centrale planning

De wereld is in een extreem slechte staat: Vier boeken om te begrijpen wat er aan de hand is en waarom Bitcoin wel eens de reddende engel kan zijn

Het gaat niet goed met de wereld en de situatie lijkt alleen maar erger te worden. Internationale spanningen lopen op, gewelddadige protesten zijn aan de orde van de dag, steeds meer mensen kunnen amper rondkomen en in steeds meer landen zien mensen hun over generaties opgespaarde vermogen verdampen door (hyper) inflatie. 

Dit beeld wordt nog eens enger wanneer je bedenkt dat de recessie in de financiële markten nog moet komen en dat we statistisch zelfs al 3 jaar over tijd zijn. Het verlagen van de rente door de FED, het exponentieel groeiende aantal obligaties met negatieve rente en de paniek op de aandelenmarkten van afgelopen vrijdag en vandaag wijzen erop dat deze recessie waarschijnlijk heel dichtbij is gekomen. 

Mainstream economen zullen er geen overtuigende verklaring voor hebben. Ze zullen roepen dat we allemaal ons geld moeten opofferen om het systeem dat ineens zoiets verschrikkelijks is overkomen te proberen te redden. Oostenrijkse economen begrijpen echter precies wat er gebeurd en waarschuwen hier al jaren voor. 

Om je opgebouwde welvaart zo goed mogelijk in stand te houden en na de recessie weer een zo gezond mogelijke maatschappij op te kunnen bouwen raden wij iedereen aan om zich op zijn minst een beetje in Oostenrijkse economie te verdiepen. We zullen later vier boeken bespreken die hier het beste bij kunnen helpen.

disclaimer centrale planning

Wat is de oorzaak van alle chaos volgens Oostenrijkse economen?

Bijna alle problemen in de wereld zijn te herleiden naar één en dezelfde oorzaak: Centrale planning inplaats van vrije markten. Vooral centrale planning van ons monetaire systeem is extreem schadelijk voor bijna alle facetten van de maatschappij. Centrale planning is schadelijk om de volgende redenen:

Centrale planning is bij definitie inefficient 

Een bureaucraat die een paar rapporten heeft gelezen kan een situatie nooit beter inschatten dan de betrokken individu zelf. Feedback verkregen door winst en verlies zijn de belangrijkste signalen voor het functioneren van een bedrijf. De ondernemer krijgt deze signalen en de bureaucraat niet. Een bureaucraat kan bijvoorbeeld nooit weten hoeveel paar schoenen de consumenten volgend jaar willen kopen. 

De ondernemer kan dit wel redelijk inschatten aan de hand van zijn winst. Wanneer de winst oploopt moet hij meer schoenen gaan produceren en wanneer de winst afneemt moet hij zijn productie terugschroeven en / of de kwaliteit van zijn schoenen gaan verbeteren. In het geval van extreme winst van een schoenenfabriek zullen anderen er toe gebracht worden om ook een schoenenfabriek te beginnen. 

Winst is een belangrijk signaal

Winst is dus geen oneerlijke zakkenvullerij van een gierige onderneming, maar een beloning voor het creëren van een optimaal product en daarmee het verbeteren van de kwaliteit van het leven van velen. Daarnaast is winst een enorm belangrijk signaal om zowel de ondernemer als de rest van de markt te helpen om te bepalen hoe ze de consument nog gelukkiger kunnen maken.

Deze signalen worden niet alleen maar genegeerd door overheden wanneer ze de ondernemer doormiddel van wetten keuzes opleggen die ze anders niet zouden maken, maar ook nog eens op grote schaal verstoord door belasting en manipulatie van valuta’s en rentestanden. In ons recente artikel hebben we beschreven hoe het manipuleren van de rentestanden de economie verstoord.

*Wachtlijsten in de zorg zouden in een vrije economie niet bestaan: Wanneer de wachttijd ook maar iets oploopt is het voor het ziekenhuis een signaal om de prijzen te verhogen en met deze winst meer capaciteit te bewerkstelligen. Wanneer ze hierin falen zal een concurrent dit gat in de markt opvullen. De stelling dat de kwaliteit achteruit zou gaan of de prijzen zouden stijgen is grote onzin: Alleen degenen die een goed prijs / kwaliteit verhouding kunnen waarborgen zullen niet door de concurrentie van tafel geveegd worden. Inefficiënte operaties zullen verdwijnen onder druk van concurrentie, waardoor de prijzen op lange termijn juist lager zullen zijn. Bovendien zullen zorgverzekeringen geen zaken willen doen met ziekenhuizen die als kwakzalvers bekend staan. Kijk maar naar de private ziekenhuizen in Thailand. Ze staan in de top van de beste ziekenhuizen ter wereld, zijn spotgoedkoop en kennen het woord wachtlijst niet. Net als dat er geen wachtlijsten zijn voor een pot pindakaas in de supermarkt zou er in een vrije markt ook geen wachtlijst zijn voor zorg.

Centrale planning is vatbaar voor corruptie

Dat centrale planning inefficient is is jammer, maar veel erger is de corruptie die eruit voort komt. Inefficiëntie beperkt ons potentieel, maar corruptie is destructief en veroorzaakt letterlijk dood en verderf. Wanneer je de mechanismen in ons systeem begrijpt zijn oorlog, armoede, protesten en verloedering van de maatschappij ineens niet meer dan een logisch gevolg van centrale planning.

Drie manieren om macht uit te oefenen

De drie belangrijkste manieren om macht uit te oefenen zijn geweld, geld en informatie. Wanneer je iemand iets voor jou wil laten doen kan je hem dwingen met geweld, ervoor betalen of liegen dat het voor zijn eigen bestwil is of niet anders kan. Centrale planning geeft deze middelen om macht uit te oefenen in de handen van een beperkte groep mensen. Dit trekt helaas geen wereldverbeteraars aan maar machtsbeluste psychopaten. 

Centrale bankiers beslissen over ons geld doormiddel van monetair beleid, staatsmedia beslist wat voor informatie we te horen krijgen en de overheid beslist via wetten die op basis van geweld afgedwongen worden hoe wij ons leven leiden. Een enkele entiteit heeft een monopolie op al deze factoren van macht en individuen kunnen deze macht uitoefenen door een bepaalde functie in deze organisatie in te nemen. Deze posities kunnen misbruikt worden door het hiërarchische character van deze instellingen.

Een hiërarchisch systeem is erg vatbaar voor corruptie

Stel je voor: Je hebt de macht over de ‘magic money machine’ (centrale bank) en je wil de bevolking wijs maken dat 2% inflatie gezond is voor de economie om zo 5% (bij een groei van de economie van 3%) van het totale geld in omloop voor jezelf en je beste vrienden bij te kunnen printen. Hoe veel mensen moet je omkopen of onder druk zetten om dit gedaan te krijgen?

HET ANTWOORD IS:  1

Een hiërarchisch systeem is opgebouwd als een piramide, waar degene in het puntje de hoogste autoriteit heeft en kan beslissen wat de waarheid of het gevoerde beleid is. Wanneer een professor op de universiteit die het hoogste in de hiërarchie staat zegt dat 2% inflatie gezond is voor de economie zullen professors van een lager geplaatste universiteit hier niet aan durven twijfelen. Als de professor van die universiteit dat zegt moet het wel waar zijn en als je ertegen in gaat zal je verliezen en gezichtsverlies leiden.

De scholen en de media zullen er ook niet aan twijfelen, want alle universiteiten zijn het er over eens en die hebben ervoor gestudeerd. Een wakkere éénling die zich er toch tegen uitspreekt omdat hij het simpelweg niet geloofd zal snel uit zijn publieke functie verwijderd worden: Ze hebben namelijk een vergunning om hun vak uit te voeren en wanneer je zo ver van de gangbare theorie afwijkt voldoe je hier niet meer aan en raak je hem dus kwijt. 

Het kost in een hiërarchisch systeem dus maar één omkoping of afpersing om de waarheid binnen een maatschappij of zelfs wereldwijd te veranderen. Keynesian economie, de versie die overheden voorschrijft om volop geld (voor zichzelf) te printen en zich constant met de economie te bemoeien kan op deze manier de algemene standaard zijn geworden, ook al is het niet de waarheid.

Laten we het eens omdraaien:

Geef alle drie de middelen voor ultieme macht aan een kleine groep mensen en laat deze situatie zich voor honderd jaar ontwikkelen: Wie zullen zich tot deze groep aangetrokken voelen en hoe groot is de kans dat dit NIET misbruikt wordt? In honderd jaar hoeft maar één persoon omgekocht te worden om een beperkte groep mensen in staat te stellen miljarden per jaar voor zichzelf te kunnen printen. De huidige staat van de wereld zegt genoeg dachten wij zo.

Wat is de rol van Bitcoin dan precies?

De drie manieren om macht uit te oefenen kunnen door nieuwe technologieën omgevormd worden van een hiërarchisch systeem naar een decentraal systeem. Hierdoor komt deze macht niet in handen van individuen en kan het dus ook niet misbruikt worden. Waarschijnlijk zullen 9 van de 10 hedendaagse problemen verdwijnen of radicaal afnemen en zal de wereld rigoureus veranderen.

Decentralisatie van de informatie voorziening

Onze informatievoorziening is altijd volledig in handen van de overheid geweest. Hierdoor konden zinloze oorlogen goedgepraat worden, Keynesian economie gepromoot worden en een bepaald algemeen wereldbeeld onder de gehele bevolking gecreëerd worden. Dit is levensgevaarlijk, het gedrag van een gehele bevolking kan letterlijk bestuurd worden door het aanleveren van bepaalde informatie en weglaten of omvormen van andere informatie. 

Met de opkomst van het internet is hier eindelijk verandering in gekomen. Er is nu een gedecentraliseerd alternatief beschikbaar. Iedereen kan nu zowel meningen als feiten met elkaar delen en iedereen kan zelf kiezen naar wie te luisteren en wie te geloven. 

Iedereen kan nu een uitzending maken of een artikel schrijven over het onderwerp waar diegene zelf van denkt dat het belangrijk is. Je ziet ook dat het vertrouwen in de mainstream media lager is dan ooit en dat er in de laatste jaren steeds meer informatie over fraude bij overheden en banken boven water komt. Bovendien zijn alternatieve stromingen in bijvoorbeeld economie en gezondheid populairder dan ooit.

Scheiding van geld en staat 

De scheiding van kerk en staat was een ware revolutie en dus één van de belangrijkste gebeurtenissen in onze geschiedenis. De scheiding van geld en staat die bitcoin teweeg gaat brengen zal volgens ons nog veel belangrijker zijn! De staat heeft al meer dan een eeuw een monopolie op de voorziening van geld en Bitcoin is de eerste succesvolle poging om dit monopolie te breken. 

Zolang de staat de macht heeft over de geldvoorziening zullen landen ten onder gaan aan hyperinflatie, zullen mensen steeds meer moeite hebben om rond te komen en zullen miljoenen onschuldige mensen uitgehongerd worden door sancties. Miljarden zullen daarnaast in armoede gehouden worden, omdat ze geen toegang tot financiële diensten kunnen krijgen. 

*De meeste landen waar we sancties tegen hebben opgelegd worden door ons beschuldigd niet democratisch te zijn. Is miljoenen mensen uithongeren om wat hun leider die ze NIET hebben kunnen kiezen heeft gedaan dan niet een beetje naïef en daarnaast ook EVIL?

Bovendien zal het milieu zwaarder belast worden dan nodig door overconsumptie en zal de maatschappij verharden door de negatieve verschuiving van ‘tijd preferentie’. Daar komt nog eens bij dat kapitaal wordt vernietigd en gigantische schulden worden opgebouwd door het omlaag manipuleren van de rente. We laten zo de volgende generaties voor de kosten van onze hedendaagse consumptie op draaien. 

Bitcoin geeft ons een alternatief waarbij zowel het bijprinten van geld als het manipuleren van de rente niet mogelijk is. Ook kunnen sancties ontweken worden, waardoor het monetaire systeem niet meer als wapen gebruikt kan worden. Daarnaast is Bitcoin voor iedereen toegankelijk, iedereen kan vrijwillig in het netwerk deelnemen om welvaart te creëren en iedereen is hier gelijk. 

De monopolie van de overheid op geweld

De overheid heeft een monopolie op geweld en dit zal niet zomaar gebroken worden (in ‘The Market For Liberty’ word een goed alternatief besproken). Toch zal massa adoptie van bitcoin het geweld door overheden sterk reguleren. Het onvermogen om gratis geld te printen en belasting te heffen zonder draagvlak zal het onmogelijk maken om voor zinloos geweld te blijven betalen. Bovendien zal de decentralisatie van de informatie voorziening het steeds moeilijker maken om geweld goed te praten.

Zinloze of destructieve uitgaven zullen veel minder gemaakt kunnen worden, omdat ze het geld niet sneaky bij kunnen drukken of ongevraagd van je rekening kunnen halen. Ze zullen het daadwerkelijk bij de burgers op moeten gaan halen.

Overheden moeten nu weer keuzes gaan maken, omdat geld niet meer iets is wat ze onbeperkt in kas hebben. Bovendien kunnen ze het alleen krijgen als ze met goede redenen aankomen. Wanneer je een Euro maar één keer uit kan geven kan je het moeilijk verkopen dat ie naar oorlog gaat in plaats van zorg.  

Wanneer de goudstandaard volledig in stand was gehouden en geld dus echt schaars was gebleven, zouden alle oorlogen waarschijnlijk veel korter en minder vernietigend zijn geweest en miljoenen mensenlevens bespaard zijn gebleven. Het geld zou op gegeven moment op raken en de oorlog zou gestopt moeten worden.

Geld bijprinten om de oorlog gaande te houden wordt bijna niet opgemerkt, omdat de oorzaak van de inflatie aan andere gebeurtenissen toegeschreven kan worden. Een belasting verhoging om de ‘defensie’ uitgaven te dekken is veel directer en een deel van de bevolking zal in opstand komen als er geen goede reden voor is. 

Ook zinloze projecten zoals de ‘war on drugs’ die miljarden dollars heeft gekost en vele mensenlevens heeft geruïneerd zou waarschijnlijk niet hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er nog talloze kleine zinloze of destructieve overheidsprojecten die onder een standaard van hard geld niet zouden bestaan, omdat er simpelweg niemand voor wil betalen.

*Bitcoin will regulate the regulators!

Het internet en Bitcoin zijn enorm belangrijk

Het internet en Bitcoin zullen samen bijna alle posities van centrale planners onnodig maken of decentraliseren. Bovendien zullen ze de paar functies die over blijven reguleren. Dit zal de economie vele malen efficiënter maken en een ieder meer vrijheid geven om zijn leven naar eigen wens in te vullen.

Het belangrijkste is dat de functies die door machtsbeluste psychopaten misbruikt worden om zichzelf te verrijken komen te vervallen en dat de fraude die daaruit voortkomt dus onmogelijk wordt. We kunnen nu zelf kiezen waar we onze informatie vandaan halen en geld gebruiken waar niemand controle over heeft en waar dus niemand mee kan frauderen. Uiteraard moet je jouw bitcoins dan wel in eigen beheer houden op bijvoorbeeld een hardware wallet.

Door het internet kunnen we nu goede ideeën beter en efficiënter delen. Met bitcoin kunnen we hier vervolgens geld voor ophalen. Door de eigenschappen van bitcoin wordt het bovendien moeilijker om geld op te halen voor slechte ideeën. Hopelijk kan de monopolie op geweld ook gedecentraliseerd worden door globalisatie te verminderen en besturing meer lokaal uit te voeren.

Het zou echter nog beter zijn als het model van ‘The Markets For Liberty’ gevolgd gaat worden. Wij zijn echter bang dat we hiervoor nog een hele lange weg te gaan hebben. We moeten waarschijnlijk eerst nog door de zure appel heen bijten en de tol betalen voor wat de centrale planners in de afgelopen decennia veroorzaakt hebben voordat alles beter wordt…………………

De volgende boeken zullen je helpen om de wereld en de hedendaagse problemen volledig te begrijpen: 

The Bitcoin Standard

leren wat geld is
Klik op de afbeelding om het boek te bestellen

Dit boek moet je echte gelezen hebben, zelfs als je niets met bitcoin hebt. De eerste 7 hoofdstukken gaan puur over de monetaire geschiedenis en beschrijven hoe vele beschavingen zijn opgekomen door de ontwikkeling van geld en vervolgens zijn onder gegaan wanneer de hardheid van hun geld werd aangetast. Daarnaast wordt onder andere beschreven hoe de kwaliteit van de maatschappij veranderd met de hardheid van het geld. Uiteindelijk wordt uitgelegd hoe Bitcoin hier als een monetaire standaard in past. Wij waren zeer onder de indruk van dit boek en raden het ten zeerste aan.

Economics in one lesson

oostenrijkse economie
Klik op de afbeelding om te bestellen

Dit is een wat ouder boek, maar gemakkelijk geschreven en nog steeds super relevant. Dit boek beschrijft de onzichtbare nadelige gevolgen van overheidsingrijpen die meestal veel groter zijn dan de (vooral) zichtbare voordelen. Het boek beschrijft voor ongeveer alle mogelijke overheidsinterventies wat de directe en indirecte gevolgen zijn voor de rest van de economie. Dit boek is redelijk simpel, maar echt een zogenaamde ‘eye opener’.

The Market For Liberty

the market for liberty
Klik om de afbeelding om dit book gratis te downloaden

Dit boek kan je gratis downloaden. Het beschrijft wat overheid precies is en hoe een maatschappij zou kunnen werken waarin alles door de vrije markt geregeld wordt. Het is schokkend om te zien hoe efficient en vredig zo’n maatschappij in theorie zou zijn, maar helaas hebben overheden het nooit toegestaan om dit idee in de praktijk te brengen. 

Dit boek is ook een paar decennia oud, maar nog steeds super relevant. Het is grappig om te lezen hoe de auteur beschrijft dat een alternatieve valuta het herstel na een valuta crisis die niet meer te voorkomen is enorm zou versnellen. De media zal ons vertellen dat bitcoin de oorzaak is van de komende crash, maar het is eigenlijk onze reddingsboei! Ook dit is echt een aanrader die jouw ogen zal openen tot een wereld van nieuwe mogelijkheden.

What Has Our Government Done To Our Money?

what has our government done to our money?
Klik op de afbeelding om dit boek te bestellen

Dit boek gaat over de geschiedenis van geld en hoe de overheid altijd heeft geprobeerd de macht erover te grijpen om uiteindelijk zichzelf te verrijken ten koste van de gewone man. Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe geld is ontstaan en hoe zaken zo als coinage perfect in de vrije markt kunnen plaatsvinden. Dit boek is perfect om te begrijpen wat geld is, hoe het is ontstaan en waar het is misgegaan. 

hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.7/5 - (18 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!