externe software

Onze Tip – Gebruik Een Hardware Wallet In Combinatie Met Externe Software Voor Extra Privacy En Beveiliging

Hardwarewallets worden bijna altijd in combinatie met de standaard webwallet of applicatie gebruikt, maar wist je dat het veel beter is om ze met externe software te gebruiken? Wasabi, Blockstream Green en Electrum zijn onder andere compatibel met hardware wallets. 

De private key voor deze wallets kan veilig op een hardware wallet worden aangemaakt. Hiermee kan dus ook in de wallet voor transacties getekend worden. Door deze externe wallets te gebruiken kunnen (vooral privacy) risico’s beperkt worden. Bovendien kan je gebruik maken van extra features. 

Deze externe software is gratis te downloaden. Het kost dus helemaal niets extra, terwijl je er wel enorme voordelen mee kan realiseren!

Wat is er mis met de web wallets of applicaties van hardwarewallets?

Zowel de web wallets als de applicaties kunnen informatie van de gebruiker lekken. De privacy van de gebruiker kan dus worden aangetast. Bovendien zijn de meeste hardwarewallets niet Tor compatibel. Spionage door een buitenstaander is dus ook niet helemaal uitgesloten.

De standaard web wallets en applicaties zijn voor de privacy van de gebruiker dus verre van perfect, terwijl massa surveillance een steeds groter probleem wordt. Met een privacy gefocuste wallet zoals Wasabi kan je bijna volledige anonimiteit bewerkstelligen. Bovendien zijn de wallets die we hier bespreken Bitcoin-only: Extra risico’s die voortkomen uit het toevoegen van een heel scala aan altcoins zijn hiermee dus niet van toepassing.

Last but not least: Met de webwallet of applicatie moet je de node van de provider vertrouwen voor de verificatie van jouw transacties. Je geeft dus een deel van jouw monetaire soevereiniteit uit handen. De meeste externe software maakt het echter mogelijk om een hardware wallet met jouw eigen full node te gebruiken!

Wat is de beste software om te gebruiken met mijn hardware wallet?

Wat de beste software voor jou is ligt volledig aan de situatie en aan jouw wensen. We zullen hieronder 5 verschillende manieren vergelijken om een hardware wallet in combinatie met externe software te gebruiken. Privacy, extra beveiliging en zelf verificatie zijn hier de belangrijkste factoren. 

[supsystic-price-table id=32]

*Hier kan je de hardwarewallets die compatibel zijn met deze software vergelijken en bestellen

*Bij Caravan kan je de public key van elke wallet handmatig invoeren. Dit kan echter wel ingewikkeld zijn.

Wasabi

WASABI is verreweg de beste optie als je privacy hoog in het vaandel hebt staan. Deze wallet noteert alle UTXO’s apart en draait standaard over Tor. Bovendien heeft Wasabi een geïntegreerde full node of kan je ervoor kiezen om hem aan jouw eigen node te koppelen. Ook kan je met deze wallet coinjoins doen. Coinjoins kunnen helaas nog niet via een hardware wallet. Je kan de Trezor, Ledger en Coldcard met Wasabi gebruiken.

Blockstream Green

BLOCKSTREAM GREEN is een mobiele wallet die compatibel is met de Ledger en de Trezor. ‘2 of 2’ multisignature wordt gebruikt, waarbij de tweede key als 2FA dient en trustles door Blockstream gemanaged wordt. Hierdoor hoef je geen moeilijk proces te doorlopen en geen extra keys te bewaren.

Je bent hierdoor wel beschermd bent tegen supplychain attacks of diefstal van de backup seed. Bovendien draait deze wallet over Tor, waardoor de privacy veel beter gewaarborgd blijft.  Blockstream Green ondersteund naast bitcoin ook Liquid bitcoins en Liquid assets.

Electrum

ELECTRUM is niet zo sterk op het gebied van privacy en gebruikt geen full node voor verificatie, maar heeft wel een hele hoop mogelijkheden. Zo kan je multisignature opzetten, 2FA gebruiken, wallets herstellen en transacties batchen om fees te besparen als je veel betalingen moet doen. Bovendien zal Electrum binnenkort Lightning implementeren, waardoor het voor het eerst mogelijk zal worden om een Lightning wallet met een hardware wallet te beschermen. Electrum is compatibel met de Trezor, de Ledger en de Coldcard

Unchained-Capital 

UNCHAINED CAPITAL is geen wallet, maar een platform waar je een Multisignature Vault aan kan maken met hardware wallets. Omdat wij denken dat multisignature de standaard gaat worden voor veilige opslag van bitcoins willen we deze mogelijkheid ook even aankaarten. Je kan hier namelijk gratis een ‘2 of 3’ multisignature wallet opzetten, waarvan je zelf twee keys die op een Ledger en een Trezor zijn aangemaakt in beheer hebt. 

Dit is dus een perfecte manier om kennis te maken met multisignature. Dit terwijl je zelf genoeg keys in handen hebt om over de bitcoins te beschikken, maar er niet helemaal alleen voor staat. Uiteraard offer je wel wat privacy op, maar later als je helemaal vertrouwd bent met multisig kan je het met Caravan helemaal anoniem zelf doen. 

Caravan

CARAVAN is open source en publieke multisignature management software waar Unchained-Capital voor hun Vaults al langer gebruik van maakt. Hiermee kan je in principe alles perfect doen: Je kan zelfstandig een multisignature opstelling opzetten met hardware wallets, terwijl je de privacy beschermd met Tor en alles verifieert met jouw eigen full node

Momenteel worden alleen Trezor en Ledger ondersteund, maar andere (hardware) wallets kunnen nu al handmatig (kan ingewikkeld zijn!) ingevoerd worden en zullen in de toekomst ook ondersteund worden. 

Conclusie:

Door externe software te gebruiken kan je echt alles uit een hardware wallet halen wat erin zit. Je verbeterd niet alleen je beveiliging en privacy. Je kan ook nog eens gebruik maken van Tor, een eigen full node of multisignature. Hierdoor kan je jouw bitcoins optimaal gebruiken en bewaren. Zoals het door Satoshi oorspronkelijk bedoeld was.

Met de toenemende massa surveillance, steeds verdere inbreuk op privacy en stijgende bitcoin prijzen moeten wij ook stappen blijven zetten om ons te beschermen. Buiten het handig gebruik maken van externe software in combinatie met hardwarewallets raden wij ook aan een veilige browser, VPN en beveiligde email te gebruiken. 

4.6/5 - (24 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!