Paper Wallet

Home » Extra Info » Paper Wallet

Paper wallet, bewaar je bitcoins veilig offline

paper wallet
Bewaar je bitcoins veilig op papier

Een paper wallet is een bitcoin wallet op papier. Dit is naast de hardware wallet de veiligste manier om je bitcoins te bewaren. Bitcoins offline bewaren is het veiligst omdat eventuele hackers zo niet via het web bij jou wallet kunnen komen. De bitcoins kunnen zo dus alleen fysiek en niet meer online gestolen worden. Op deze pagina zullen we het volgende bespreken:Wat is een paper wallet?
Hoe maak ik een paper wallet?
Paper wallet VS hardware wallet

Wat is een paper wallet?

Een paper wallet is een vorm van cold storage. Dit betekent dat je de toegang tot je bitcoins offline bewaard. Een bitcoin wallet bestaat uit een ‘public key’ en een ‘private key’. De public key is het adres om bitcoins heen te sturen en de private key is de sleutel om de bitcoins mee te kunnen versturen. De public key mag iedereen dus zien, maar de private key moet strikt geheim blijven.

Het idee van een paper wallet is dat je jouw private key op papier zet en zorgt dat er online geen spoor meer van aanwezig is. Nu kan je bitcoins naar jouw adres sturen en via jouw public key kan je nog steeds in de blockchain zien wat jou saldo is. Je kan de paper wallet in een kluis of een andere veilige plek bewaren. Wanneer je ze wil verkopen moet je een online wallet aanmaken en jou public key van de paper wallet hierin importeren.

Hoe maak ik een paper wallet?

Een paper wallet aanmaken kan op verschillende manieren. Het kan snel en gemakkelijk gedaan worden wanneer je maar een klein bedrag op wil slaan. Het kan ook een heel project zijn wanneer het om grote bedragen gaat of wanneer je paranoia bent aangelegd en er dus meer veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Je kan het process in vier onderdelen verdelen:

De vorm van de private key

Een private key in de vorm van een reeks characters of QR code

Een private key kan in verschillende vormen bestaan. De originele vorm is een reeks van 64 characters. Deze characters kunnen direct op de paperwallet gezet worden en de meeste software maakt er ook gelijk een QR code bij aan. De reeks characters en de QR code bevatten exact dezelfde informatie. De characters kunnen gekopieerd en geplakt worden en de QR code kan gescand worden.

Probeer een private key in deze vorm nooit handmatig over the schrijven! De kans op fouten is heel groot. Wanneer een character niet klopt is het een geheel ander adres en ben je al je geld kwijt! Print deze dus uit, schrijf hem niet op.

De private key kan zijn omgevormd in een backup seed of recovery seed

De meeste wallet software vormt de private key om tot een reeks van 12 tot 24 woorden doormiddel van encryptie. Dit maakt de private key veel meer geschikt om handmatig op te schrijven, omdat fouten in bestaande woorden veel minder snel gemaakt zullen worden en makkelijker op te sporen zijn.

Je kan dus gewoon een online wallet naar keuze installeren. Vervolgens de backup seeds op papier zetten. Dan de public key opslaan en de wallet weer verwijderen. Het is wel zo dat je bij het online brengen van een paper wallet met een backup seed dezelfde wallet of een andere wallet die met dezelfde encryptie methode werkt moet gebruiken. Uiteraard kan je ook een hardware wallet gebruiken om backup seeds aan te maken.

Meerdere private keys in een multisig opstelling

Wanneer je een paper wallet aan wil maken en het risico van verlies of diefstal zo veel mogelijk uit wil sluiten kan je een multisig adres aanmaken. Dit betekent dat je de bitcoins alleen kan versturen door met meerdere private keys te tekenen. Bij een multisig opstelling moet een deel van het totaal aantal keys tekenen om een transactie geldig te maken.

Twee uit drie en drie uit vijf opstellingen zijn populair. Een twee uit drie opstelling betekend dat twee van de drie private keys moet tekenen om de transactie te activeren. Wanneer je deze drie private keys op verschillende plaatsen bewaard kan er een gestolen worden of kwijt raken zonder dat je bitcoins in gevaar komen.

Ook voor bedrijven kan dit een goede oplossing bieden door meerdere verantwoordelijken te laten tekenen voordat een betaling door gaat. Voor een multisig wallet kan je zowel de originele private key als de backup seed op papier vereeuwigen.

De software voor het aanmaken van de private key

Een private key is een willekeurige reeks van 64 characters. Omdat er zo gigantisch veel mogelijkheden zijn is het in de praktijk zo goed als onmogelijk dat twee personen dezelfde private key aanmaken. Een private key staat nergens geregistreerd wanneer hij wordt aangemaakt. Het is gewoon een reeks van letters, cijfers en leestekens.

Doormiddel van encryptie wordt uit de private key een public key aangemaakt en pas wanneer er bitcoins naar dit adres gestuurd worden wordt het adres opgenomen in het Bitcoin netwerk. Om een private key aan te maken hebben we dus een random number generator nodig om de reeks characters aan te maken. Ook hebben we software nodig om hieruit een public key te creëren.

In theorie kan je zelf een private key aanmaken door 64 characters op te schrijven, maar dit zal nooit 100% willekeurig zijn en dus veel minder veilig. Het is dus veel veiliger en sneller om hier software voor te gebruiken. Er zijn online tools beschikbaar zoals Bitadress. Je kan ook de random number generator van online wallets of hardwarewallets gebruiken.

Je kan ook gespecialiseerde random number generator software downloaden of kopen. Het voordeel hiervan is dat je de random number generator van de wallet software niet hoeft te vertrouwen. Het nadeel is dat je zelf de public key uit de private key moet creëren. Je moet hiervoor dus kunnen programmeren.

De hardware waarop je de private key aanmaakt

Je kan private keys aanmaken op je computer of telefoon, maar het is beter wanneer je het offline doet. Het is zelfs nog beter wanneer het apparaat waarop je de keys aanmaakt nooit online is geweest. Er zijn hier dus veel verschillende gradaties van beveiliging. Hier een aantal manieren van gemakkelijk en niet zo veilig naar gecompliceerd en super veilig:

 1. Maak je private keys online aan op je eigen computer of telefoon.
 2. Download de software om private keys aan te maken op je eigen computer of telefoon. Ga vervolgens offline en maak je keys aan. Verwijder alles en ga weer online.
 3. Maak je private keys aan op een gloednieuwe computer of telefoon. Herstel de fabrieksinstellingen om het apparaat vervolgens voor normale activiteiten te gebruiken.
 4. Maak je private keys aan op een gloednieuw apparaat dat nooit online is geweest. Importeer de benodigde software met een USB stick en vernietig het apparaat wanneer je klaar bent.
 5. Voor extreme beveiliging kan zelfs de wifi ontvanger verwijderen, alles synchroon op twee apparaten doen om afwijkingen te herkennen en een aparte nieuwe computer gebruiken om de software te downloaden en op de USB stick te zetten. Dit wordt uitgebreid beschreven in het Glacier protocol.

PS, houd er rekening mee dat printers ook vaak informatie opslaan. Ook kunnen ze net als andere electronica gehackt worden! 

PS, een hardware wallet is een apparaat dat nooit online is geweest dat software bevat om private keys aan te maken en deze om the zetten in een public key.

Het medium waar je de private keys op vereeuwigd

Een paper wallet hoeft natuurlijk niet van papier gemaakt te zijn. Je kan je private key in principe overal op zetten, als het maar intact blijft. Papier is eigenlijk verre van perfect: Het is brandbaar, niet watervast en het vergaat op lange termijn. Daarom is het aan te raden in ieder geval goed duidelijk te schrijven en het papier ook te plastificeren.

Wanneer je jouw paper wallet nog beter wil beschermen is een cryptosteel een goede oplossing. Dit is een roestvrij stalen plaatje waarin je zowel een originele private key als een backup seed op kwijt kan. Op een cryptosteel zijn je keys bestand tegen zowel water als vuur en bovendien gaat roestvrij staal veel langer mee dan papier! In de tabel hieronder kan je verschillende stalen backup platen vergelijken:

MODEL

BESCHRIJVING

PRIJS

MEER INFO

KOOP NU!

CRYPTOSTEEL CAPSULE

WIF en BIP39 compatibel

€81,82

CRYPTOSTEEL CASSETTE

WIF en BIP39 compatibel

€109,-

BILLFODL

WIF en BIP39 compatibel

$99,-

STEELWALLET

BIP39 compatibel

€59,-

SAVE-YOUR-BITCOINS

WIF, BIP39 en Seednr. compatibel

€59,99

Hoe maak ik een paper wallet gemakkelijk en snel?

-Ga naar https://bitadress.org
-Beweeg je muis over de getallen tot de teller 100% aangeeft
-Je krijgt nu je wallet te zien met een public en private adres, print deze en bewaar zorgvuldig (je kan meerdere prints maken en ze op verschillende plekken bewaren)
-Stuur bitcoins naar je public adres en check je saldo op een blockchain explorer met je public key.

PS, Je kan bitadress ook offline gebruiken

Hoe kan ik bitcoins kopen?

cryptocurrency kopen

Koop een hardware wallet, maak een paper wallet of download een online wallet

Klik om deze link om bitcoins te kopen

Stel in hoeveel je wil kopen en geef je bitcoin adres 

Betaal met IDEAL en de bitcoins zullen naar je wallet gestuurd worden

Paper wallet VS hardware wallet

Zowel een papieren wallet als een hardware wallet zijn super veilig. De keys van een paper wallet die online is gecreëerd kunnen bij het aanmaken gestolen zijn. Wanneer je jouw bitcoins echt veilig wil bewaren zal je dus voor een papieren wallet die offline is aangemaakt of een hardware wallet moeten kiezen.

Wanneer je de bitcoins als investering voor de lange termijn hebt is een paper wallet een goede optie. Je hoeft immers geen transacties te maken en je kan je investering uitbreiden door bitcoins naar je public adres te sturen terwijl je wallet veilig in de kluis ligt.

Wanneer je nu je winst wil pakken en de bitcoins wil verkopen zal je eerst een online wallet aan moeten maken. Vervolgens zal je jouw private key vanaf je papieren wallet moeten importeren. Dit is vrij veel werk, maar in het geval van een lange termijn investering eenmalig, dus niet zo’n groot probleem.

Een hardware wallet is beter wanneer je jouw bitcoins veilig wil bewaren, maar ook soms transacties wil kunnen doen. De hardware wallet is een soort barrière tussen de online omgeving op jouw computer en de hardware waar jouw keys op staan. Dit betekent dat je zelfs op een geïnfecteerde computer veilig transacties kan doen.

Vergelijk de beste hardware wallets, je hebt er al een vanaf 45 Euro!

Lees ook:

Bitcoin hardware wallets.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin en veiligheid.

De Trezor hardware wallet.

De Ledger wallet.

Bewaar je bitcoins op Keepkey.

Hardware wallet voor Ether.

14 gedachten over “Paper Wallet”

  1. Je kunt idd al je verschillende coins op een paper wallet bewaren. Om dit te doen moet je de private key of backup seed van elke coin apart op papier zetten. Je moet per coin de private key aanmaken met voor die coin geschikte software / wallet omdat deze coins een verschillend formaat gebruiken.

 1. Bedankt voor alle nuttige info op deze site! Wel heb ik een vraag over het volgende: ik heb een verge paper wallet aangemaakt alleen kan ik nergens duidelijk vinden hoe ik mijn munten er weer af zou kunnen halen in de toekomst. Hoe kan ik dat het beste doen? Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Om je bitcoins (of andere cryptocurrency) op een paper wallet uit te geven moet je ze eerst importeren in een online / mobile wallet (door QR code of characters van de private key te scannen / in te voeren) Denk er wel aan dat je private key hierna online is geweest en dus niet meer in cold storage is. Je zou meerdere paper wallets kunnen maken zodat je jouw bitcoins verdeeld, zodat je niet alles uit cold storage hoeft te halen wanneer je wat uit wil geven.

 2. wel , online wallets nooit en te never gebruiken , download een wallet voor desktop installer dat op een usb stick beveilig die( ja die kan je heel goed beveiligen) USB stick eruit en neem hem mee, als je niet bezig bent op die manier heb je je coins letterlijk in de hand en niet ergens op een wallet online staan !
  met digitale munten moet je altijd niemand vertrouwen ook gene online opslag, houd minimale coins op trading sites !

  1. Het opslaan van je wallet op een USB maakt het wel wat veiliger, maar je private key kan nog steeds gestolen worden wanneer er keyloggers of andere mallware op je computer aanwezig zijn tijdens het aanmaken van je wallet. De enige manier om dit echt veilig te doen is op een offline computer die nog nooit online is geweest. Of op een hardware wallet natuurlijk.

 3. Goedemorgen,

  Ik heb een aantal altcoins (zoals Stellar en Lisk) gekocht via Poloniex. Daar staan ze momenteel ook in mijn “depot”.

  Kan ik deze nu ook in een hardware wallet opslaan? Ik lees nl. dat de meeste hardware wallets af en toe geschikt zijn voor altcoins, maar dan voornamelijk de bekende altcoins zoals Ripple en Ethereum.

  Lang verhaal kort 😉 …is het mogelijk om elke altcoin veilig op te slaan?

  Ik verneem het graag.

  Vriendelijke groet,
  Roy

  1. Stellar kan je momenteel op de Ledger opslaan, voor Lisk is nog geen hardware wallet beschikbaar. Je kan je Lisk op een online wallet opslaan (je zou ook een paper wallet kunnen maken door je private key van je online wallet uit te printen en de wallet van je computer te verwijden) of verdelen over meerdere exchanges om je risico te spreiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!