Bitcoin

Home » Extra Info » Bitcoin

Wat is de cryptocurrency bitcoin?

Bitcoin is de eerste en bekendste cryptocurrency dat ook wel virtueel geld wordt genoemd. Bitcoin is gedecentraliseerd, dat betekend dat er geen centrale eigenaar of bestuurder aanwezig is. Transacties in het Bitcoin netwerk worden in een cryptografische vorm verzonden en door de mijners met behulp van computers en speciale hardware met gigantische rekenkracht verwerkt. Bitcoins kan je kopen en verkopen op een exchange en vervolgens opslaan op een bitcoin wallet.

Op deze pagina komen de volgende onderwerpen aan bod:

Hoe werkt het Bitcoin netwerk?

Bitcoin

Het Bitcoin netwerk bestaat uit een blockchain, een administratie van alle transacties tussen de verschillende bitcoin adressen. Elke 10 minuten ontstaat er een nieuw blok met daarin alle transacties van deze 10 minuten + het vorige blok. Elke transactie zal dus eeuwig (zolang de blockchain bestaat) terug te vinden zijn.

Behalve de informatie van de transactie kan er ook nog andere informatie toegevoegd worden. Deze informatie is niet te veranderen of te wissen en zal altijd blijven bestaan. Dit brengt weer vele interessante toepassingen met zich mee die je bij andere betaalmiddelen niet hebt.

Bitcoins kunnen gemijnd worden door met speciale hardware cryptografische vertalingen van de transacties in een block te ontcijferen. De input van deze vertalingen representeert alle transacties in een blok. De mijner die hem het eerst heeft gevonden wordt beloond met 12,5 bitcoins. Door de kosten voor het mijnen zoals elektriciteit en hardware wordt ‘proof of work’ mogelijk gemaakt.

Dit maakt de bitcoin blockchain super veilig, omdat je een grotere ‘proof of work’ moet leveren dan alle mijners samen om iets in de blockchain te kunnen veranderen of wissen. Op dit moment is de totale rekenkracht (hash power) dat wordt gebruikt om het Bitcoin netwerk te beveiligen zo verschrikkelijk groot dat het onmogelijk  is voor een persoon, bedrijf of zelfs een overheid om dit te overtreffen.

Het aantal bitcoins is beperkt tot 21 miljoen en met de tijd wordt het ook steeds moeilijker nieuwe te vinden. Hierdoor is de aanvoer van nieuwe bitcoins beperkt en kan de prijs niet kunstmatig laag worden gehouden. Vandaar dat het in tijden van monetaire verruiming een interessante investering kan zijn. Je kan deze investering veilig bewaren op een hardware wallet.

Hoe kan ik bitcoins kopen?

Wat zijn altcoins?

Behalve bitcoins zijn er ook veel altcoins ontstaan. Een altcoin (alternatieve coin) is een cryptocurrency dat net als bitcoin gebaseerd is op een blockchain en cryptografie. Er zijn al honderden altcoins beschikbaar waarvan de meeste het doel hebben een betere versie van bitcoin te worden.

De bekendste altcoins zijn bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin, Ripple, Zcash en Monero. Ze zijn meestal ontworpen met een focus op een bepaalde toepassing. Sommige van deze coins zijn zeker interessant, maar het is de vraag of ze het uiteindelijk van Bitcoin gaan winnen. Bitcoin steekt er namelijk met kop en schouders bovenuit. Alle hardware wallets beschreven op deze site zijn ook geschikt om sommige altcoins te storen.

Hieronder kan je de altcoin van je keuze kopen zonder geld op een exchange te hoeven zetten:

Voordelen van cryptocurrencies

Cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben grote voordelen ten opzichte van normaal geld. Ten eerste is een wallet anoniem en hoef je nergens je gegevens op te geven. Zolang jij de eigenaar van de ‘public key’ bent, beschik je over de bitcoins.

Verder zijn de transactie kosten laag en is er geen 3e partij die een transactie kan tegenhouden. In een korte tijd kan je dus een ongelimiteerd bedrag heel de wereld over sturen. Ook hele kleine bedragen zijn met Bitcoin mogelijk waardoor er heel veel nieuwe toepassingen ontstaan.

Misschien wel de meest interessante toepassing is het registreren van informatie in de blockchain. Je kan bijvoorbeeld bij de betaling van een huis direct het eigendom registreren en dit zal blijven staan zolang de blockchain bestaat. Dit is overigens niet alleen bij betalingen mogelijk. Alle informatie kan je op die manier vereeuwigen, je kan bijvoorbeeld ook je indentiteit in de blockchain registreren.

Ook met het oog op de toekomst zal Bitcoin of in ieder geval blockchain revolutionaire toepassingen met zich mee brengen zoals smart contracten en automatische betalingen tussen machines. Ook bijvoorbeeld crowdfunding zal in een stroomversnelling komen omdat er meer mogelijkheden ontstaan.

Op financieel gebied kan Bitcoin veel functies vervullen zoals store of value (goud, zilver) en hedgen tegen dalingen van aandelen en andere financiële producten. Bitcoin kan natuurlijk ook gewoon als betaalmiddel gebruikt worden.

Vergelijk de beste hardware wallets

Lees ook:

Wat is een hardware wallet?

Hoe zorg je dat je bitcoins zo veilig mogelijk zijn?

Trezor hardware wallet product informatie.

Ledger hardware wallet product informatie.

Keepkey hardware wallet product informatie.

Hardware wallets voor Ethereum.

Paper wallets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!