Altcoins

Home » Extra Info » Altcoins

Altcoins als alternatief voor Bitcoin

altcoins
Altcoins

Altcoins zijn cryptocurrencies anders dan Bitcoin (ALTernatieve COINS). De code van Bitcoin is relatief simpel waardoor de manieren hoe het aangevallen kan worden beperkt zijn. Dit zorgt onder andere voor het enorme beveiligingsniveau van Bitcoin.

Er zijn echter ook nadelen, veel toepassingen zijn op Bitcoin niet mogelijk omdat de code het niet ondersteund. Altcoins zijn ontstaan om toepassingen mogelijk te maken die op Bitcoin niet of niet goed mogelijk zijn.

Bitcoin vs altcoins
Waar moet je op letten als je altcoins wil kopen?
Hoe kan ik altcoins kopen?
Altcoins opslaan op een hardware wallet
De beste hardware wallets

Bitcoin vs altcoins

De Bitcoin blockchain is gebackt bij de meeste mijners en dus het best beveiligd. Ook is de kans op een succesvolle aanval of het vastlopen van het systeem het kleinst omdat de code simpel is en de beste programmeurs van de wereld het constant in de gaten hebben en code voor noodgevallen klaar hebben liggen. Dit maakt Bitcoin veruit de beste cryptocurrency om je vermogen in te bewaren en voor grotere transacties.

Het feit dat Bitcoin simpel en robuust is heeft echter ook nadelen. Zo zijn veel gespecialiseerde toepassingen op de Bitcoin blockchain niet mogelijk of niet optimaal. Dit is waar altcoins in zicht komen. Een altcoin kan zijn blockchain namelijk speciaal aanpassen om goed te zijn in wat ze willen doen. Dit betekent dat altcoins voor specifieke toepassingen veel beter zijn, maar dit gaat ten koste van de beveiliging en ook moeten ze helemaal bij nul beginnen met het opbouwen van de infrastructuur en gemeenschap.

Bitcoin is zich ook aan het uitbreiden met zogenaamde sidechains. Een sidechain maakt gebruik van bitcoins en de Bitcoin blockchain zonder dat er meer bitcoins op de markt komen. Een bitcoin die gebruikt wordt op de sidechain wordt namelijk tijdelijk onbruikbaar op de Bitcoin blockchain.

Sidechains kunnen zich net als altcoins specialiseren terwijl ze wel van de beveiliging en infrastructuur van Bitcoin profiteren. Het bouwen van een sidechain is echter wel ingewikkelder en moeilijker te financieren. De toekomst zal uitwijzen of altcoins of sidechains het meest gebruikt gaan worden.

Waar moet je op letten als je altcoins wil kopen?

Bitcoin staat bekend om zijn volatiliteit en bij altcoins is dit nog veel erger. Wanneer je in paniek raakt als je op een dag 30 of 40% verliest kan je er beter niet aan beginnen. Omdat altcoins nieuwer zijn dat Bitcoin is het koerspotentieel hoger, maar het risico is ook omdat de meeste altcoins het waarschijnlijk niet gaan maken.

Wanneer je een altcoin wil kopen is het belangrijk te weten of het een netwerk of een toepassing is. Met een netwerk bedoelen we een blockchain waar iedereen toepassingen op kan bouwen en een toepassing is een platform voor een specifiek doeleinde.

Om een voorbeeld te noemen: Ethereum is een netwerk met eigen blockchain en Omisego is een toepassing gebouwd op Ethereum. Hier zou je de vergelijking kunnen maken dat Ethereum het internet is en Omisego een bedrijf als Amazon of Apple.

Dit is belangrijk te weten omdat een netwerk in het algemeen veel meer waard kan worden dan een toepassing. Dit is logisch, het internet is toch veel meer waard (als je het zou kunnen kopen) dan alleen een bedrijf als Amazon? Bijna alle cryptocurrencies bovenaan de ranglijst van markt kapitalisatie zijn ook een netwerk met eigen blockchain.

Ook is het belangrijk niet naar de prijs te kijken, maar naar de markt kapitalisatie. Markt kapitalisatie wordt berekend door de prijs te vermenigvuldigen met het aantal eenheden dat totaal op de markt is. Hierdoor zie je wat de totale waarde van het netwerk of de toepassing is en kan je het vergelijken met andere assets, netwerken of bedrijven.

Hoe kan ik altcoins kopen?

KOOP HIER EERST BITCOINS met IDEAL als je die nog niet hebt en swap ze vervolgens voor altcoins hieronder.

Op deze manier handel je direct tussen je eigen wallets. Je coins hoeven niet op een exchange opgeslagen te worden, dus het tegenpartijrisico blijft beperkt.

Altcoins opslaan op een hardware wallet

Altcoins kunnen net als bitcoins gestolen worden door hackers wanneer ze op een online wallet of exchange staan. Daarom is het verstandig een hardware wallet aan te schaffen die de betreffende altcoin ondersteund. Ledger en Trezor ondersteunen beide verschillende altcoins:

HIER KAN JE EEN LEDGER KOPEN
HIER KAN JE EEN TREZOR KOPEN

Ledger hardware wallet:

Ark – ARK
Bitcoin – BTC
Bitcoin Cash – BCH
Bitcoin Gold – BTG
Bitcoin Private – BTCP
Ethereum – ETH
Ethereum Classic – ETC
Expanse – EXP
Hcash – HSR
Dash – DASH
Digibyte – DGB
Dogecoin – DOGE
Komodo – KMD
Litecoin – LTC
Nano – NANO
Neo – NEO
Nimiq -NIM
Peercoin – PPC
Pivx – PIVX
PoSW – POSW
Qtum – QTUM
Stealthcoin – XST
Stellar – XLM (niet voor de Ledger Blue)
Stratis – STRAT
Ubiq – UBIQ
Vertcoin – VTC
Viacoin – VIA
Ripple – XRP
Vcash – XVC
Woleet – WOLEET
Zencash – ZEN
Zcash – ZEC

Trezor hardware wallet:

Bitcoin – BTC
Bitcoin Cash – BCH
Bitcoin Gold BCG
Dash – DASH
Ethereum – ETH
Ethereum Classic – ETC
Litecoin – LTC
NEM – XEM
Zcash – ZEC

Met zowel de Ledger als de Trezor maak je gebruik van Myetherwallet om je Ethereum op te slaan. In deze wallet kan je ook alle ERC-20 tokens opslaan. ERC-20 tokens zijn altcoins die op de Ethereum blockchain zijn gelanceerd. Met zowel de Trezor als de Ledger kan je dus alle ERC-20 tokens opslaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!