Bitcoin prijs crash en Bitcoin Cash prijs explosie: Wat gebeurde er precies afgelopen weekend?

De Bitcoin prijs crash was het gevolg van een aanval op het Bitcoin netwerk

Afgelopen weekend vond een crash in de Bitcoin prijs plaats nadat de hardfork van Segwit 2x was gecanceld. Tijdens deze crash vond een ware prijs explosie plaats in Bitcoin Cash (BCH), een afgesplitste versie van Bitcoin zonder Segwit, maar met meer transactie capaciteit. Het afblazen van 2x was super goed nieuw, dus de prijs van bitcoin had toch eigenlijk moeten stijgen? Dit is wat er gebeurde afgelopen weekend:

Segwit vs meer blok ruimte
De aanval op Bitcoin
-Financieel
-Technisch
-Sociaal
Conclusie
De toekomst voor Bitcoin en Bitcoin Cash
Hou je bitcoins op een hardware wallet

Segwit vs meer blok ruimte

In de begin jaren was een bitcoin transactie super goedkoop en altijd binnen tien minuten geconfirmeerd. Ongeveer 2 jaar geleden toen bitcoin populairder begon te worden begonnen de blokken van ongeveer 10 minuten die 1 megabyte aan transacties kunnen bevatten vol te raken. Dit zorgde ervoor dat transacties duurder werden en dat het vaker langer dan 10 minuten duurde, omdat ze niet in het eerstvolgende blok verwerkt konden worden.

In de Bitcoin gemeenschap waren de meningen hoe dit probleem op te lossen globaal verdeeld in twee kampen. De core devs, de programmeurs die al jaren aan Bitcoin werkten vonden dat de blokken 1 mb moeten blijven, maar dat door verbeteringen in de code deze capaciteit efficiënter gebruikt moet worden. Segwit is zo’n verbetering die bij volledige adoptie ongeveer 1,8 keer zoveel transacties mogelijk zal maken.

Verder kunnen zogenaamde sidechains als een 2e laag op de Bitcoin blockchain gebouwd worden. Deze sidechains kunnen een deel van de transacties die niet per se op de blockchain gedaan hoeven te worden overnemen. Een ander deel van de gemeenschap dat vooral uit mijners en exchanges bestaat is het hier niet mee eens. Zij vinden dat de blokken simpelweg vergroot moeten worden, zodat er meer transacties in passen.

Core heeft tot nu toe altijd de overhand gehad en voorstellen om de blokken te vergroten hebben tot nu toe allemaal gefaald. De eerste was Bitcoin Classic, gevolgd door Bitcoin Unlimited en later Segwit 2x. Afgelopen Augustus is Segwit in Bitcoin geïmplementeerd en toen is Bitcoin Cash afgesplitst via een hardfork. Bitcoin Cash heeft geen Segwit, maar via de hardfork zijn blokken vergroot naar 8 mb.

De aanval op Bitcoin

De crash van de bitcoin prijs was duidelijk het gevolg van een aanval op het Bitcoin netwerk. Bitcoin Cash werd hiervoor gebruikt. Dit was overduidelijk, omdat alle gebeurtenissen die plaatsvonden perfect op elkaar afgesteld waren. De aanval vond zowel op financieel, technisch en sociaal vlak plaats. Deze versterkten het effect van elkaar.

-Financieel

Bitcoin werd massaal gedumpt en Bitcoin Cash werd opgekocht. Hierdoor raakte bitcoin in vrije val en explodeerde de prijs van Bitcoin cash. Bitcoin viel binnen een dag van 7800 USD naar 5500 USD en Bitcoin cash steeg van 700 USD naar 2800 USD in dezelfde periode.

Het was duidelijk manipulatie door een of enkele grotere spelers, want 80% van het handelsvolume vond plaats op 1 exchange in Zuid Korea. Vlak voordat de prijs stijging voorbij was verdeelde het handelsvolume zich weer over andere exchanges en al snel kwam de Bitcoin Cash prijs in een vrije val.

-Technisch

Toen Bitcoin Cash afsplitste van het Bitcoin netwerk werd een zogenaamde EDA (Emergency Difficulty Adjustment) geïmplementeerd. Dat werkte niet goed waardoor er periodes waren dat mijnen heel makkelijk was en mijners soms wel 2 blokken per minuut vonden en periodes waar het heel moeilijk was en mijners meer dan een uur over een blok deden. Elk blok krijgen mijners 12,5 coin, dus in de gemakkelijke periode was mijnen op Bitcoin Cash super winstgevend.

Het oppompen van de Bitcoin Cash prijs en daarmee crashen van de Bitcoin prijs vond precies plaats in de periode dat Bitcoin Cash mijnen heel gemakkelijk was. Door de combinatie van een hogere BCH prijs en het heel vaak vinden van nieuwe blokken werd Bitcoin Cash mijnen ineens super winstgevend en kwam maar liefst 70% van alle mijners over van Bitcoin naar Bitcoin Cash. Omdat een coin met meer mijners waardevoller is gaf dit de prijs weer een boost.

Daarnaast werden er grote hoeveelheden transacties op het Bitcoin Netwerk gemaakt om de blokken op te vullen (spam). Omdat 70% van de mijners weg was deden de mijners die over waren er veel langer over om een blok te vinden. Deze combinatie zorgde ervoor dat transacties super duur en langzaam werden.

De enige manier om een transactie snel door te laten gaan was door een extreem hoge transactie fee te betalen zodat mijners die transactie als eerste in een blok verwerken. Nadat de periode dat Bitcoin Cash mijnen zo gemakkelijk was voorbij was kwamen de mijners weer terug naar Bitcoin. Bitcoin had later weer 95% van de mijners

-Sociaal

Net voordat het oppompen van de Bitcoin Cash prijs begon kwamen er artikelen uit over de zogenaamde ‘flippening’ waarbij Bitcoin verdrongen zou worden door Bitcoin Cash. Verder werd er veel gepost over de dure en langzame transacties van Bitcoin. Op Reddit werden pro Bitcoin teksten op grote schaal ge-downvote en pro Bitcoin Cash teksten ge-upvote.

Ook op Youtube gebeurde dit, dus alles wat die dag zichtbaar was op verschillende media ging over hoe slecht Bitcoin is, hoe goed Bitcoin Cash is of dat Bitcoin vernietigd zou worden doordat Core zijn werk zo slecht gedaan had. Het was zo overweldigend dat het niet anders kan dat mensen betaald zijn om deze media te manipuleren door op grote schaal in een bepaalde richting te stemmen.

Conclusie

Een deel van de Bitcoin gemeenschap heeft geprobeerd Bitcoin over the nemen. Deze aanval was perfect gepland, het moment dat Segwit 2x gecanceld werd (waardoor voorstanders van grotere blokken gefrustreerd van Bitcoin naar Bitcoin Cash gingen) gecombineerd met de hierboven besproken financiële, technische en sociale methoden.

Op gegeven moment koste een Bitcoin Cash de helft van een Bitcoin en had BCH 70% van de mijners veroverd. Het overhalen van zoveel mijners had de prijs nog meer op kunnen stuwen. Dit was allemaal mogelijk door het falende EDA systeem van Bitcoin Cash, omdat normaal het percentage mijners gelijk is aan het percentage van de waarde van de coin. Zonder deze fout had BCH maar 33% van de mijners kunnen krijgen.

Door het verlies van zoveel mijners in combinatie met de spam werden bitcoin transacties extreem duur en stapelde wachtende transacties zich op. Als deze situatie langer had geduurd of meer mijners waren overgestapt had de prijs van bitcoin nog meer kunnen zakken waardoor de situatie nog slechter zou worden. Bitcoin was dan tijdelijk onbruikbaar geworden en de beveiliging was verzwakt, een aanval om de blockchain lam te leggen was veel makkelijker geweest.

Gelukkig crashte de Bitcoin Cash prijs op tijd met gevolg dat de bitcoin prijs weer omhoog schoot. De volgende dag was de periode van gemakkelijk Bitcoin Cash mijnen ook voorbij waardoor de situatie weer normaliseerde. Deze aanval is afgewend en de prijs is na een paar dagen alweer terug rond 7500 USD per coin!

De toekomst voor Bitcoin en Bitcoin Cash
13 November is er een hardfork geweest in Bitcoin Cash wat de EDA gerepareerd heeft, dus dit kan gelukkig niet meer gebruikt worden in een aanval. Bitcoin Cash zal nu op een eerlijke manier moeten proberen de markt te veroveren.

Jammer is wel dat de aanvallers waarschijnlijk alleen maar rijker zijn geworden, omdat ze bitcoin op de top gedumpt hebben om goedkoop Bitcoin Cash te kopen om de prijs op te pompen. Voor hen was het dus een perfecte trade en mensen die in paniek hun bitcoins verkocht hebben of in de hype Bitcoin Cash gekocht hebben zijn degene die hiervoor betaald hebben.

Bitcoin kon wel eens een hele goede tijd tegemoet gaan. In December komt RSK live, een sidechain die hetzelfde kan als Ethereum, maar sneller, goedkoper, veiliger en met grotere transactie capaciteit. Ook Lightning Network, een sidechain voor micro payments is in volle ontwikkeling en zal waarschijnlijk volgend jaar beschikbaar zijn. Ook lopen er veel projecten om de blockchain zelf efficiënter te maken en privacy functies toe te voegen.

Verder beginnen professionele beleggers steeds meer in Bitcoin geïnteresseerd te raken en komen er in December bitcoin futures uit. De verwachting is dat na de futures ook een ETF snel zal komen. Dit zorgt ervoor dat nu hedgefunds, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ook toegang tot Bitcoin hebben.

4.9/5 - (33 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!