#Delete Coinbase – Alweer een reden om ALTIJD over je eigen private keys te beschikken!

Sociale media zijn vol met berichten van mensen die hun Coinbase account verwijderen onder de hashtag ‘Delete Coinbase’. De reden dat deze stroming op gang is gekomen was de overname van het blockchain analyse bedrijf Neutrino, waarvan de belangrijkste personen in het management in opspraak zijn geraakt.

Deze personen waren in opspraak geraakt omdat ze mee hebben gewerkt aan aan projecten van de start-up genaamd Hacking Team waarbij spyware was verkocht aan verschillende overheden die hun bevolking onderdrukken en mensenrechten schaden.

Dit bericht was als olie op het vuur, want Coinbase heeft in het verleden al vaker dingen gedaan die door de gemeenschap als vijandig tegenover Bitcoin worden beschouwd

Hoe heeft Coinbase zich in het verleden misdragen?

Coinbase ligt al jaren niet zo goed in de Bitcoin gemeenschap, omdat ze regelmatig streken hebben uitgehaald die als anti-Bitcoin werden gezien en recht tegen de waarden van Bitcoiners in gingen. De volgende zaken vielen niet goed in de gemeenschap:

  • Het steunen van hardforks die de decentralisatie van Bitcoin beschadigen
  • Deelname in de pump en dump van Bitcoin Cash
  • Aanwijzingen van insider trading voor de listing van Bitcoin Cash en Ripple
  • Niet implementeren van Segwit en batching waardoor het Bitcoin netwerk overbelast raakte
  • Lekken van persoonsgegevens zonder het naar buiten te brengen

Deze zaken worden in meer detail uitgelegd in de volgende video:

En het werd nog erger………

Gisteren verdedigde Cristine Sandler de overname van Neutrino in een interview op Cheddar, waarbij ze zei dat de overname nodig was omdat de huidige partner klantinformatie had verkocht. Dit betekent dat wanneer je een account bij Coinbase hebt je gegevens waarschijnlijk al gelekt zijn. Coinbase heeft zijn klanten niet op de hoogte gesteld. Er is dus een grove fout gemaakt.

WAAAAAT?!?!

Jouw gegevens EN ook jouw Coinbase saldo is dus waarschijnlijk al bekend bij een 3e partij. We kunnen alleen maar speculeren wie deze 3e partij (en) is. Misschien de overheid, misschien bepaalde bedrijven, maar misschien zelfs criminelen op het ‘dark web’.

Dit zorgde voor veel ophef binnen de Bitcoin gemeenschap, want de verwachting is dat Bitcoin in de toekomst veel meer waard zal zijn en dit meer criminaliteit aan zal trekken. Hierdoor is privacy extra belangrijk.

Er is dus een kans dat normale Coinbase klanten in de toekomst als rijke bitcoiners bekend staan bij criminelen, omdat waarschijnlijk niet alleen persoonsgegevens gelekt zijn, maar ook het saldo. Dit zou tot gewelddadige berovingen en ontvoeringen kunnen leiden.

Bovendien kunnen mensen die binnen een dictatoriaal regime wonen zwaar in de problemen komen wanneer hun overheid ineens besluit om Bitcoin te bannen en gebruikers informatie van Coinbase aan hun verkocht is door Neutrino. 

Moet ik nu mijn Coinbase account verwijderen?

Of je deze beweging wil steunen is puur aan jezelf: Zaken zoals insider trading hebben zeer waarschijnlijk plaatsgevonden maar zijn niet bewezen. Andere zaken zijn wel zeker, maar het is aan jezelf of je dit een groot genoeg probleem vindt om actie te ondernemen. 

Het lekken van informatie en samenwerken met ‘foute’ chain analyse bedrijven is in onze ogen wel zeer zorgwekkend. Wij zouden hier geen seconde over twijfelen. Het gaat puur tegen de waarden van Bitcoin in en kan je zelfs serieus in gevaar brengen. 

Wie weet is er nog meer mis bij Coinbase en hebben ze niet alle coins beschikbaar. Er zijn namelijk geruchten dat sommigen hun account niet kunnen sluiten. In dat geval kan je beter een van de eerste zijn om je geld op te eisen, de laatsten zullen het misschien niet meer terug krijgen.

Bovendien is het goed voor Bitcoin wanneer Coinbase de coins die ze tekort komen op de open markt moeten kopen. Dit zal de prijs omhoog drijven en een boodschap aan andere exchanges afgeven dat wij als gemeenschap fractional reserve banking met Bitcoin niet toestaan!

Algemeen advies: Beschik over je eigen keys!

Dit Coinbase drama is een belangrijke boodschap voor de gehele gemeenschap. Het is een goede reden om je geld ook van andere exchanges af te halen. Je weet namelijk nooit wat de exchange die je gebruikt met jouw gegevens doet en of ze de bitcoins die in jouw account staan wel echt hebben. Wanneer je niet over jouw eigen private keys beschikt zijn het niet jouw Bitcoins!

De gemakkelijkste manier om je eigen keys te bewaren is met een hardware wallet. Op deze manier beschik je helemaal zelf over je geld en kan niemand je gegevens verkopen. Verder is het belangrijk te overwegen je Bitcoins anoniem te maken via coinjoin (bijvoorbeeld met Wasabi wallet) of een mixer wanneer je ze van een exchange naar je hardware wallet toe stuurt. Ook kan het nuttig zijn een hidden wallet te gebruiken.

Hierdoor kunnen overheden en criminelen jouw nieuwe adres niet in kaart brengen. Vooral wanneer je coins bij Coinbase vandaan komen is dit zeker de overweging waard!


5/5 - (27 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!