De Bitcoin Gold hardfork

De vriendelijke hardfork van Bitcoin Gold vindt volgende week plaats!

bitcoin goldBitcoin gold zal 24 oktober ontstaan na een hardfork in het Bitcoin netwerk. Dit is een zogenaamde vriendelijke hardfork, dus het zal geen negatief effect op Bitcoin zelf hebben. Als je bitcoins bezit, zal je Bitcoin Gold in dezelfde hoeveelheid bezitten na de fork wanneer je zelf over je ‘private keys’ beschikt. Houd je bitcoins dus op een eigen (hardware) wallet, laat ze niet op een exchange staan!

Wat is een hardfork?
Wat is Bitcoin Gold?
Wat is een vriendelijke hardfork?
Wat te doen voor en na de fork?
Hoe krijg ik mijn Bitcoin Gold met een hardware wallet?
Bestel een goede hardware wallet
HandelinBitcoinGoldfutures

 

Wat is een hardfork?

Een hardfork vind plaats op het moment dat een bepaald deel van de community besluit met Bitcoin verder te gaan onder andere regels, waardoor de blockchain als het ware in tweeën splitst. De software is identiek, met uitzondering van de verandering die is aangebracht. Het is dus eigenlijk een kopie met wat aanpassingen.

Omdat de blockchain ook gekopieerd wordt, zijn de private keys exact hetzelfde. Wanneer je dus bitcoins had voor de split, heb je ze op beide blockchains na de split.

Wat is Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold splitst 24 oktober op het 491407e blok af van het Bitcoin netwerk. Bitcoin gold zal hetzelfde werken als Bitcoin, alleen het mijn algoritme zal veranderen. In plaats van SHA256 zal Bitcoin Gold Equihash gebruiken (hetzelfde als Zcash), dat alleen met GPU gemijnd kan worden en niet met ASIC, zoals Bitcoin.

Door het mijnen met GPU wordt het weer mogelijk voor de gewone man om vanuit huis te mijnen, zoals in de begin jaren van Bitcoin. Een van de grotere problemen momenteel in Bitcoin is dat door het gebruik van ASIC’s het mijnen op kleine schaal bijna onmogelijk is geworden.

Doordat met ASIC’s hele mijn fabrieken zijn ontstaan, is het grootste deel van deze business in handen van een beperkt aantal bedrijven gekomen. Hierdoor is het gedecentraliseerde karakter van het mijnen in gevaar gekomen. Met deze fork hoopt Bitcoin Gold dit probleem op te lossen.

Wat is een vriendelijke hardfork?

Anders dan de verwachte Segwit 2x hardfork in November is Bitcoin Gold net als Bitcoin Cash (de laatste fork van Bitcoin) een zogenaamde vriendelijke hardfork. Dit betekent dat het Bitcoin netwerk zelf er geen schade van zal ondervind, omdat van te voren is vastgesteld dat het een altcoin zal worden (De merknaam Bitcoin is dus niet in gevaar). Er is nog geen replay protection’ geïmplementeerd, het is afwachten of dit nog gebeurd. Kijk dus uit met transacties vlak na de fork.

Replay protection betekent dat je niet per ongeluk je bitcoins kan verzenden wanneer je een Bitcoin Gold transactie maakt (de private key is immers hetzelfde) of andersom. Bij de Ethereum hardfork zijn veel mensen hierdoor geld verloren.

Wat te doen voor en na de fork?

Je bitcoins zijn dus zoiezo niet in gevaar bij deze fork, maar je kan wel je Bitcoin Gold mislopen wanneer je niet zelf over je ‘private keys’ beschikt. Wanneer je bitcoins tijdens de fork op een exchange staan, ben je afhankelijk van het beleid van de exchange of je jouw nieuwe cryptocurrency wel krijgt. Bewaar je bitcoins dus op een eigen wallet! Een hardware wallet of paper wallet is het veiligste.

Op het moment kan je HIER in Bitcoin Gold futures handelen. Deze futures geven je bij de lancering van de Bitcoin Gold tokens het recht op BTG. Wanneer je verwacht dat ze meer waard worden dan wat de futures momenteel kosten kan dit een mooie winst opleveren.

Na de fork heb je hetzelfde aantal Bitcoin Gold als dat je al bitcoins had per wallet. Kan je deze beter houden of verkopen?

-Je kan ze houden als een verzekering op je bitcoins. Wanneer het slecht gaat met bitcoin door mijner centralisatie, zal Bitcoin Gold bijna zeker in waarde stijgen.
-Je kan ze houden omdat je denkt dat deze nieuwe cryptocurrency waarde heeft en de prijs in de toekomst om hoog zal gaan.
-Je kan ze verkopen. Wanneer je 100% in de echte Bitcoin gelooft en geen waarde in deze fork ziet kan je ze verkopen en er al dan niet Bitcoin voor terug kopen. Daarom wordt een hardfork tegenwoordig vaak crypto dividend genoemd.

Wanneer je je Bitcoin Gold direct wil verkopen is een waarschuwing op zijn plaats:

Zorg dat je een betrouwbare Bitcoin Gold wallet hebt! Wanneer je jouw private key ingeeft in een frauduleuze wallet kunnen ze ook je bitcoins stelen! Het aller veiligste is om eerst je bitcoins naar een ander adres te sturen en daarna pas je Bitcoin Gold te claimen met de oude private key. Pas ook op met transacties als er (nog) geen replay protection is geïmplementeerd.

Hoe krijg ik mijn Bitcoin Gold met een hardware wallet?

Wanneer je jouw bitcoins op een hardware wallet hebt staan tijdens de fork heb je ook Bitcoin Gold na de fork op dezelfde private key. Het is alleen nog de vraag of een Bitcoin Gold wallet in de hardware wallets geïmplementeerd gaat worden. Dit hangt af van de waarde van de nieuwe coin. Voor Bitcoin Cash heeft zowel Trezor als Ledger het al mogelijk gemaakt je coins te versturen.

Wanneer Bitcoin Gold levensvatbaar is en een relevante waarde heeft is het te verwachten dat een Bitcoin Gold wallet in de opkomende updates geïmplementeerd zal worden. Wanneer dit niet gedaan wordt kan je altijd je private keys exporteren naar een andere wallet, maar dit brengt risico’s met zich mee want je keys komen dan online en profiteren niet meer de veiligheid van cold storage.

4.9/5 - (34 stemmen)

4 gedachten over “De Bitcoin Gold hardfork”

 1. Ik had me btc bij blockchain in de wallet deze btc heb ik in mei gekocht.
  Ik heb deze op 20 november verplaatst van deze wallet naar een ledger wallet.
  Nu probeer ik cash en gold te claimen maar krijg ze niet te zien.
  Heeft dit te maken dat ik ze heb verplaats na de fork?

  1. Om te claimen moet je de private key van de wallet gebruiken waar je coins op het moment van de fork op stonden. Wanneer je jouw backup seeds van je Blockchain wallet nog hebt kan je deze gebruiken om je Bitcoin Cash en Bitcoin Gold te claimen. Wanneer Blockchain deze coins ondersteund kan je ze gewoon in een blockchain wallet invoeren. Wanneer dit niet zo is moet je uitzoeken welke Bitcoin Cash en Bitcoin Gold wallet dezelfde encryptie gebruiken om een backup seed aan te maken en een van deze wallets downloaden en de seeds invoeren.

 2. Hoe zit het met Bitcoins NA de fork? Kan je die daarna weer via een exchange (zoals Kraken), verhandelen zonder dat je de Bitcoin Gold misloopt? Die stonden tijdens de fork op een eigen wallet.

  1. Ja, wanneer je de bitcoins op het moment van de fork op een eigen wallet had staan kun je ze daarna versturen / verhandelen, alleen het moment van de fork is van belang. Wanneer de Bitcoin Gold tokens op de markt komen zal je ze met dezelfde private key kunnen claimen. Wel moet je hier een geschikte en betrouwbare Bitcoin Gold wallet voor vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!