crisis

Bitcoin is gemaakt voor deze crisis situatie! Deze keer hebben we een manier om onszelf te beschermen!

In 2009 toen de financiële crisis in volle gang was heeft Satoshi het Bitcoin netwerk gelanceerd door het eerste blok, oftewel het Genesis blok te mijnen. In dit blok wordt verwezen naar een artikel van de Times, waarin de tweede bail-out van een bank wordt aangekondigd. Hierdoor weten we dat Satoshi Bitcoin heeft gecreëerd als een protest tegen de fraude en kleptocratie waar ons huidige monetaire systeem op gebaseerd is. 

Nu elf jaar later begint de volgende crisis zich te openbaren en zien we dat dezelfde fouten die in 2008 gemaakt werden nu op een veel grotere schaal plaats vinden. Onze welvaart zal dus weer opgeofferd worden om de extreem rijken die roekeloos zijn geweest schadeloos te stellen. Gelukkig hebben we nu een middel om onszelf te beschermen. Bitcoin is letterlijk gemaakt voor deze situatie!

disclaimer centrale planning

Wat ging er mis in de crisis van 2008?

De crisis van 2008 was veroorzaakt door het knappen van een bubbel die door het beleid van centrale banken was ontstaan. Onnatuurlijke lage rente heeft hoge schulden en misallocatie in de financiële markten veroorzaakt. De enige kuur hiervoor is een diepe recessie waarin bedrijven die te hoge schulden hebben of geen nominale winsten kunnen maken en dus kapitaal vernietigen ten onder gaan. 

De centrale banken hebben er echter voor gekozen de bubbel verder op te blazen en de schulden en misallocatie daarmee juist toe te laten nemen. De rente werd verder verlaagd, grote hoeveelheden geld werd geprint en falende bedrijven kregen een bailout. Een nog grotere crisis op een later moment was hierdoor gegarandeerd. Om de economie weer efficiënt te maken moet deze misallocatie immers verwijderd worden. De vrije markt zijn gang laten gaan is de enige manier. 

Bovendien zorgt de lage rente ervoor dat de hoeveelheid spaargeld in de maatschappij afneemt, terwijl de schulden toenemen. Daarnaast zorgt het printen van geld ervoor dat de rijkdom van de houders van het geld naar de centrale bank verplaatst wordt. Behalve dat het een crisis onvermijdelijk maakt, zuigt het centrale banken beleid dus letterlijk alle welvaart uit de maatschappij. In een recent artikel hebben we uitgebreid beschreven wat het printen van geld voor gevolgen heeft.

Bailouts van banken in de vorige crisis

In 2009 kregen banken een bailout van de overheid. Geld van de belastingbetaler werd dus gebruikt om de banken overeind te houden. Dit was erg controversieel, want de hulpbehoevende banken hadden het aan hun eigen wanbeleid te danken. CEO’s hadden jarenlang hun zakken gevuld door enorme risico’s te nemen en zichzelf en de aandeelhouders royaal te belonen doormiddel van bonussen en hoge aandelenkoersen zolang het goed ging. Toen het uiteindelijk fout ging kon het volk ervoor opdraaien. 

In een vrije markt zouden deze banken zijn omgevallen en door gezonde en verantwoorde organisaties vervangen worden. De diensten zouden hierdoor op termijn beter en goedkoper worden en het volk krijgt dan geen onterechte rekening gepresenteerd. Voor de korte termijn lijkt het redden van ongezonde bedrijven een goede daad, maar op lange termijn is het extreem schadelijk voor de maatschappij en onze welvaart.

Moral hazard door bailouts

Bovendien hebben overheden aangegeven dat ze bedrijven die ‘too big to fail’ zijn altijd zullen redden. Hierdoor hebben grote bedrijven tussen 2009 en nu enorm risicovol beleid gevoerd en zijn ze enorme schulden aangegaan. Ze weten immers dat ze de korte termijn winsten in hun eigen zak kunnen steken, terwijl het volk voor de uiteindelijke schade op zal draaien. Dit wordt ‘moral hazard’ genoemd en heeft ervoor gezorgd dat er nu een enorme hoeveelheid bailouts op jouw kosten ‘nodig’ zal zijn.

Boeing bijvoorbeeld heeft het bestuur en de aandeelhouders enorm verrijkt door aandelen terug te kopen in plaats van technische problemen op te lossen en wat geld opzij te zetten voor een eventuele tegenslag. Nu kan het volk dus opdraaien voor de bailout die inmiddels aangevraagd is. Voor een groot aantal luchtvaartmaatschappijen geld precies hetzelfde.

*Het lijkt op het eerste gezicht dat een bailout van bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij nodig is: Banen zullen anders verloren gaan en bovendien kunnen we zonder hen niet meer vliegen. Dit is echter niet hoe de markt werkt. Een faillissement van een luchtvaartmaatschappij zou de vliegtuigen en de kennis van het personeel niet doen verdwijnen. De kapitaalgoederen zouden voor een lage prijs door ondernemers worden opgekocht en het personeel met de juiste kennis zal weer aangenomen worden. 

Het enige verschil op lange termijn is dat het huidige management dat zeer onverantwoordelijk is geweest zal worden vervangen door een nieuw management en dat de schulden zullen verdwijnen. Op termijn zal de prijs -kwaliteitverhouding van de vluchten dus enorm verbeteren omdat de schuldenlast niet aan de consument zal worden doorberekend en omdat de bedrijfsvoering geoptimaliseerd zal worden.

Daarmee zullen ook de omstandigheden voor het personeel op termijn flink verbeteren. Bovendien zal het feit dat er geen bailout gedaan wordt een signaal naar de ondernemers afgeven dat ze geen hulp krijgen als ze het verpesten. Ze zullen dus wel twee keer nadenken voordat ze roekeloos gedrag vertonen!

Wat gaat er in deze crisis gebeuren?

De financiële problemen zijn momenteel vele malen groter dan in 2008, omdat de economische groei bijna volledig veroorzaakt is door ‘gratis geld’ en de aandelenbeurs bijna volledig is gedreven door het terugkopen van aandelen. Zowel bedrijven, overheden en individuen komen dus om in de schulden, terwijl er bijna geen kapitaal meer aanwezig is. 

Een enorme reeks van bailouts zal volgen om de grote bedrijven die zich zeer onverantwoordelijk gedragen hebben te redden, terwijl de kleinere bedrijven die veelal door hard werk zijn opgezet ten onder gaan door de quarantaine. Omdat een bailout met belastinggeld waarschijnlijk niet meer gepikt zal worden zullen centrale banken het geld dat hiervoor nodig is bij moeten printen. Hierdoor zal ook het laatste beetje kapitaal dat nog in de markt aanwezig is verdampen.  

Om te zorgen dat mensen hun geld binnen het systeem houden en dus indirect meebetalen aan deze herverdeling van rijkdom van arm naar rijk en van kleine ondernemer naar multinationaal, zullen kapitaalcontroles ingevoerd worden. De verlaging van legale contante betalingen is hiervan een eerste stap, maar vele andere maatregelen zullen volgen. Dat deze trend al voor het virus is begonnen is een extra aanwijzing dat een crisis al eerder onafwendbaar was. 

Hoe beschermt bitcoin is crisistijd?

Bitcoin is gemaakt voor deze situatie. Door Bitcoin te gebruiken kan je jezelf buiten het financiële systeem plaatsen en onschendbaar maken voor mismanagement van politici en centrale banken. De volgende eigenschappen van Bitcoin zijn hier van belang:

Inflatie resistent 

Er komen elke tien minuten 12.5 nieuwe bitcoins op de markt en elke vier jaar zal dit aantal halveren. Uiteindelijk zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn. Er is dus niemand die gratis bitcoins bij kan printen en dus inflatie kan veroorzaken. Wanneer je vermogen in Bitcoin zit zal je niets verliezen als de centrale bank geld bijprint en betaal je dus niet mee aan de bailouts die met geprint geld gedaan worden.

Censuur resistent

Je kan een bitcoin transactie altijd versturen. Er is niemand die hier wat aan kan doen. Als er kapitaalcontroles in het leven worden geroepen heb je hier met Bitcoin dus geen last van. Je kan met enorme bedragen grenzen oversteken en wereldwijde betalingen maken zonder formuliertjes in te vullen. In landen waar het monetair beleid uit de hand is gelopen zoals Venezuela en Argentinië is het heel moeilijk geld in -en uit te voeren. Bitcoin kent geen grenzen en geeft hier niet om!

Niet confiskeerbaar

goud confiskatie
Goud Confiskatie

Behalve het artikel van de bail-out in het genesis blok heeft Satoshi meer hints gegeven: Hij heeft als zijn verjaardag op forums waar hij in de beginjaren nog aanwezig was 5 april gekozen. Dit is de dag dat in 1933 in Amerika al het goud van de bevolking werd geconfiskeerd. Omdat Bitcoin in tegenstelling tot geld niet op een fysieke plaats aanwezig hoeft te zijn is het onconfiskeerbaar als je het op de goede manier opgeslagen hebt. Tegenwoordig wordt er vaak geld geconfiskeerd door de bankrekening van iemand die politiek of legaal niet met de autoriteiten op één lijn ligt simpelweg te bevriezen. Bitcoins zullen nooit bevroren worden zolang je zelf de private key hebt!

Buiten het financiële systeem

Als banken beginnen te falen en ATM’s geen geld meer uitgeven, kan je bitcoin nog steeds gebruiken. Als aandelenbeurzen sluiten omdat de crash te hard is, kan je nog steeds in bitcoins handelen. Als fiat waardeloos is omdat inflatie uit de hand loopt, behoud bitcoin nog steeds zijn waarde. Als bepaalde onderdelen van het financiële systeem falen zal bitcoin nog steeds werken. Bitcoin is dus een perfecte verzekering voor de ‘worst case scenario’ in het financiële systeem.

*Met elke bail-out wordt je bestolen, met elke Euro die geprint wordt verlies je koopkracht, met elk falen in het financiële systeem verlies je vrijheid.

BITCOIN FIXES THIS!

4.6/5 - (25 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!