bullrun

De tijd om je voor te bereiden op de volgende bitcoin bullrun is NU!

Nadat we in 2018 een flinke berenmarkt hebben meegemaakt, is het sentiment over de laatste maanden flink veranderd en lijkt het erop dat er weer een bullrun aan zit te komen. Bijna iedereen is het erover eens dat de bodem in is en verschillende technische en fundamentele indicatoren lijken dit te bevestigen.

Een stierenmarkt in Bitcoin is meestal zeer hevig. Winsten worden daarom vaak niet uitgedrukt in procenten, maar in het aantal keer dat de prijs over de kop is gegaan. Als we in de komende jaren dezelfde winsten kunnen behalen als in de vorige cycli zullen velen binnen korte tijd erg rijk worden. 

Behalve gevoelens van euforie zal dit ook gevoelens van angst op kunnen wekken. De plotseling gecreëerde welvaart zal criminelen aantrekken en het gebrek aan ervaring van deze nieuwe rijken kan voor verschillende valkuilen zorgen. Elke koersstijging zal zowel het risico als het effect van het verliezen van jouw bitcoins vergroten. Zorg dus dat je er klaar voor bent

Om het risico dat je de nieuw vergaarde rijkdom net zo snel kwijtraakt als dat je het verkregen hebt zo klein mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat je tijdens de komende bullrun lekker kan slapen, kan je jezelf het beste nu al goed voorbereiden. 

Een nieuwe bullrun is erg waarschijnlijk

Fundamenteel gaat het beter dan ooit met Bitcoin en dit zal zich uiteindelijk in een hogere prijs vertalen. De markt kapitalisatie is met 170 miljard nog zeer klein voor een asset class, en steeds meer mensen zijn het erover eens dat Bitcoin een serieuze asset class begint te worden. Het recente toetreden van Bakkt en Fidelity bevestigen dit nog eens.

Prijs is een functie van vraag en aanbod. Het aanbod van nieuwe bitcoins is door het protocol sterk gelimiteerd en met de tijd afnemend. Bij een sterke toename in vraag is de prijs dus de enige elastische factor. De prijs zal dus omhoog moeten om de toegenomen vraag te kunnen bedienen. Wij zijn vrij zeker dat de vraag toe zal nemen om de volgende redenen:

  • Institutionele beleggers raken geïnteresseerd in bitcoin en financiële producten worden gelanceerd
  • Politici en centrale bankiers beginnen over Bitcoin te praten
  • Lage en negatieve rentes maken bitcoin zeer aantrekkelijk
  • Monetaire verruiming zal in de komende jaren waarschijnlijk flink toenemen en de waarde van fiat valuta laten zakken ten opzichte van bitcoin
  • Steeds meer protesten vinden plaats. Protesteerders kunnen voorkomen dat hun bankrekening bevroren wordt door bitcoins te kopen. Bovendien is het kopen van bitcoin de ultieme vreedzame vorm van protest 
  • Steeds meer valuta hebben last van hoge -of hyperinflatie. Bitcoin is inflatie bestendig
  • Steeds meer beleggers beseffen hoe belangrijk een ongecorrigeerde en asymmetrische belegging is, vooral op hoogconjunctuur 
  • Steeds meer sancties en handelsbeperkingen worden opgelegd, deze kunnen ontweken worden door bitcoin te gebruiken
  • Bitcoin is technologisch enorm verbeterd terwijl de prijs gedaald is

De vierjarige Bitcoin cyclus

Het aanbod van nieuwe bitcoins is zeer beperkt en wordt elke vier jaar gehalveerd. Mijners ontvangen momenteel elke tien minuten 12.5 nieuw gecreëerde bitcoins. Dit zullen er na de komende halving in volgend jaar mei nog maar 6.25 zijn. De vorige halvings hebben in 2012 en 2016 plaatsgevonden. Kort erna is door de ‘supply shock’ de prijs enorm gestegen.

Het lijkt er op dat de halving elke keer een enorme prijsstijging veroorzaakt. Door deze explosieve stijging komt bitcoin overal in het nieuws, waardoor de prijs nog sneller stijgt. Uiteindelijk ontstaat een onhoudbare bubbel en volgt een enorme crash. Velen (waaronder wijzelf) denken dat de bitcoin prijs groeit in cycli van 4 jaar gebaseerd op de halving. Omdat we net een zware crash achter de rug hebben en de halving volgend jaar mei plaats zal vinden, bevinden we ons waarschijnlijk in het begin van een nieuwe cyclus!

Technische analyse wordt bevestigd door fundamentele analyse

Wanneer we de lange termijn chart van bitcoin bestuderen kunnen we zien dat het Stock to Flow model van Plan B, de logaritmische regressie en een fundamentele schatting ongeveer naar hetzelfde koersdoel wijzen. Wij willen hier geen voorspelling doen, maar aantonen dat een gigantische winst van honderden of zelfs duizenden procenten over de komende paar jaren verre van onmogelijk is. We zullen de drie analyse methoden kort bespreken:

Stock to Flow 

Stock to Flow is de verhouding tussen de hoeveelheid van een bepaalde commodity op de markt en de jaarlijkse productie. Hoe hoger de S/F ratio is, hoe minder de productie ervan de waarde van de huidige houders zal verwateren. Een hoge S/F ratio betekent dus dat een asset goed voor waardebehoud kan dienen, omdat de inflatie laag zal zijn.

Plan B heeft schaarse commodities zoals goud, zilver, platinum, palladium en bitcoin in één grafiek gezet en heeft ontdekt dat ze via een powerlaw allemaal op één lijn liggen. Op deze manier heeft hij een model ontwikkeld om bij een toenemende S/F ratio van bitcoin steeds een passende waardering te bepalen. Tot nu toe was deze waardering super accuraat. Dit model voorspelt een prijs van boven de 100K voor eind 2021!

stock to flow
Het stock to Flow model van Plan B

Logaritmische regressie

Bitcoin is een netwerk en netwerken groeien volgens de logaritmische regressie. Een verdubbeling van een netwerk maakt het netwerk namelijk meer dan twee keer zo waardevol, hierdoor groeit een netwerk exponentieel. Denk bijvoorbeeld aan de begin jaren van de mobiele telefoon: Als het aantal vrienden dat een mobieltje heeft verdubbeld, wordt jouw mobiel ook waardevoller. Je kan dan namelijk met twee keer zoveel mensen bellen. De waarde is dus niet alleen verdubbeld omdat het aantal personen die er waardering uit halen is verdubbeld, maar de waarde voor elk persoon is ook nog eens flink toegenomen.

De waarde van bitcoin is tot nu toe prachtig volgens de logaritmische regressie gegroeid. De kans is dus groot dat dit door zal zetten zolang het Bitcoin netwerk blijft werken. De onderstaande chart is in 2014 gemaakt en we liggen vandaag de dag nog mooi op schema (hij zit er wat onder, maar met dezelfde afwijking als in de vorige cycli). Als we deze trend blijven volgen kunnen we voor eind 2021 net als met het S/F model een prijs van ruim boven de 100K verwachten!

logarithmic regression
De bitcoin prijs groeit tot nu toe netjes exponentieel

Fundamenteel

Een prijs van 100k voor eind 2021: Wat zal dat betekenen voor Bitcoin als een asset class? De markt kapitalisatie van bitcoin is momenteel 170 miljard en zal ongeveer 11 keer (is minder dan de vorige bullrun) over de kop gaan om een prijs van net boven de 100K te bereiken. Dat betekent dat de markt kapitalisatie dan 1.87 biljoen zal zijn.

Dit is nog steeds vier keer kleiner dan goud, terwijl bitcoin op veel punten beter is dan goud. Ook is het tien keer kleiner dan offshore banking, terwijl bitcoin de ultieme offshore bank is. Een bitcoin prijs van 100K voor 2021 is dus zeker mogelijk en waarschijnlijk zelfs conservatief! Ons koersdoel (geen voorspelling, maar in onze ogen het meest waarschijnlijk) is tussen 150 en 250K voor eind 2021. Dit omdat de prijs normaal in een bullrun zowel het S/F model als de logaritmische regressie ver voorbijschiet. In de crash die daarop volgt is dit helaas ook het geval………..

Zo kan je jezelf voorbereiden op een bullrun

Als je overtuigd bent dat er een bullrun gaat komen en je hebt bitcoins gekocht is het zaak om ervoor te zorgen dat er klaar voor bent. Tijdens een heftige bullrun zal je veel te enthousiast zijn om je goed te kunnen concentreren, is er veel meer ruis en kunnen producten en diensten duur of zelfs niet verkrijgbaar zijn. Het is dus erg belangrijk om voor de hype al klaar te zijn. Hier een aantal tips om voor te bereiden:

Zorg dat je bitcoins goed beveiligd zijn

Als de bitcoin prijs stijgt zal elke bitcoiner een belangrijker doelwit worden voor criminelen. Als die ene bitcoin die je bezit ineens 200K waard is, is het voor een potentieel hacker of dief ineens veel meer de moeite waard om bij jou aan te kloppen. Bovendien zal het voor jezelf veel traumatischer zijn als je een bitcoin van 200K verliest dan wanneer je een bitcoin van 10K kwijtraakt. 

Het is dus nuttig om jouw beveiliging alvast up te graden naar een niveau waarmee je jezelf comfortabel zal voelen als de bitcoin prijs 200K is. Als je dus 200 Euro aan bitcoins op een online wallet hebt staan, kan je alvast een hardware wallet kopen omdat je met 4000 Euro op een online wallet waarschijnlijk niet lekker zal slapen. 

Als je nu al voor 10K aan bitcoins op een hardware wallet hebt staan is het een goed idee om alvast up te graden naar multisignature met hardwarewallets. Als je namelijk 200K op een enkele hardware wallet hebt staan ga je jezelf waarschijnlijk zorgen maken om zaken waar je met een bedrag van 10K niet eens aan zou denken. 

De beveiliging van een hardware wallet is goed, maar het is zeker niet helemaal waterdicht. Het opzetten van een multisignature opstelling is tegenwoordig bovendien vrij gemakkelijk en behalve de aankoop van de hardwarewallets gratis. Je kan het geheel in eigen beheer doen met Electrum of in samenwerking met bijvoorbeeld Unchained Capital

Een ander voordeel van het alvast upgraden is dat de hardware wallets op dit moment erg goedkoop en goed verkrijgbaar zijn. In de laatste bullrun van 2017 waren ze vaak uitverkocht en als ze wel beschikbaar waren erg duur. Alvast voorbereiden zal je dus niet alleen een hoop zorgen, maar waarschijnlijk ook kosten besparen. 

Zorg dat je zelf bestand bent tegen FUD en scammers

Als je ervoor zorgt dat je bitcoins niet gestolen worden of kwijtraken ben je er nog niet: Het kan ook gebeuren dat je jouw bitcoins in paniek verkoopt of inruilt voor een shitcoin die later al zijn waarde verliest. Er is maar één manier om jezelf hier tegen te beschermen:

EDUCATIE!!

Om een prijs crash van 80% zonder paniek te kunnen doorstaan, niet te verkopen wanneer de media claimt dat bitcoin gaat falen of niet in het verleidelijke verhaal van een gehypte altcoin die 100X returns beloofd te trappen moet je bitcoin dondersgoed begrijpen. 

Nu Bitcoin volgens degenen die het niet begrijpen dood is, is het de beste tijd om je er in te verdiepen. Er is momenteel namelijk weinig ruis en bovendien geen afleiding van een als maar stijgende bitcoin prijs. Je moet alle onderdelen van bitcoin goed begrijpen. Als je één onderdeel niet goed begrijpt is de kans groot dat je toch verkeerde keuzes maakt.

De technologie van Bitcoin

Het is niet alleen belangrijk om de technologie te begrijpen omdat de kans dan kleiner is dat je een fatale fout maakt met jouw bitcoins zelf, maar ook omdat je dan beter in kan schatten of bijvoorbeeld een bepaalde aanval op het netwerk daadwerkelijk gevaarlijk is. Als je precies weet hoe bitcoin werkt zal je gemakkelijk door de FUD heen prikken en niet in paniek jouw bitcoins verkopen terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.

Aanrader om over de technologie van Bitcoin te leren: Mastering Bitcoin

De economie van Bitcoin

Als je de economie van bitcoin begrijpt zal je begrijpen dat er buiten bitcoin niet veel interessants is en veel minder snel voor een altcoin scam vallen. Bovendien zal je leren over de game theorie waar de beveiligingsmodellen van bitcoin op gebaseerd zijn en daardoor veel meer in de robuustheid van bitcoin geloven. Hierdoor kan je 99% van de FUD wegstrepen en voor jezelf verklaren waarom een aanval vanuit een technisch perspectief misschien gevaarlijk lijkt, maar vanuit een economisch oogpunt niet waarschijnlijk is. 

Aanrader om over de economie van Bitcoin te leren: The Bitcoin Standard

Behalve door het lezen van boeken kan je ook veel leren door youtube te kijken, podcasts te luisteren en bepaalde personen te volgen op Twitter. Dit zijn de echte aanraders:

Conclusie:

Als er niets geks gebeurd gaat de bitcoin prijs waarschijnlijk weer door het dak in de komende jaren. Deze plotseling verkregen rijkdom kan je behalve geluk ook extra zorgen en risico’s bezorgen. Zorg dus dat je goed weet wat er gaande is en dat je op het gebied van beveiliging altijd een stap vooruit blijft. 

Waarschijnlijk bevinden we ons nu ergens in het dal van de cyclus. Dat betekent dat er momenteel relatief weinig misinformatie en afleiding is en dat producten en diensten bovendien goedkoop en goed verkrijgbaar zijn. Bereid je nu al vast voor, dan zal je tijdens de volgende run extra van jouw winsten kunnen genieten!

4.8/5 - (36 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!