fractioneel bankieren

Is fractioneel bankieren de volgende bedreiging voor Bitcoin? Laten wij deze gelegaliseerde fraude als gemeenschap niet toestaan!

De belangrijkste technologische doorbraak van Bitcoin was de creatie van digitale schaarste. Digitale eenheden konden voor het eerst waarde bevatten en bovendien deze waarde vasthouden, omdat ze niet simpelweg gekopieerd en uitgedeeld konden worden. Dit kan verder met alles wat digitaal is namelijk wel gedaan worden. 

In de komende jaren zal de inflatie van Bitcoin lager worden dan de inflatie van goud. Bitcoin zal dan de eerste plaats als hardste geld van goud over gaan nemen. Daarom wordt Bitcoin vaak digitaal goud genoemd. Schaarste is dus een belangrijke voorwaarde om de enorme waarde van Bitcoin mogelijk te maken. 

Goud is voor duizenden jaren het hardste geld geweest, maar heeft in de laatste eeuw gefaald. Fractioneel bankieren heeft de aanvoer van nieuwe eenheden kunstmatig gemanipuleerd met behulp van ongedekte certificaten. Ook de waarde van fiat geld, het geld dat we vandaag de dag gebruiken is in extreme mate beïnvloed door fractioneel bankieren. Staat Bitcoin hetzelfde lot te wachten?

Wat is fractioneel bankieren?

In dit artikel willen we ons niet te veel richten op wat fractioneel bankieren is, maar meer hoe het op Bitcoin van invloed kan zijn. Waarschijnlijk zullen we hier in de toekomst nog wel een artikel aan wijden, maar voor nu verwijzen we naar Wikipedia

Om het kort samen te vatten: Fractioneel bankieren gebeurd als een bank of financiële instelling voor elke eenheid van een bepaald asset of valuta meerdere certificaten uitgeeft die deze eenheid vertegenwoordigen. Dit komt met de volgende gevolgen:

  • De bank kan meerdere keren rente ontvangen op dezelfde Euro (we nemen de Euro als voorbeeld) en kan dus flink meer verdienen.
  • Wanneer iedereen tegelijk zijn geld op komt halen heeft de bank het niet in kas. Dit wordt een bankrun genoemd en leidt tot een bail out (belastingbetalers draaien er voor op) of een bail in (klant van de bank is zijn geld kwijt). 
  • Er worden extra eenheden van het betreffende asset of de valuta gecreëerd die eigenlijk niet bestaan. Dit verwaterd de waarde van alle andere (echte) eenheden die in omloop zijn. Deze inflatie steelt koopkracht of waarde van iedereen die de asset of valuta bezit en verplaatst het naar de bankiers. 

Zoals je kunt zien kan de bank extra verdienen door rente te ontvangen over geld dat ze eigenlijk niet hebben, terwijl de bevolking de lasten en het risico draagt. Iedereen die zijn gezond verstand gebruikt zal het ermee eens zijn dat één en hetzelfde product aan meerdere mensen verkopen fraudulent is. Toch hebben overheden dit gelegaliseerd. 

Fractioneel bankieren en Bitcoin

Fractioneel bankieren met Bitcoin is mogelijk en zal zeker geprobeerd worden, waarschijnlijk gebeurd het nu zelfs al. Toch is er een groot verschil tussen Bitcoin en goud of fiat. Bitcoin is namelijk veel beter bestand tegen deze fraude. Het zou wel eens heel slecht af kunnen lopen met de banken die het toch proberen.

Het bezit van bitcoins aantonen is gemakkelijk en goedkoop

Het is super gemakkelijk en goedkoop om het bezit van bitcoins te verifiëren, terwijl een audit van goud extreem duur is. Er is dus geen excuus voor een Bitcoin bedrijf om informatie over zijn reserves verborgen te houden. Wij als gemeenschap kunnen (en moeten!) dit van ze eisen voordat we ons geld aan ze toevertrouwen. 

Wanneer wij ons bewust zijn van de schade die fractioneel bankieren aan kan richten kunnen we Bitcoin banken die hun reserves niet willen aantonen simpelweg boycotten. Bovendien kunnen we zelf de blockchain analyseren wanneer een Bitcoin bank niet mee wil werken. Dit is met goud of fiat niet mogelijk. Het is dus geheel aan de gemeenschap of we het willen tolereren of niet! Tot nu toe zijn we erg laks op dit gebied.

Een bankrun bij een Bitcoin bank zal veel sneller gaan

Wanneer klanten van een Bitcoin bank het niet vertrouwen zullen de fysieke bitcoins veel sneller op geeist kunnen worden dan bij een bullion of fiat bank. Het is namelijk veel gemakkelijker en goedkoper om echte bitcoins naar je persoonlijke wallet te laten sturen dan om goudstaven naar je huis te laten verzenden. Vooral wanneer de bank zich in het buitenland bevind. 

De drempel om fysiek goud te claimen is dus erg hoog, waardoor bijna niemand het in de praktijk doet. Hierdoor hebben bullion banken tot nu toe ongestraft papieren goud certificaten kunnen verkopen met maar een fractie echt goud in kas. 

Zelfs fiat is veel moeilijker van de bank te halen wanneer de paniek losbreekt. Een pinpas heeft een wekelijkse limiet van een paar honderd Euro, terwijl je bij een Bitcoin bank meestal rond de tienduizend Euro per dag op kan nemen. 

Mensen die veel geld op de bank hebben zullen er dus weken of maanden over doen om hun rekening leeg te halen terwijl het de meeste bitcoiners maar één of een paar dagen kost. Bovendien is de Bitcoin gemeenschap over het algemeen erg kritisch op het bancaire systeem en zullen bitcoiners waarschijnlijk veel sneller aan een bankrun deelnemen.

Een bailout van een Bitcoin bank is onwaarschijnlijk

Fractioneel bankieren met Bitcoin is zowel voor de bank als de klant vele malen risicovoller. Een normale bank die omvalt na een bankrun zal bijna zeker een bailout van de overheid krijgen. Hiermee is zowel de bank als het spaargeld van de klant gered (wel op de kosten van een ander uiteraard……). 

De centrale banken bezitten zowel reserves in goud als in fiat en kunnen hiermee het tekort van de bank aanvullen. Een Bitcoin bank zal waarschijnlijk echter niet doormiddel van een bailout gered gaan worden: Zowel de centrale bank als de overheid bezit namelijk geen bitcoins om dit te doen. Om de bitcoins die de bank tekort komt aan de klanten terug te betalen zou de overheid ze op de open markt moeten kopen

Omdat bitcoins enorm schaars zijn zal dit de prijs doen exploderen. De vertrouwensbreuk zal  wereldwijd een premium op fysieke bitcoins veroorzaken en andere Bitcoin banken ook in de problemen brengen. Elke bitcoin die gekocht wordt om de gedupeerden terug te betalen zal de fiat prijs van de volgende bitcoin doen stijgen en de bailout nog duurder maken. 

Een bail in is veel waarschijnlijker, omdat dit veel minder duur is en bovendien veel minder publiciteit veroorzaakt, waarbij deze gelegaliseerde fraude aan het publiek gepresenteerd wordt. Dit betekent dat jij als klant waarschijnlijk je zuurverdiende geld kwijt bent, omdat de bank zichzelf wou verrijken met geld dat ze niet eens bezitten!

Een speculatieve aanval

Het onvermogen van de overheden om de banken een bailout aan te bieden en van de banken om hun reserves verborgen te houden opent de mogelijkheid voor een speculatieve aanval. Dit betekent dat een aanvaller die veel bitcoins bezit een deel van zijn coins bij een Bitcoin bank stalt en een short positie op het aandeel van het bedrijf opent. 

Door in een keer al de bitcoins te claimen komt de bank in de problemen en crashen de aandelen. Ook zal de Bitcoin prijs waarschijnlijk flink stijgen, omdat echte bitcoins op de open markt gekocht moeten worden. De winsten van de short positie en de stijging van de bitcoin prijs zullen het eventuele verlies van de bij de bank gestalde coins waarschijnlijk ruim goedmaken. 

Deze aanval hoeft natuurlijk niet door één persoon uitgevoerd te worden. Het kan ook door een groep of zelfs massaal via sociale media georganiseerd worden. De motivatie kan zowel financieel als politiek zijn. De kans is dus groot dat het in de toekomst een keer gaat gebeuren. 

Wat kunnen we doen om fractioneel bankieren met Bitcoin te stoppen?

Hoewel fractioneel bankieren op Bitcoin dus veel moeilijker is en een veel groter risico met zich mee brengt zal het waarschijnlijk wel gedaan worden. Banken kunnen het waarschijnlijk jarenlang ongestraft doen wanneer ze de multiplier beperkt houden.

Onze taak is dus om het voor deze banken zo moeilijk mogelijk te maken en een zo’n groot mogelijk deel van de bitcoins buiten hun bereik te houden. Op deze manier kunnen we zowel het risico voor ons zelf als de schadelijke invloed op Bitcoin zo beperkt mogelijk houden.

Bewaar je eigen private keys

Het is het beste om altijd de private keys van je bitcoins in eigen beheer te houden. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw coins in ieder geval niet gebruikt kunnen worden om Bitcoin certificaten mee te creëren. Hoe minder bitcoins in de handen van de bankiers zijn, hoe minder bitcoins er uit niets gecreëerd kunnen worden binnen de marges van de wet en het risico profiel van de banken. 

Stel je voor dat de praktijk uitwijst dat banken veilig kunnen bankieren met 50% reserves. Voor elke bitcoin die bij een van deze banken gestalt wordt kan dus één bitcoin uit niets worden gecreëerd. Voor het gemak gaan we er even van uit dat alle 21 miljoen bitcoins al op de markt zijn. 

Wanneer van 11 miljoen bitcoins de private keys in eigen beheer worden gehouden zijn er dus 10 miljoen in bezit van deze banken. Dan kan het totaal inclusief de Bitcoin certificaten dus oplopen tot 31 miljoen. Dit zorgt er theoretisch voor dat de Bitcoin prijs ongeveer 33% lager is dan het anders zou zijn geweest. 

Wanneer 16 miljoen bitcoins in eigen beheer worden gehouden kunnen er maximaal maar 5 miljoen bitcoins uit niets gecreëerd worden. Er zijn dan inclusief de certificaten 26 miljoen bitcoins op de markt. In dit geval zou de Bitcoin prijs theoretisch maar ongeveer 20% lager zijn. 

Doordat de eigenaren van deze 5 miljoen coins hebben besloten hun bitcoins in eigen beheer te houden is elke bitcoiner in dit voorbeeld dus 13% rijker! Bovendien sluiten ze ook het risico op een hack, bail in en confiscatie uit. 

Een hardware wallet is verreweg de meest veilige en gebruiksvriendelijke manier om je eigen private keys te bewaren, hier kan je de beste modellen vergelijken en direct kopen.

Lees altijd de voorwaarden wanneer je jouw bitcoins bij een 3e partij stalt

Wanneer je toch een 3e partij wil gebruiken om je bitcoins te stallen is het belangrijk na te gaan of ze aan fractioneel bankieren doen. Dit kan je doen door de voorwaarden eens goed door te lezen. Wanneer je via de voorwaarden toestemming geeft tot rehypothecation geef je ze toestemming om jouw bitcoins meerdere keren uit te lenen. Hier een voorbeeld:

bitcoin fractioneel banking
Rehypothecation is een vorm van fractioneel banking

*Wanneer je akkoord gaat met de terms of service je geeft Blokfi dus toestemming om jouw bitcoins meerdere keren tegelijk uit te lenen. Bovendien ben je niet verzekerd wanneer het fout gaat. Je bent je bitcoins dan dus kwijt. Dit is volledig legaal, maar zoals hierboven beschreven verre van eerlijk en wenselijk.

Het is lekker om 6.2% rente op je bitcoins te krijgen, maar je betaald hier indirect voor in de vorm van extra risico en waardevermindering van de bitcoins van ons allemaal. Denk dus twee keer na voordat je met een Bitcoin bank als dit in zee gaat. 

De ontvangen rente is op termijn waarschijnlijk verwaarloosbaar ten opzichte van de enorme koerswinst die bitcoin kan maken wanneer de schaarste intact blijft. Bovendien stem jij met jouw portemonnee door alleen voor bedrijven te kiezen die verantwoordelijk met jouw bitcoins om gaan. 

Eis proof of reserve

Er is software beschikbaar waarmee exchanges en Bitcoin banken goedkoop, gemakkelijk en veilig het bezit van hun reserves aan kunnen tonen. Op het moment word er nog weinig gebruik van gemaakt, maar dat komt door de laksheid van de gemeenschap. 

Alle middelen zijn beschikbaar, dus wanneer wij erom gaan vragen en alleen banken gebruiken die deze openheid leveren moeten ze uiteindelijk wel. Het is alleen de vraag hoeveel bankruns er nodig zijn voordat we met zijn allen wakker worden. 

Doe elk jaar mee aan de ‘Proof of keys’ actie

Elk jaar op 3 Januari vindt de Proof of keys actie plaats. Deze actie is door Trace Mayer op poten gezet om fractioneel bankieren moeilijker te maken en bitcoiners te trainen in het houden van hun eigen keys. Het idee is dat iedereen op deze dag al zijn bitcoins die bij een 3e partij in beheer zijn naar een eigen wallet stuurt. 

Wanneer je de coins actief gebruikt om te traden of gokken bijvoorbeeld, kan je ze de volgende dag weer terug sturen. Wanneer deze actie populairder wordt, zal het voor banken en exchanges gevaarlijk worden om met een kleine reserves te werken. 

Hoe meer mensen dus aan deze actie meedoen hoe minder de waarde van onze bitcoins zal verwateren en hoe meer ze uiteindelijk dus waard zullen zijn. Doe volgend jaar ook mee! HIER kan je meer informatie vinden, maar het is uiteraard nog beter om al je bitcoins nu direct permanent van exchanges af te halen.

Conclusie:

Bitcoin is in 2009 gelanceerd als alternatief financieel systeem waarmee geen enkele centrale entiteit zijn zakken kan vullen op de op de kosten van de rest. Het artikel over de aankomende bailouts dat was toegevoegd aan het Genesis blok, waarbij de bevolking zou gaan opdraaien voor het roekeloze gedrag van de bankiers bewijst dat dit de motivatie was. 

Bitcoin heeft in de afgelopen burgeroorlog over het al dan niet vergroten van de blokken bewezen dat het niet gemakkelijk is om belangrijke parameters te veranderen. De toevoer van nieuw gemijnde bitcoins is voor de rest van het bestaan van Bitcoin vastgelegd, dit is de belangrijkste parameter. Het is dus bijna zeker dat de schaarste van echte bitcoins altijd intact zal blijven.

Het voorkomen van een vloedgolf aan papieren Bitcoin certificaten die de geprezen schaarste teniet zal doen is echter de taak van de gemeenschap. Bitcoin is er omdat het super liquide en transparant is veel beter tegen bestand, maar het is zeker niet uitgesloten. Doe je deel SLA AL JE BITCOINS ZELF OP!

hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.6/5 - (24 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!