black friday

Black Friday – Een perfecte gelegenheid om de beveiliging van je bitcoins up te graden naar multisignature met hardware wallets

Multisignature is een extreem veilige manier om bitcoins te bewaren, maar was tot nu toe alleen voor de superrijken en techneuten weggelegd. Sinds kort is het voor iedereen beschikbaar. Hardware wallets maken het gemakkelijker om meerdere co-signers offline aan te maken en de software van Caravan, wat pas twee weken oud is, maakt het aanmaken van een multisignature adres erg gemakkelijk. 

Laat het nou net deze week Black Friday zijn, waardoor je de hardwarewallets die compatibel zijn met deze nieuwe software met 30% korting kan kopen. Nu kan je dus gemakkelijk én goedkoop een extreem veilige cold storage opzetten, waar je jaren mee vooruit kunt!

Waarom multisignature?

Met multisignature of multisig kan een adres aangemaakt worden, waarvoor met meerdere private keys getekend moet worden om de bitcoins te versturen. Het aantal keys dat als co-signer fungeert en het aantal wat nodig is om een transactie te maken wordt ’N of M’ genoemd. ‘2 of 3’ en ‘3 of 5’ zijn het populairste om bitcoins veilig in cold storage te bewaren. 

Het grote voordeel is dat het de kwetsbaarheid van de bitcoins over meerdere private keys uitgespreid wordt. Als je een enkele hardware wallet gebruikt ben je al je bitcoins kwijt als de private key gestolen wordt of kwijtraakt. Met een ‘2 of 3’ opstelling mag er één key verloren gaan en met een ‘3 of 5’ opstelling zelfs twee. Met de overige keys kan je namelijk nog steeds je bitcoins verzenden. 

Een eventuele dief zal meerdere keys moeten stelen om bij de bitcoins te kunnen. Vooral als je de verschillende keys op verschillende plaatsen bewaard, is de kans dat meerdere keys tegelijk kwijtraken of gestolen worden enorm klein. Ook het nalaten van jouw bitcoins na overlijden is gemakkelijker te regelen doormiddel van multisignature. Op onze pagina over multisig kan je er meer over lezen.

Unchained-Capital en Caravan

Caravan, de nieuwe en gebruiksvriendelijke multisig software is gemaakt en als een open source versie publiek gemaakt door Unchained-Capital. Deze software wordt binnen het bedrijf al langer gebruikt om multisignature vaults aan te maken. Je hoeft dus niet bang te zijn omdat het nieuwe software is, het is al een langere tijd in gebruik en met miljoenen aan echt geld in de praktijk getest. 

Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden voor multisignature, zoals Electrum en Casa. Casa is echter erg duur en Electrum toch niet zo gebruiksvriendelijk. Unchained-Capital heeft het als eerste mogelijk gemaakt om zonder periodieke kosten een simpele en betrouwbare multisignature opstelling op te zetten.

Een Unchained-Capital Vault

Als je het niet zo erg vind om een derde partij gedeeltelijk in vertrouwen te nemen is een Vault een goede optie. Het is een ‘2 of 3’ opstelling, waarbij je zelf twee co-signers aanmaakt met een Trezor en een Ledger. Eén co-signer wordt in het management van Unchained gehouden. Je bent dus zelf nog volledig in beheer van de bitcoins, want je kan ze met de twee keys altijd verzenden. 

Als je echter één key kwijt raakt ben je voor de tweede handtekening afhankelijk van Unchained. Ook voor je privacy ben je afhankelijk van Unchained-Capital, want al jouw informatie voer je bij hen op de website in. Het voordeel is dat je gebruik kan maken van de klantenservice en dat je zelf maar voor twee keys een locatie hoeft te vinden. Lees hier meer over Unchained-Capital.

Caravan

Caravan is open source en kan anoniem gebruikt worden. Je hebt alle keys helemaal zelf in beheer en kan alles zelfstandig opzetten. Als je een eigen node hebt, kan je hem aan deze software koppelen, zodat je voor de verificatie ook geheel onafhankelijk bent. Ten slotte raden we aan om de software in de Brave browser in een tapblad over Tor te gebruiken om de privacy optimaal te beschermen. 

Je kan praktisch elke wallet gebruiken om co-signers in Caravan mee aan te maken, maar dit kan soms ingewikkeld zijn. Zolang je geïntegreerde wallets zoals Trezor en Ledger gebruikt kan je de default BIP32 paths gebruiken en blijft het simpel. Zie hieronder de video:

Je hebt waarschijnlijk minstens drie co-signers nodig voor de opstelling die wenst, terwijl er momenteel maar twee soorten hardwarewallets ondersteund worden. Je kan bijna alle andere (hardware) wallets gebruiken door handmatig de x-pub in te voeren om het adres aan te maken en later een getekende transactie in te voeren om de bitcoins te verzenden. 

Dit moet wel door de wallet ondersteund worden en je moet wel weten hoe het moet, het is dus belangrijk om dit eerst even te testen. Als je dit allemaal te ingewikkeld vind kan je ook meerdere Trezors gebruiken.

Je kan meerdere Trezors gebruiken als je hidden wallets gebruikt

Het meervoudig gebruik van hetzelfde merk of type hardware wallet voor één multisignature adres raden we normaal gesproken af, omdat een backdoor, malware of een bug dan meerdere keys tegelijk kan aantasten. Door echter verschillende typen en hidden wallets te gebruiken kunnen deze risico’s flink beperkt worden. 

Op de Ledger worden hidden wallets op het apparaat zelf aangemaakt, maar op de Trezor gebeurd dit op de computer waar de Trezor mee verbonden is. Eventuele malware of een backdoor zal bij een Trezor dus niet het paswoord kunnen stelen. Bovendien is de kans dat een bug in zowel de Trezor 1 als de Trezor T zit kleiner. 

Wij raden voor een gebruiksvriendelijke multisignature opstelling met Caravan dus aan om een Ledger, Trezor 1 en een Trezor T te gebruiken. Bovendien kan je met de Trezor T dan nog gebruik maken van Shamir’s Secret Sharing voor het bewaren van de backup seed. 

Als je de kosten wil beperken kan je ook de twee Trezor co-signers op één Trezor 1 aanmaken. Je kan op één Trezor namelijk een onbeperkt aantal hidden wallets aanmaken. Dit gaat uiteraard wel ten koste van de beveiliging, maar als de wachtwoorden sterk zijn blijft het zeer beperkt.

Kosten van een multisignature opstelling

Een goedkope multisig opstelling met een Trezor 1 en een Ledger Nano S (Unchained-Capital Vault of Caravan met twee keys van de Trezor met hidden wallets) kost deze week dus maar 82.30 Euro, dat is een stuk goedkoper dan een enkele hardware wallet een jaar geleden, maar een flink stuk veiliger.

Als je wat meer wil uitpakken en een Unchained-Capital Vault met een Ledger Nano X en een Trezor T op wil zetten ben je 187.30 kwijt. Als je Caravan wil combineren met een Trezor T, Ledger Nano X en een Trezor 1 kost dat 228,60. Zonder de kortingen van deze week zou je ongeveer 300 Euro kwijt zijn. Door het nu te doen kan je dus flink besparen en ben je klaar voor de volgende bullrun!

Aan de slag!

Black Friday is helaas voorbij, maar HIER KAN JE DE NIEUWSTE HARDWAREWALLETS BESTELLEN, HIER DE GOEDKOOPSTE EN HIER KAN JE MEER LEZEN OVER MULTISIGNATURE.

4.7/5 - (23 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!