Hidden Wallets

Home » Extra Info » Extra Veiligheid » Hidden Wallets

Extra beveiliging en privacy van je Bitcoins met hidden wallets

hidden wallets
Hidden wallets

Hidden wallets oftewel de passphrase functie van hardware wallets voegen een extra laag van beveiliging en privacy toe aan je Bitcoins.

Deze functie maakt het mogelijk om wallets aan te maken die onder een extra wachtwoord te bereiken zijn.

Het is vanuit de normale wallet niet mogelijk om te zien of er hidden wallets aanwezig zijn. Het is dus zo goed als onmogelijk te bewijzen dat je deze wallets bezit. Zelfs als iemand je gedwongen heeft je pincode of je recovery seeds af te geven.

Wat is een hidden wallet?

Een hardware wallet gebruikt dezelfde private key voor elke wallet die je aanmaakt. Deze private key wordt via encryptie omgezet in 12 tot 24 woorden. Dit is je backup seed. Wanneer jouw hardware wallet kwijt raakt of kapot gaat kan je deze woorden invoeren in een nieuw apparaat en al je wallets zullen weer beschikbaar zijn.

Wanneer je een hidden wallet aanmaakt via de passphrase functie maak je eigenlijk een gloednieuwe private key aan door een extra woord aan de originele seed toe te voegen. Deze seed is maar een woord verschillend van de originele seed, maar de private key die daaruit voort komt is totaal anders. Je hebt dus eigenlijk een nieuwe wallet aangemaakt die totaal los staat van de wallet die op je hardware wallet zichtbaar is en waarvan niet aan te tonen is dat je die bezit wanneer je niet tijdens het aanmaken bespioneerd bent.

Waar beschermt een hidden wallet tegen?

Hidden wallets beschermen je tegen verschillende risico factoren. Het voorkomt of verkleint de kans op verschillende vormen van diefstal. Ook verminderd het de afhankelijkheid van de betrouwbaarheid van de fabrikant.

Wanneer iemand je dwingt je pincode te geven

Wanneer iemand je dwingt om je hardware wallet te openen of de pincode over te dragen zal deze persoon alleen in staat zijn toegang te krijgen tot je normale wallets. Om bij je hidden wallets te kunnen moet deze persoon ook je passphrase zien te bemachtigen. Omdat het onmogelijk is te zien of je hidden wallets hebt en hoeveel, is het heel makkelijk te ontkennen dat ze bestaan. Het is zelfs mogelijk een paar hidden wallets met kleine bedragen over te dragen terwijl je degenen met grote bedragen ontkent.

Bij diefstal van je recovery seeds

Wanneer iemand je recovery seeds steelt kan hij normaal gesproken al je bitcoins stelen door de seed in een ander apparaat in te voeren. Wanneer je coins op hidden wallets staan kan de dief hier niet bij omdat hij de passphrase niet weet. Omdat de dief geen idee heeft of je hidden wallets hebt, zal hij er waarschijnlijk niet eens aan beginnen om je passphrase te proberen te kraken.

Bij falen of slechte bedoelingen van de hardware wallet fabrikant

De seeds worden aangemaakt in de hardware wallet door de ‘random number generator’ en ook in het apparaat opgeslagen. Hiervoor moet je de fabrikant vertrouwen. Het is mogelijk (niet aannemelijk) dat er met de generator geknoeid is en dat de fabrikant heel gemakkelijk jouw private key kan raden. Ook kan een zogenaamde ‘back door’ in het apparaat theoretisch jouw private key lekken naar de fabrikant. 

Het extra woord dat bij het maken van de passphrase aan de seed wordt toegevoegd wordt aangemaakt op jouw computer en nergens opgeslagen. Het is dus heel moeilijk voor de fabrikant om dit deel van je private key te stelen. 

Privacy van hidden wallets

Hidden wallets zijn het veiligst wanneer niemand weet dat je ze hebt. Wanneer je bitcoins naar een hidden wallet stuurt en ze kunnen deze transactie naar jouw indentiteit traceren kunnen ze vermoeden dat je ze bezit maar simpelweg niet bewijzen. Je kan immers zeggen dat je ze naar een online wallet hebt gestuurd en dat je jouw private key kwijt bent geraakt. 

Om zelfs het vermoeden uit te sluiten kan je VPN gebruiken wanneer je jouw wallets aanmaakt en de bitcoins op een anonieme manier kopen of naar je wallet sturen. Anoniem kopen kan je met cash op bijvoorbeeld HODLHODL en anoniem versturen kan je doen met een coin mixer.

De risico’s van een hidden wallet

Voordat je hidden wallets aan gaat maken is het belangrijk je er even in te verdiepen. Het kan namelijk mis gaan als je niet weet wat je doet. Je kan zelfs je coins kwijt raken. Lees in ieder geval altijd eerst de handleiding van de fabrikant zelf!

Weet altijd waar je mee bezig bent

Wanneer je een hidden wallet hebt aangemaakt en je zet de instellingen weer normaal zijn je bitcoins niet meer zichtbaar. Dit kan paniek veroorzaken omdat je kan denken dat je bitcoins weg zijn. Weet en begrijp hoe het werkt voordat je begint om te voorkomen dat je schrikt en misschien gekke dingen doet.

Zorg dat je nooit je passphrase vergeet

De passphrase die je aanmaakt is alleen bij jou bekend en wordt nergens opgeslagen! Dit betekent dat wanneer je jouw passphrase vergeet je jouw bitcoins voorgoed kwijt bent. Er is niemand die ze voor je terug kan halen! Het is dus belangrijk de voordelen tegen dit risico af te wegen voordat je aan de slag gaat. 

Welke hardware wallets zijn geschikt om hidden wallets aan te maken?

Zowel de Trezor, Ledger, Coldcard, Bitbox en de Keepkey zijn geschikt om hidden wallets aan te maken, maar ze zijn niet allemaal even goed. Trezor is veruit het beste voor dit doeleinde, omdat je ongelimiteerd hidden wallets aan kan maken voor alle ondersteunde cryptocurrencies op een gemakkelijke manier. De passphrase functie van Ledger is minder uitgebreid, je kan maar een hidden wallet per currency aanmaken. 

3 gedachten over “Hidden Wallets”

  1. Beste,

    Ik heb mijn xrp en doge coins vanuit binance naar mijn trezor gestuurd. Dat is allemasl goed gegaan. Vervolgens heb ik mijn passphrase aangezet en mijn ada coins naar yoroi wallet gestuurd. Mijn ada coins zijn goed aangekomen op mijn yoroi wallet. Maar nadat ik yoroi opnieuw opende waren mijn ada coins weg. Ik heb maar 2 dingen in getoetst dus 1 van die 2 dingen moet mijn phrase zijn. Echter krijg ik mijn ada niet te zien ook niet op adalite. Misschien doe ik iets fout bij het inloggen. Kan iemand mij helpen??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!