bitcoin prijs

Bitcoiners staan bekend om hun extreme prijsvoorspellingen – In dit artikel leggen we uit waarom 100k tot 250k helemaal niet extreem is, maar zelfs heel waarschijnlijk

Prijsvoorspellingen tussen de 100k en 250k met uitschieters tot wel 400k binnen een paar jaar zijn heel normaal in de Bitcoin gemeenschap. Deze voorspellingen lijken voor buitenstaanders totaal gestoord. Wat is hier aan de hand? Zijn al die bitcoiners maar een stel gekken of is er een reden voor deze extreme voorspellingen? Het zijn immers vaak zeer intelligente en succesvolle mensen die deze voorspellingen maken. In dit artikel zullen we uitleggen hoe deze voorspellingen tot stand komen.

disclaimer centrale planning

Digitale schaarste maakt Bitcoin een zeer uniek asset

digitale schaarste
Bitcoin mijners maken digitale schaarste mogelijk doormiddel van Proof of Work (PoW)

De grootste technologische doorbraak die Bitcoin mogelijk maakte is de creatie van gedecentraliseerde digitale schaarste doormiddel van Proof of Work. Normaal kan je alles wat digitaal is gratis en onbeperkt kopiëren en doorsturen naar anderen, uiteraard is dit problematisch als het om geld gaat. Satoshi Nakamoto slaagde er voor het eerst in de geschiedenis in om digitale schaarste te creëren en daarmee digitaal geld.

Een voorwaarde van geld is altijd geweest dat het schaars moet zijn, daarom werden in het verleden altijd edelmetalen als geld gebruikt. De schaarste hiervan garandeert dat niemand op grote schaal jouw spaargeld kan verwateren. Omdat goud de hoogste stock to flow ratio heeft (wat relatieve schaarste weergeeft), was dit het beste geld wat de aarde tot nu toe kon leveren. Het was het meest schaarse goed wat de mens kon vinden, maar helaas niet absoluut schaars. 

*Stock to Flow geeft niet aan hoe schaars iets is, maar hoe schaars iets is ten opzichte van het reeds bestaande aanbod. Daarom is het een perfecte methode om te meten hoe moeilijk het voor anderen is om de waarde die je in een bepaald asset opslaat te verwateren en dus hoe goed het asset in staat is zijn waarde te behouden voor de lange termijn. 

Bitcoin is absoluut schaars en dat is revolutionair!

bitcoin prijs mechanisme
Het prijsmechanisme van goud en bitcoin na toegenomen vraag

De prijs van grondstoffen en dus ook edelmetalen is afhankelijk van vraag en aanbod. Als de vraag naar bijvoorbeeld koper stijgt terwijl het aanbod gelijk blijft, gaat de prijs omhoog. Hierdoor neemt de winst voor mijners toe en wordt er dus meer geïnvesteerd in extra capaciteit. Het aanbod neemt daardoor toe en de prijs zakt weer.

Dit mechanisme is van toepassing op elk denkbaar asset op aarde: Van alles zal meer geproduceerd worden als de prijs stijgt, het scheelt alleen per asset hoe drastisch het aanbod zal toenemen. Omdat het zeer kostbaar is om goud te delven neemt het aanbod van goud het minste toe na een prijsstijging. Goud is echter verre van absoluut schaars: Als er genoeg kapitaal en arbeid ingezet wordt kan er een bijna ongelimiteerde hoeveelheid goud worden gevonden. 

Bitcoin IS ABSOLUUT SCHAARS. Als de Bitcoin prijs omhoog gaat, zullen er inderdaad meer bitcoin mijners bij komen omdat mijnen dan extra rendabel wordt. Er zullen echter NIET meer bitcoins gevonden worden. Door de zogenaamde ‘difficulty adjustment’ blijft het aantal bitcoins dat elke tien minuten gevonden wordt gelijk, maar gaat de moeilijkheidsgraad om ze te vinden en daarmee de benodigde computerkracht om de ledger te veranderen omhoog. Hierdoor neemt de aanvoer niet toe door de gestegen prijs, maar de totale hashrate en dus de beveiliging van het netwerk.

Bitcoin is dus het eerste asset OOIT waarbij na een prijsstijging het aanbod niet toeneemt en daardoor ook de bijbehorende waardedaling niet plaatsvind. Het is zelfs zo dat de beveiliging van het netwerk beter wordt, dus dat de vraag theoretisch (als alle andere factoren gelijk blijven) zelfs verder toe zou moeten nemen omdat de kwaliteit van het netwerk omhoog gaat. Waar reguliere assets dus een negatieve feedbackloop hebben na een prijsstijging, heeft Bitcoin een positieve feedback loop!

*Als de prijs van een aandeel stijgt, worden er meer aandelen uitgegeven. Als een fiat valuta sterker wordt, wordt er meer geld geprint. Zelfs als kunst meer waard wordt, zullen er meer kunstenaars komen die proberen ook waardevolle kunst te maken. Bitcoin is werkelijk het enige asset in de geschiedenis waarvan het aanbod precies gelijk blijft als de waarde toeneemt!

Bitcoin is het meest voorspelbare asset ooit

Omdat het aanbod inelastisch is, moet de prijs wel omhoog bij een hogere vraag

Prijs is een functie van vraag en aanbod en omdat Bitcoin als eerste asset absoluut schaars is, is de aanbodkant inelastisch. Als je dus ziet dat de adoptie toeneemt MOET dit zich wel in de prijs openbaren, omdat dit de enige elastische factor is. Bij alle andere assets is zowel de prijs als het aanbod elastisch. Een voorspelling is dus veel moeilijker te maken, omdat je ook de reactie van de toename op het aanbod na de prijsstijging in moet schatten.

Het wordt nog beter: Ook de vraagkant is aardig in te schatten. Bitcoin is namelijk een netwerk en netwerken groeien in het algemeen via een exponentiële curve die aardig te voorspellen is. Dit omdat een netwerk bij een verdubbeling van gebruikers meer dan twee keer zoveel waard wordt, omdat de waarde voor elke individuele gebruiker ook toeneemt als er twee keer zoveel peers zijn om mee te verbinden. Bij een verdubbeling wordt het netwerk voor elke gebruiker dus twee keer zoveel waard, terwijl er ook nog eens twee keer zoveel gebruikers zijn. De waarde is dus eigenlijk verviervoudigd.

De adoptie van netwerken zoals smartphones, Facebook, internet enz. hebben allemaal ongeveer dezelfde adoptie curve laten zien. De kans is extreem groot dat Bitcoin zich ook bij dit rijtje aan zal sluiten. Zowel prijsmodellen gebaseerd op de exponentiële groei als op schaarste (Stock to Flow) hebben tot nu to een goed track record en voorspellen een Bitcoin prijs van 100 tot 250k voor de komende paar jaar. 

Deze modellen zouden over de komende jaren best eens intact kunnen blijven, omdat de variabelen in het geval van Bitcoin erg inelastisch zijn. Je zou kunnen zeggen dat deze trend zich waarschijnlijk voortzet, MITS Bitcoin blijft werken en blijft doen wat het tot nu toe gedaan heeft. Gezien de hashrate, het aantal actieve adressen en het aantal instituties dat aan boord komt keihard door blijft stijgen terwijl het netwerk netjes elke tien minuten een nieuw blok maakt zien wij voorlopig geen reden waarom dit niet zo zou zijn.

Technische en fundamentele analyse wijzen in dezelfde richting

stock to flow model
Het Stock to Flow model van PlanB ligt precies op schema en komt overeen met onze fundamentele berekeningen

Het feit dat deze modellen overeen komen met onze fundamentele berekeningen geeft ons nog meer vertrouwen. Via de marktkapitalisatie kunnen we zien hoe groot Bitcoin kan worden als het een bepaald percentage van een bepaald concurrerend asset inneemt. Omdat Bitcoin absoluut schaars is kunnen we het aanbod van nieuwe bitcoins voor de korte termijn verwaarlozen. 

Dit betekent dat we simpelweg het percentage van de marktkapitalisatie van het concurrerende asset (hoeveel % volgens ons naar Bitcoin kan stromen) kunnen delen door de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin. Het getal dat hieruit komt is het aantal keer dat de Bitcoin prijs dan theoretisch over de kop zou moeten gaan.

Bitcoin is digitaal goud, een perfecte offshore rekening en een buitengewoon reserve asset voor bedrijven. Bovendien gaan obligaties wereldwijd langzaam maar zeker negatief, dus wordt een asset als Bitcoin met een rendement van nul steeds aantrekkelijker (beter niks dan negatief).

De markt kapitalisatie van goud is 10 biljoen, van offshore banking 21 biljoen, van reserve assets voor bedrijven 5 biljoen en obligaties 30 biljoen. Als 5% van deze assets naar Bitcoin komt zal er een bedrag van 3,3 biljoen instromen. Dit betekent dat de prijs 15.7 keer over de kop zou gaan en een Bitcoin 180.000 dollar waard zou zijn.

*Als we 20% van de goudmarkt kunnen veroveren zijn we er ook al en Bitcoin is honderd keer beter dan goud!

Waarschijnlijk is veel minder dan 5% nodig

Uiteraard is 5% wel veel voor de komende twee jaar, maar we hebben alleen maar de vier belangrijkste assets gekozen waar Bitcoin mee concurreert. Bitcoin concurreert verder ook met aandelen, vastgoed, betaalsystemen, internationale betalingen, enz. Bovendien zal het effect van het instromen van één dollar op korte termijn veel meer dan één dollar effect hebben op de Bitcoin prijs.

Daar komt nog eens bij dat het best mogelijk is dat bij één van deze assets een FOMO ontstaat waardoor we de 5% adoptie ver voorbij gaan. Wat denk je bijvoorbeeld wat er gebeurd als Microstrategy (Die recentelijk 450 miljoen aan reserves in Bitcoin hebben gestoken) na een verdubbeling van de Bitcoin prijs ineens twee keer zoveel waard is en andere bedrijven beseffen dat maar een beperkt aantal bedrijven dit aantal bitcoins op kan kopen.

Uiteraard willen we niet zeggen dat Bitcoin precies naar een bepaalde prijs gaat, maar dat meerdere analyse methoden naar dezelfde uitkomst wijzen en dat deze methoden door de unieke eigenschappen van Bitcoin best eens accuraat kunnen zijn. Dit zou neerkomen op een prijs van 100 tot 250k in de komende twee jaar als Bitcoin gewoon blijft doen wat het tot nu toe gedaan heeft!

4.3/5 - (21 stemmen)

3 gedachten over “Bitcoiners staan bekend om hun extreme prijsvoorspellingen – In dit artikel leggen we uit waarom 100k tot 250k helemaal niet extreem is, maar zelfs heel waarschijnlijk”

  1. Hendrik spoelstra

    Wel heel belangrijk om discussie te voorkomen. Goud is niet, ook met inzet van alle arbeid te verkrijgen, (bijna) ongelimiteerd te verkrijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bescherm Jezelf Tegen Verlies Of Diefstal Van Je Backup Seed Met De Trezor Shamir HODL Pack!Verdeel De Toegang Tot Je Private Keys Super Veilig Over 5 Locaties!

Dit pakket bevat een Trezor Model T en 5 Cryptosteel Capsules. Hierdoor kan je met het Shamir's Secret Sharing Schema 5 verschillende shares van de backup seed aanmaken, waarvan er 3 nodig zijn om de private key te kunnen herstellen. Dit betekent dat je deze vuurvaste en vloed bestendige shares over 5 verschillende locaties kan verspreiden. Zelfs als de shares op twee van de vijf locaties gestolen worden of kwijtraken zal je de bitcoins niet verliezen. Dit is een super robuuste setup, waarmee de kans op verlies of diefstal van jouw bitcoins zo goed als uitgesloten is. Zolang je zelf nog over 3 van de 5 shares beschikt, beschik je nog over de private key van je bitcoins!