Hardware Node

Home » Extra Info » Extra Veiligheid » Hardware Node

Ben je eigen bank met een hardware node

Een hardware node is een gespecialiseerd apparaat om een Bitcoin full node op te draaien al dan niet in combinatie met een Lightning Netwerk node. Zowel een Bitcoin node als een Lightning node kunnen op een gewone computer geïnstalleerd worden. Echter, het is veiliger en gemakkelijker om dit op een gespecialiseerd apparaat te doen.

hardware node
Wordt eerste klas Bitcoin burger met een hardware node

De kans dat hackers toegang tot het apparaat kunnen krijgen is immers veel kleiner wanneer het maar voor een doeleinde gebruikt wordt. Bovendien is het veel kost-efficiënter, omdat de node 24/7 online moet zijn en je niet de hele tijd je computer aan hoeft te laten staan terwijl hij verder niet gebruikt wordt. Je kan een voorgeprogrammeerde hardware node (met Lightning) online bestellen of hem zelf programmeren op een Raspberry Pi.

Bitcoin is gecreëerd om mensen weer over hun eigen geld te laten beschikken, maar dit kan alleen wanneer je zelf je private keys bewaard en alle transacties zelf verifieert. Een hardware wallet helpt je om je eigen keys veilig te bewaren en een hardware node om te verifiëren of de bitcoins en de transacties echt zijn. Samen maken ze je een eerste klas Bitcoin burger!

Een (Lightning) hardware node kopen
Wat is een Bitcoin full node?
Wat is een Lightning node?
Waarom zou je een eigen node willen?
Koop een hardware wallet
Conclusie:

Een (Lightning) hardware node kopen

Wanneer je een hardware node wil kopen kan je kiezen uit een voorgeprogrammeerde node of een Raspberry Pi waarop je zelf een Bitcoin en Lightning node installeert. De meeste verkrijgbare nodes zijn gebaseerd op de hardware van een Raspberry Pi.

Voor geïnstalleerde nodes zijn super makkelijk te in te stellen, maar ook een stuk duurder. Wanneer je alles zelf op een Raspberry Pi installeert ben je veel goedkoper uit en leer je bovendien ook een hoop. Je moet er alleen wel wat tijd en moeite in steken. 

lightning node op raspberry pi
Maak een Lightning node op een Raspberry Pi

Zelf een Bitcoin en Lightning node maken met een Raspberry Pi kan door de stappen die HIER beschreven zijn te volgen. Verder heb je deze hardware nodig:

LCD scherm

Raspberry Pi starters pakket

Externe harde schijf

Wat is een Bitcoin full node?

Een Bitcoin full node is software om met het Bitcoin netwerk te communiceren. Het is een ‘full’ node wanneer het compleet is met de volledige transactie geschiedenis van de Bitcoin blockchain vanaf het Genesis blok. Een full node geeft de gebruiker de mogelijkheid om zelf met volledige zekerheid alle onchain transacties in het Bitcoin netwerk te verifiëren en na te gaan of het volgens de regels is gegaan. 

Door bepaalde software te kiezen kan de eigenaar van de node zelf de regels bepalen. Een blok dat niet volgens de vastgestelde regels geproduceerd is zal door de node worden afgewezen. Een blok is dus alleen geldig wanneer de meerderheid van de nodes het ermee eens is. Een full node is dus een belangrijke speler in het consensus mechanisme van het Bitcoin netwerk.

Bitcoin Core is de bekendste en aangeraden node implementatie en kan gedownload worden op bitcoin.org. Andere implementaties zijn bijvoorbeeld Bitcore, Bitcoin Knots en BTCD. Bitcoin Core is veruit het meeste gebruikt en hier vindt ook de meeste innovatie plaats. Nadat de software is geïnstalleerd moet de totale blockchain gedownload worden wat een flinke tijd kan duren. 

Op een hardware node is de software voor geïnstalleerd en voor geprogrammeerd. Meestal is ook de blockchain al gedownload tot op een recente datum. Het kan dus gemakkelijk geconfigureerd worden in een paar muisklikken en de transactie geschiedenis is binnen een korte tijd up to date. 

Wat is een Lightning node?

Een Lightning node is software om in het Lightning Netwerk deel te nemen. Een Lightning Node moet bij voorkeur aan een Bitcoin full node gekoppeld zijn, maar tegenwoordig is een light client soms ook voldoende. Een Lightning kanaal is een nog niet naar de blockchain verzonden multisignature transactie die tussen de zender en ontvanger geüpdatet kan worden via simpele smart contracten. Hier is informatie uit de Bitcoin blockchain voor nodig. 

lightning node
Ben je eigen bank met een Lightning node

Wanneer je een Lightning node hebt kan je verbinding met het netwerk maken door een kanaal te openen waarbij een normale onchain fee betaald wordt. Hierna kan je betalingen van iedereen ontvangen en naar iedereen versturen die met het netwerk verbonden is.

Wanneer je niet direct met degene naar wie je een transactie wil versturen verbonden bent zal de transactie door andere deelnemers in het netwerk doorgestuurd worden. Ze kunnen hier een kleine fee voor vragen. Dit wordt routen genoemd. Iedereen met een Lightning node kan geld verdienen door andermans transacties te routen. 

Waarom zou je een eigen node willen?

Er zijn meerdere redenen om een eigen node te draaien:

Een full node zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van een 3e partij voor het verifiëren van transacties

Een full node dient er onder andere voor om alle transacties die op de Bitcoin blockchain plaatsvinden te verifiëren. De Bitcoin blockchain is een publieke database en er zijn services zoals blockexplorer.com waar je deze database in kan zien om te controleren of jouw transactie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Het is echter wel zo dat je de informatie die je van deze service krijgt moet vertrouwen. Je weet nooit 100% zeker of de Bitcoins echt verzonden zijn, want er kan met de website geknoeid zijn of met de informatie die jij op je computer ontvangt. Met een full node weet je echt zeker dat de transactie die jij op de blockchain ziet ook echt heeft plaatsgevonden!

Een full node geeft je zeggenschap over de regels in het Bitcoin netwerk en bij upgrades

Wanneer er een upgrade van de software voor het Bitcoin Netwerk gepland staat ben jij als node operator een van de 4 groepen om hier over te stemmen. Eerst wordt tussen de programmeurs besloten of de nieuwe code goed genoeg is om gelanceerd te worden. Wanneer dit het geval is zijn de mijners aan de beurt om de nieuwe software wel of niet in de nieuw gemijnde blokken door te voeren. 

Nu ben jij als node operator aan de beurt om ook up te graden wanneer je het eens bent met de nieuwe software of om geüpgraded blokken van de mijners af te wijzen wanneer je het niet eens bent. Wanneer na deze 3 lagen van consensus nog steeds de oude en de nieuwe software circuleert hebben de gebruikers het laatste woord door de gewenste coin te kopen ofwel te verkopen en daarmee de prijs te bepalen. 

Wanneer aan een van de twee coins meer waarde wordt toegeschreven zullen de mijners en node operators geneigd zijn naar deze coin over te stappen omdat mijners anders minder winstgevend zijn en nodes minder verbonden. 

Als node operator beslis je dus zelf welke software je gebruikt en daarmee bepaal je welke software meer in het netwerk aanwezig is en dus waarschijnlijk door de eindgebruiker de hoogste waarde toegeschreven gaat krijgen. De coin met de meeste nodes is immers het meest geaccepteerd en daardoor het meest waardevol. Uiteraard gaat het niet alleen om de hoeveelheid nodes, maar ook hoeveel economische activiteit de nodes vertegenwoordigen.

Een full node maakt het netwerk sterker en meer gedecentraliseerd

Full nodes zijn dus bewakers van de Bitcoin software en steunpilaren van het netwerk. Hoe meer gebruikers een eigen full node hebben draaien hoe robuster en hoe meer gedecentraliseerd het netwerk is. Een aanval zoals een aantal nep nodes opzetten en echte nodes neerhalen om het netwerk te splitsen of een verandering door te voeren wordt vele malen moeilijker naarmate er meer nodes zijn. Door je eigen node te draaien maak je het Bitcoin Netwerk dus sterker en veiliger!

Een Lightning node geeft je dezelfde voordelen voor het Lightning Netwerk als een full node voor het Bitcoin Netwerk met als bijkomend voordeel dat je geld kan verdienen door transacties te routen en in de toekomst waarschijnlijk ook door andere services te leveren.

Met een Lightning Node ben je letterlijk je eigen bank waarmee je al dan niet anoniem financiële services kan leveren aan andere gebruikers. Wanneer je goed verbonden bent kan je geld verdienen door automatisch transacties van anderen die niet direct verbonden zijn met de ontvanger door te sturen.

In de toekomst zullen ook andere services mogelijk worden. Je kan dan bijvoorbeeld verdienen door als wachttoren te fungeren zodat anderen veilig betalingen kunnen ontvangen terwijl ze offline zijn. Er zullen absoluut nog meer mogelijkheden bijkomen wanneer Lighting zich verder ontwikkeld!

Conclusie:

Het hebben van een eigen node geeft je volledige zeggenschap over je eigen financiën en maakt je letterlijk onafhankelijk van elke middelman. Met toevoeging van Lightning kan je bovendien wat extra geld verdienen en er het eerste bij zijn wanneer unieke kansen zich voordoen door nieuwe ontwikkelingen. Wordt een eerste klas burger in de Bitcoin wereld en ben je eigen bank door direct een hardware node te kopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bescherm Jezelf Tegen Verlies Of Diefstal Van Je Backup Seed Met De Trezor Shamir HODL Pack!Verdeel De Toegang Tot Je Private Keys Super Veilig Over 5 Locaties!

Dit pakket bevat een Trezor Model T en 5 Cryptosteel Capsules. Hierdoor kan je met het Shamir's Secret Sharing Schema 5 verschillende shares van de backup seed aanmaken, waarvan er 3 nodig zijn om de private key te kunnen herstellen. Dit betekent dat je deze vuurvaste en vloed bestendige shares over 5 verschillende locaties kan verspreiden. Zelfs als de shares op twee van de vijf locaties gestolen worden of kwijtraken zal je de bitcoins niet verliezen. Dit is een super robuuste setup, waarmee de kans op verlies of diefstal van jouw bitcoins zo goed als uitgesloten is. Zolang je zelf nog over 3 van de 5 shares beschikt, beschik je nog over de private key van je bitcoins!