Hardforks

Altcoins die zijn ontstaan door een hardfork

Een hardfork is een update van de code van een cryptocurrency waarbij de oude code niet meer compatibel is met de nieuwe. Wanneer iedereen het met de update eens is en de nieuwe software gaat gebruiken is er niets aan de hand.

hardfork
Bitcoin Hardfork

Echter, als een deel van de gemeenschap het er niet mee eens is en de oude software blijft gebruiken splitst de cryptocurrency in twee en ontstaat er een nieuwe currency. Tegenwoordig wordt een hardfork steeds vaker gebruikt om een nieuwe coin te creëren in plaats in plaats van om het netwerk up te graden.

Waarom een hardfork?
Waarop te letten bij een hardfork?
Claim veilig met een hardware wallet
Kies en bestel de beste hardware wallet

Waarom een hardfork?

Bitcoin is robuust en simpel en daarom (nog) niet voor alle doeleinden te gebruiken en moeilijk te veranderen. Omdat iedereen in de Bitcoin gemeenschap andere redenen heeft om de cryptocurrency te gebruiken is er ook vaak onenigheid welke functies als eerst verbeterd moeten worden en hoe dit moet gebeuren.

Voordat de eerste hardfork plaatsvond was het belangrijkste punt van onenigheid hoe de capaciteit van het Bitcoin netwerk vergroot kan worden. Na een lange ruzie forkte Bitcoin Cash (BCH) af met extra grote blokken, wat toen een zeer spannende gebeurtenis was.

Na de Bcash hardfork ging de bitcoin prijs tegen verwachting omhoog. De fork bleek dus positief te zijn omdat nu alle partijen zich op hun eigen project konden focussen. De totale waarde was alleen maar toegenomen, er was dus waarde gecreëerd!

Nadat de gemeenschap had ervaren dat extra waarde gecreëerd kon worden door een hardfork op Bitcoin te doen werden er veel meer hardforks gepland. Deze hardforks waren niet meer bedoeld om Bitcoin zelf te verbeteren, maar puur om een nieuwe cryptocurrency te creëren die gelijk onder Bitcoin bezitters verdeeld wordt en veel aandacht krijgt.

Het doel van een hardfork veranderde dus van update van het netwerk naar het succesvol lanceren van een altcoin waarbij eigenaren van bitcoins een leuk crypto dividend ontvangen.

Waarop te letten bij een hardfork?

Een hardfork is eigenlijk een kopie van de originele chain, dus iedereen die coins op de originele chain bezit krijgt het zelfde aantal op de nieuwe chain. Een hardfork is dus een leuk extraatje, maar het kan wel risico met zich mee brengen. Denk bij een hardfork aan de volgende factoren:

Wanneer je zelf over de private keys beschikt kan je altijd claimen

Zorg altijd dat je over je eigen private keys beschikt, op een exchange is de exchange in het bezit van je keys en is het aan hun of ze je gratis coins leveren. Je crypto dividend claimen doe je door je private key of recovery seed in te voeren in een wallet die de nieuwe coin ondersteund.

Claim je coins alleen met vertrouwde wallets

Omdat je jouw private keys online in moet voeren zijn je coins direct uit cold storage wanneer je ze in cold storage hield. Daarnaast kan een wallet ook zijn gecreëerd om je private keys te stelen (dit is al gebeurd). Gebruik dus alleen wallets die je echt vertrouwd.

Als je echt zeker wil zijn is het verstandig je bitcoins eerst naar een ander adres te sturen zodat ze niet meer van dat adres gestolen kunnen worden. Met een hardware wallet wordt na een succesvolle fork meestal een tool aangemaakt om je gratis coins veilig te claimen.

Transact alleen wanneer er replay protection is

Wanneer je na een split coins op de ene chain verstuurd is er een kans dat ze ook op de andere chain verstuurd worden. Om dit te voorkomen wordt bijna altijd replay protection ingevoerd. Controleer dus altijd of er replay protection is voordat je een afgeforkte coin verstuurd!

Claim veilig met een hardware wallet

Op een hardware wallet beschik je zelf over je private key, maar je keys exporteren om je crypto dividend te claimen is gecompliceerd en brengt je keys online, dus brengt ook je bitcoins in gevaar. Echter, alle succesvolle forks die een relevante waarde vertegenwoordigen zullen na een tijdje door zowel Ledger als Trezor ondersteund worden.

Dit betekent dat je in de beveiligde omgeving van je hardware wallet veilig je coins kan splitsen en verzenden zonder je over de hierboven beschreven gevaren druk te hoeven maken. Op een hardware wallet kan je dus alle forks claimen, maar alleen de succesvolle forks zullen gemakkelijk en veilig intern geclaimd kunnen worden.

Hardforks
5 (100%) 33 votes