanneer de economische meerderheid wil dat bitcoin Segwit heeft, de bitcoin met Segwit meer waard zal zijn en de mijners vanzelf op die blockchain gaan mijnen om meer te kunnen verdienen. Waarschijnlijk is de Segwit X2 deal uit angst voor de UASF zo succesvol geworden. Het lijkt erop dat de update naar Segwit voor 1 Augustus gedaan is en de UASF dus niet geactiveerd zal worden.

Bitcoin ABC

Bitcoin ABC was in de eerste instantie een antwoord op de UASF, maar afgelopen zaterdag werd naar buiten gebracht dat ze deze fork zoiezo willen activeren (ook wanneer de UASF nooit plaats vindt). Bitcoin ABC is een fork van Bitcoin gepland voor 1 Augustus, waarbij BCC, ook wel Bitcoin Cash zal worden gecreëerd, een clone van bitcoin zonder Segwit en met blokken van 8 MB.

Deze fork is dus waarschijnlijk, maar zal naar verwachting niet heel veel steun krijgen. Ook zal BCC waarschijnlijk niet met Bitcoin concurreren als een 2e Bitcoin, maar als een altcoin. De schade hiervan zal waarschijnlijk dus ook beperkt zijn.

Meest waarschijnlijke scenario

Al 100% van de mijners geeft aan Segwit te implementeren, dus het is bijna zeker dat we voor 1 Augustus geüpdate zijn. Hierdoor wordt de UASF waarschijnlijk niet geactiveerd. De enige waarschijnlijke fork op korte termijn is dus die van Bitcoin ABC. Deze zal dan op 1 Augustus plaatsvinden en dan hebben we BTC en BCC. Houd er wel rekening mee dat degenen die BCC willen creëren al vaak voor verassingen hebben gezorgd, dus misschien gebeurd er wel helemaal niets.

BCC zal waarschijnlijk vooral in China volgers hebben, omdat daar de mijners die het ondersteunen actief zijn en de belangrijke exchanges in China BCC zullen noteren. De meeste exchanges in de rest van de wereld zullen BCC niet ondersteunen of registreren als een altcoin. Het zal dus waarschijnlijk een altcoin worden wanneer deze fork doorgaat.

Dan 3 maanden later staat de 2X hardfork nog gepland, maar of dit ook echt gaat gebeuren hangt af van het succes van Bitcoin ABC en de staat van het Bitcoin netwerk op dat moment. Misschien heeft Segwit een dusdanig positief effect dat niemand het meer nodig vindt.

Hoe te handelen?

Zoals gezegd in de inleiding is het belangrijk dat je zelf over je private keys beschikt. Dit kan gedaan worden door je bitcoins op een gerespecteerde desktop wallet, hardware wallet of paper wallet te bewaren. Het houden van je bitcoins op exchanges in deze tijd is zeer gevaarlijk.

Ten eerste worden ze regelmatig gehackt en ten tweede weet je nooit of ze na een fork beide coins ondersteunen. Wanneer ze dit niet doen ben je dus een van de twee coins kwijt. Dit is in de praktijk gebeurd met de recente split van Ethereum! Verder is het ook belangrijk om geen transacties te maken tijdens een split, totdat de situatie onder controle is.

Gebruik alleen vertrouwde wallets!

Bij een split geeft jou private key toegang tot de coins op beide blockchains. In het geval van een Bitcoin ABC fork heb je dus het aantal bitcoins dat je voor je fork in je bezit had zowel op de BTC als op de BCC blockchain. Na de fork zullen bepaalde wallets ondersteuning voor BCC gaan implementeren en zullen er ook nieuwe wallets puur voor BCC ontstaan.

WEES HIER SUPER VOORZICHTIG! JOUW PRIVATE KEY OP DE BCC BLOCKCHAIN GEEFT OOK TOEGANG TOT JOUW BTC! WANNEER JE EEN WALLET GEBRUIKT DIE IS GECREËERD DOOR SCAMMERS OF HACKERS DIE JOUW PRIVATE KEY KUNNEN STELEN, BEN JE NIET ALLEEN JE BCC KWIJT MAAR OOK JE BTC! GEBRUIK DUS ALLEEN WALLETS WAARVAN JE ZEKER BENT DAT ZE GOED ZIJN!

De beste manier om je bitcoins veilig te bewaren is met een hardware wallet. Een hardware wallet beschermt je bitcoins zowel tegen hackers als bij een split. Ledger en Trezor hebben al aangegeven dat je beide coins in je hardware wallet zal krijgen wanneer een split zich voordoet. Ook raden ze aan even geen transacties te maken totdat het stof is neergedaald!

5/5 - (32 stemmen)

2 gedachten over “Haal je bitcoins van de exchanges!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!