Coldcard wallet, een super veilige hardware wallet voor gevorderde bitcoiners

Een Coldcard Hardware Wallet Kopen
Verschillende versies van Coldcard
Tot nu toe is de Coldcard verkrijgbaar in de versies MK1, MK2 en MK3. Elke versie worden nieuwe functies toegevoegd, bijvoorbeeld Shamir’s Secret Sharing is gepland voor één van de toekomstige versies. Op dit moment is de Coldcard MK3 de nieuwste op de markt.
Wat is een Coldcard hardware wallet?

De Coldcard is de eerste hardware wallet open source is en ook een secure chip gebruikt. Hierdoor hoef je de fabrikant veel minder te vertrouwen met de software en is het apparaat ook beveiligd tegen fysieke aanvallen. Als je de fabrikant ook niet vertrouwd met de hardware kan je de hardware wallet zelf opbouwen. Hier moet je echter wel technisch voor zijn.
Een andere hele sterke kant van de Coldcard is de mogelijkheid om te functioneren zonder met USB aan een computer gekoppeld te zijn. Voor de elektriciteit kan het apparaat aan een batterij aangesloten worden en gedeeltelijk getekende transacties kunnen met een SD kaart in de online computer geïmporteerd worden. Deze ‘air gapped’ benadering sluit belangrijke risico’s uit die met het gebruik van USB wel aanwezig zijn.
beveiliging, beveiliging, beveiliging………
Alle hardwarewallets hebben een ingebouwde ‘random number generator’ waarmee de private key word aangemaakt. Hiermee moet je ook de fabrikant vertrouwen. Wanneer de verkregen nummers namelijk niet helemaal willekeurig zijn is diefstal van de bitcoins (al dan niet door de fabrikant) veel gemakkelijker. Om dit risico te verhelpen heeft Coldcard de optie om de private key aan te maken door zelf met een dobbelsteen te rollen!
De Coldcard heeft geen webwallet, wat de privacy zeker ten goede komt. Je kan de Coldcard in combinatie gebruiken met Wasabi, Electrum en Bitcoin Core, het is dus mogelijk om alle transacties zelf te verifiëren of om een multisignature opstelling op te zetten, afhankelijk van de gekozen software.
Mogelijke functies met de Coldcard
De Coldcard heeft een scala aan interessante functies waarmee je risico’s die bij andere hardwarewallets wel aan de orde zijn uit kan sluiten.
Pincode
Bij het opzetten van de Coldcard moet je twee pincodes invoeren. Na het invoeren van de eerste pincode krijg je twee woorden te zien die alleen bij jou bekend zijn. Als je deze twee woorden herkent kan je veilig de tweede pincode invoeren om toegang tot het apparaat te krijgen. Phissing word hierdoor onmogelijk gemaakt.
Je kan ook nog een ‘self destruct’ pin instellen voor als iemand onder fysieke dreiging je pincode wil bemachtigen. De hardware wallet zal gewist worden wanneer deze pin wordt ingevoerd. De aanvaller kan er nu niets meer mee, terwijl jij je wallet later kan herstellen met de backup.
Hidden wallets
Je kan een hidden wallet creëren door een alternatieve pincode in te stellen, dit wordt ‘duress pin’ genoemd. Daarnaast kan je ook een ongelimiteerd aantal hidden wallets aanmaken door een 25e woord toe te voegen aan de backup seed.
Zelf destructie
Als je de pincode vergeten bent en je de wallet op een nieuw apparaat terug wil halen loop je met het oude apparaat nog steeds het risico dat iemand ooit bij je bitcoins kan. Je kan de hardware wallet niet terug zetten naar fabrieksinstellingen en daarmee de private key dus niet wissen. De enige manier is dus de self destruct knop.
Wat is een Opendime?

De Opendime is USB stick waar je bitcoins op kan zetten. Dit kan gebruikt worden om bitcoin als fysieke cash te gebruiken. Door de USB in een computer te stoppen kan je verifiëren hoeveel bitcoins erop staan en door de seal te breken kan je ze online uitgeven. Zolang de seal intact is kan niemand dus de private key weten en kan de Opendime veilig van eigenaar wisselen. Een Opendime is perfect om iemand bitcoins cadeau te doen of om peer to peer bitcoins te handelen!
De fabrikant van Coldcard en Opendime
Zowel Coldcard als Opendime worden geproduceerd door Coinkite. Het brein achter deze producten is Rodolfo Novak, een zeer gerespecteerde bitcoiner die veel contacten heeft binnen de hardcore bitcoin gemeenschap en dus zijn producten met veel andere software compatibel heeft gemaakt.
De eerste Coldcard kwam in 2018 op de markt, dus het track record is nog kort. Toch vinden wij het niveau van innovatie zo bijzonder dat we dit product nu al aanprijzen.
Bestelling en bezorging
De Coldwallet en Opendime worden in Canada geproduceerd en moeten dus verscheept worden als je ze direct bij de fabrikant besteld. Er komen dus nog bezorgkosten en eventueel invoerrechten bovenop. Je kan ook meerdere apparaten of speciale pakketten bestellen, als je boven de 299 dollar uitkomt is de levering gratis. Om bezorgkosten en invoerrechten te voorkomen kan je bij Amazon bestellen, maar dan doe je een deel van de extreme beveiliging teniet.