goud

Het uitbreken van goud nadat de FED heeft aangegeven de rente weer te gaan verlagen is een historische gebeurtenis! Negeer het niet!

Gisteren heeft de FED besloten om de rente ongemoeid te laten en gaf aan open te staan voor renteverlagingen in de toekomst. De goudprijs reageerde direct en schoot door de weerstand van 1260 dollar per ounce die sinds 2013 vier keer was afgewezen. De FED heeft in de afgelopen jaren meerdere malen geprobeerd de rente te verlagen en elke keer crashte de aandelenmarkt. 

Het open stellen van de mogelijkheid om de rente weer te verlagen is een duidelijk signaal naar de markt dat de FED de rente niet meer KAN verhogen en dat op termijn waarschijnlijk zelfs meer monetaire verruiming nodig zal zijn.

*Even een disclaimer: Dit is geen investeringsadvies en wij zijn geen gecertificeerde economen. We zijn gewoon bitcoiners die hun gezond verstand gebruiken en uit passie Oostenrijkse economie en verschillende markten bestudeerd hebben en hier onze opinie over geven. 

Het verlagen van de rente tijdens hoogconjunctuur is geen normaal beleid

De FED voert normaal bij elke fase van de cyclus een bijpassend beleid. In een recessie wordt de geldhoeveelheid verhoogd door de rente te verlagen en een Monetair verruimingsprogramma op te starten om de economie aan te jagen. 

Tijdens de opgang wordt de verruiming weer langzaam afgebouwd. Vervolgens wordt richting hoog conjunctuur de rente langzaam weer verhoogd. Door de hogere rente heeft de FED in de volgende recessie genoeg ruimte om de rente weer te verlagen en de economie weer aan te jagen.

Dit keer heeft de FED geprobeerd de rente te verhogen, maar ze moesten stoppen en staan zelfs op het punt om de rente weer te verlagen, omdat de markten crashten. Dit betekent dat we de volgende recessie ingaan met een extreem lage rente.

De FED zal dus met lege handen staan en geen middelen tot haar beschikking hebben om de economie weer aan te jagen. Tel daarbij op dat veruit de grootste verruiming ooit heeft plaatsgevonden en je zal zien dat het waarschijnlijk niet goed af gaat lopen! Wij houden rekening met de volgende scenario’s:

De FED staat een crash van de aandelenmarkt toe

Het beste beleid dat de FED kan voeren zou zijn om de rente toch stug te verhogen en de aandelen markt te laten crashen. Dit zou alle misallocatie dat is ontstaan door al het gratis geld van de afgelopen tien jaar vernietigen en alleen de fundamenteel sterke bedrijven in de markt houden.

Het zou enorm pijnlijk zijn: Bedrijven zullen ten onder gaan, beleggers zullen hun investering zien verdampen en werknemers zullen op straat komen te staan. Toch zou de pijn relatief van korte duur zijn, omdat een gezonde basis voor herstel gelegd wordt door de gezonde spelers die de crash overleven. Een redelijk snelle wederopbouw is mogelijk.

Toch zal de crisis waarschijnlijk veel erger zijn dan in 2008, want de bubbel (schuld en gratis geld) is nu veel groter en de FED heeft veel minder munitie. De rente is immers al extreem laag is en de meeste overheden hebben veel minder geld voor eventuele bail outs.

De FED blijft de situatie langer aankijken

De FED kan ervoor kiezen geen duidelijke richting te kiezen en de rente ongemoeid te laten. Dit zou echter niets verbeteren en de aandelenmarkt zal toch een keer moeten crashen (statistisch feit). Wanneer de markt dan crashed om welke reden dan ook is de bubbel die knapt nog groter en hebben ze geen munitie om de recessie te bestrijden. Een veel diepere crisis dan in 2008 is dan heel waarschijnlijk. 

De FED gaat terug naar monetaire verruiming

Dit is het meest waarschijnlijke scenario en ook veruit het gevaarlijkste. Omdat bestuurders in de overheid en de FED hun functie voor een bepaald termijn vervullen zullen ze de crisis waarschijnlijk voor zich uit proberen te schuiven, zodat het niet in hun termijn gebeurd. De FED zal dus waarschijnlijk de rente weer gaan verlagen en zelfs een nieuw verruimingsprogramma opstarten.

Omdat de rentetarieven al rond het nulpunt liggen zullen negatieve rentes steeds normaler worden. Ook zal de inflatie waarschijnlijk uit de hand lopen, omdat de geldkraan weer open gaat terwijl het vertrouwen in het monetaire systeem een flinke knauw krijgt.

Een heftige vlucht uit fiat geld naar harde assets zal zelfs de sterkere currencies bedreigen. Overheden zullen fascistische maatregelen moeten nemen om de geldstromen te beheren om een exodus uit fiat geld te voorkomen of ten prooi vallen aan hyper inflatie. Dit scenario leid waarschijnlijk tot een diepe depressie, massieve oorlogen, extreme surveillance door overheden en uiteindelijk waarschijnlijk het eind van fiat.

*Interessant feit: In 1971 is de goud backing van ons geld volledig opgeheven en sinds dien kunnen centrale banken onbeperkt geld bijprinten zonder relevante kosten. Dit experiment duurt pas 48 jaar, dat is echt maar een blip in de monetaire geschiedenis. Tot 2008 werd de monetaire verruiming redelijk in toom gehouden, maar sindsdien groeit de geldhoeveelheid exponentieel.

Iedereen zal begrijpen dat het printen van stukjes papier een maatschappij niet rijker kan maken, maar de welvaart alleen maar verplaatst (van de spaarder naar de bureaucraten en bankiers, oftewel van iedereen naar de rijkste 1%). 

Het is bovendien duidelijk zichtbaar in de echte wereld: We bevinden ons na tien jaar groei op hoog conjunctuur, maar de Fransen zijn aan het rellen omdat ze nauwelijks rond kunnen komen, voedselbanken hebben het drukker dan ooit en alles is rap duurder geworden. Kan je je al voorstellen hoe het er in de volgende recessie uit gaat zien?

Scholen en universiteiten leren hun studenten Keynesiaanse economie. Volgens deze theorie is overheidsbemoeienis in de economie goed en zelfs nodig en is de FED noodzakelijk om de recessies te bestrijden door geld te printen en de rente te manipuleren. 

Een tegenhangende versie is Oostenrijkse economische theorie. Oostenrijkse economen geloven dat overheidsbemoeienis in de economie juist contra productief is en dat de FED de cyclus en dus de recessie juist veroorzaakt. 

Het is erg verdacht dat op de scholen en universiteiten die van de overheid zelf zijn zo weinig aandacht wordt besteed aan de theorie die beschrijft dat het niet goed is wanneer overheden geld voor zichzelf en hun vriendjes kunnen printen. Dit terwijl de Oostenrijkse versie veel logischer is en zaken in de echte wereld kan verklaren waar de Keynesiaanse versie geen antwoord op heeft. 

Het is echt een aanrader om je eens in de Oostenrijkse leer te verdiepen. Je zal zien hoe opvallend logisch alles ineens is en hoe het allemaal rijmt met de echte wereld. Hieronder een gemakkelijk te lezen en begrijpbare klassieker waarmee je echt goed kan beginnen:

oostenrijkse economie
Klik op de afbeelding om te bestellen

Hard geld zal de enige veilige haven zijn

Omdat de FED de situatie niet meer onder controle heeft zal de komende crisis waarschijnlijk een monetaire crisis zijn en zullen fiat valuta’s zoals de Amerikaanse dollar en de Zwitserse franc waarschijnlijk niet als veilige haven dienen. Hard geld zoals Bitcoin en goud zullen de enige middelen zijn om je zuur verdiende vermogen te behouden. 

Omdat er in de afgelopen decennia geen hard geld beschikbaar was (Bitcoin bestond nog niet en goud is gemanipuleerd met papieren certificaten) hebben land, vastgoed en aandelen als hulpmiddel voor vermogensbehoud gediend.

Hierdoor worden huizen niet alleen gekocht om in te wonen, maar ook als middel voor vermogensbehoud. Hierdoor zijn de prijzen gigantisch gestegen en is het voor de normale man vrijwel onmogelijk om een huis met spaargeld te kopen. Op bijna elk huis staat dus een flinke hypotheek omdat geld lenen voor de meesten de enige optie was.

Harde assets zoals huizen en land zijn dus ook niet veilig in een crisis. Velen zullen namelijk hun hypotheek niet kunnen betalen na het verliezen van hun baan en worden gedwongen hun huis te koop te zetten.

Deze toestroom van nieuw aanbod zal de huizenprijzen flink doen crashen en een huis haast onverkoopbaar maken. Harde assets zoals een huis of land zijn dus alleen een veilige haven als je er geen schuld op hebt en als je het voorlopig niet hoeft te verkopen!

Goud

Goud is altijd het hardste geld geweest, omdat het de hoogste stock to flow ratio heeft. Dit betekent dat er geen ander asset is op aarde waarvan de waarde moeilijker te verwateren is met nieuw gecreëerde eenheden dan van goud.

Banken kunnen geen goud bijprinten, het kan alleen tegen hoge kosten gemijnd worden. Uitbreiding van de mijnoperatie en dus het opvoeren van het aanbod is alleen winstgevend als de onderliggende economie gegroeid is en daarmee de goudprijs gestegen is.

*Heeee, dus goud heeft een natuurlijk mechanisme waardoor de geldhoeveelheid precies op de onderliggende economie wordt afgesteld! Dit gebeurd helemaal automatisch, super efficient en ZONDER CENTRALE BANK.

Ohhh, maar……… Dan kunnen we geen geld voor onszelf printen.

Helaas is er alleen op de Comex in Londen al 7 keer zoveel goud op papier dan dat er echt goud op aarde is. Bankiers zijn er dus met toestemming van de overheid in geslaagd het hardste geld ooit zacht te maken terwijl ze zichzelf verrijkt hebben door het goud dat alleen op papier bestaat aan beleggers te verkopen. 

Echt goud is echter nog steeds even schaars en in de 2008 crisis hebben we gezien dat fysiek goud een hogere marktwaarde kreeg dan goud certificaten. Fysiek goud kreeg een premium van ruim 10% en fysiek zilver tot wel 40%.

De kans is groot dat we een grotere crisis krijgen dan in 2008 en bovendien zijn we nu met zijn allen veel beter geïnformeerd over het gevaar van ongebackte assets.

Als de premium in de volgende crisis te hoog oploopt zou een bankrun op de Comex kunnen ontstaan, waarbij iedereen zijn echte goud komt claimen. Dit is zelfs zeer waarschijnlijk, omdat het echte goud simpelweg veel meer waard is dan het certificaat.

Wanneer maar een paar procent van de goud eigenaren zijn goud komt opeisen is de Comex al insolvent. Als er dan geen succesvolle bail out plaats vind zal de prijs van zowel de certificaten als van het echte goud terug gaan naar de echte waarde. 

Dit betekent dat goud certificaten waardeloos zullen worden en de prijs van fysiek goud bij een onveranderde vraag ongeveer 7 keer over de kop zal gaan. Uiteraard zal de vraag in zo’n situatie explosief toenemen.

Koop dus alleen echt fysiek goud en blijf ver weg van goud certificaten! Bij Bullionstar kan je fysiek goud kopen en veilig in Singapore opslaan. Je kan bovendien met bitcoin betalen. 

Bitcoin

Bitcoin is ontworpen om perfect hard geld te zijn. Omdat de aanvoer van nieuwe bitcoins langzaam afneemt stijgt de stock to flow ratio en worden bitcoins dus schaarser. Rond 2022 zal de stock to flow ratio van bitcoin hoger zijn dan van goud en zal bitcoin dus het hardste geld op aarde zijn.

Een ander verschil met goud is dat er niet meer bitcoins gemijnd worden als de prijs omhoog gaat. Waar de groei van de onderliggende economie in het geval van goud de geldhoeveelheid zal doen toenemen, zal bij Bitcoin de waarde per eenheid toenemen.

Zoals beschreven in ons artikel over fractioneel bankieren is het niet waarschijnlijk dat de bankiers erin zullen slagen om succesvol papieren certificaten op bitcoin uit te geven, omdat er geen centrale bank is die bitcoins bezit om een bailout te doen in het geval van een bankrun.

Bitcoin maakt dus een veel betere kans om hard te blijven. Je kan dit immuun systeem van Bitcoin zelf versterken door je bitcoins in eigen beheer te houden op bijvoorbeeld een hardware wallet. Dan hebben ze immers minder bitcoins als reserve om papieren certificaten te drukken. Bij BTC-direct kan je bitcoins kopen.

*TIP! Wanneer je meer over hard geld wil leren moet je echt ‘The Bitcoin Standard’ lezen. Het ontstaan en de geschiedenis van geld word uitgebreid besproken en de gevolgen voor de samenleving van geld dat niet hard is wordt heel goed uitgelegd. Ook zal je veel leren over goud en bitcoin.

leren wat geld is
Klik op de afbeelding om het boek te bestellen

Er zijn volop signalen die op een aankomende crisis wijzen

In de laatste 2 jaar werden signalen die op een recessie wijzen één voor één geconfirmeerd. Eerst brak de lange rente uit een 30 jaar durende neerwaardse trend, toen kruiste de lange en korte termijn rentetarieven en recentelijk steeg de goudprijs bij een dalende olieprijs.

Ook de vallende aandelen prijs van Deutsche bank en de toenemende inflatie in opkomende economieën voorspellen niet veel goeds. Het terugdraaien van het beleid van de FED gisteren is een andere enorme rode vlag voor de economie.

Hoe kan ik me beschermen tegen een opkomende crisis?

Eerder in het artikel hebben we de drie scenario’s voor het toekomstige beleid van de FED besproken. Met hard geld zoals fysiek goud en bitcoin zit je in alle drie de scenario’s goed. Wanneer de aandelen markten crashen zullen bitcoin en goud hiervan profiteren, omdat ze als veilige haven zullen fungeren. Ook het bestuderen van Oostenrijkse economie is belangrijk, dan weet je in ieder geval wat er gebeurd.

In extremere gevallen zoals hyper inflatie of zelfs het einde van het fiat tijdperk zullen goud en bitcoin de enige optie zijn. De stijging van de bitcoin prijs van de afgelopen tijd en de uitbraak van de goudprijs vandaag zouden er wel eens op kunnen wijzen dat de markt (eindelijk) begint te beseffen hoe belangrijk hard geld nou eigenlijk is.

Denk je dat een zware crisis of zelfs het einde van het fiat tijdperk onwaarschijnlijk is? Waarom zijn centrale banken dan sinds 2008 volop goud aan het inkopen? Waarom zijn tientallen valuta’s in hyper inflatie gegaan? Waarom zijn de beurzen op een ‘all time high’ terwijl de meesten net rond kunnen komen? Waarom gaat de grafiek van schulden en geldhoeveelheid momenteel exponentieel? Waarom moeten we allemaal langer doorwerken terwijl technologie ons vele malen productiever maakt?

En dan hebben we het nog niet eens over de de-dollarizatie………….

hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.5/5 - (20 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!