Menu Sluiten

Ledger Hardware wallet

ledger hardware wallet

De Ledger wallet is de bekendste hardware wallet van dit moment. Ledger heeft wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht en lijkt zijn koppositie voorlopig te behouden. Ledger heeft verschillende modellen op de markt gebracht. De Ledger Nano S, Ledger Nano X en Ledger Blue zijn momenteel verkrijgbaar.

De speciale beveiligde chip onderscheid de Ledger het meeste van de andere hardware wallets. Door deze chip is inbreken in het fysieke apparaat zo goed als onmogelijk. Een Ledger hardware wallet is hierdoor echter wel closed source. Transparantie is dus opgeofferd voor extra beveiliging.

Vergelijk verschillende Ledger wallets
De producent van de Ledger wallet
hardware wallet modellen van Ledger
De Ledger ondersteund veel altcoins
Veiligheidsfuncties van de Ledger wallet
Betaalwijze en bezorging
Vergelijk en bestel de beste hardware wallets

Ledger kopen? Kies het beste model en de gewenste leverancier:Accounts

Free Trial

Projects

SSL

Storage

Domains

Sub-domains

LEDGER NANO S

€59.00

BESTEL BIJ DE FABRIKANT

BETAAL MET BITCOIN, CREDIT CARD OF PAYPAL

EXCLUSIEF BEZORGKOSTEN

BESCHIKBAAR

LEDGER NANO S

€70.00

BESTEL BIJ BOL.COM

BESTEL VANDAAG, MORGEN IN HUIS

BETAAL MET IDEAL OF CREDIT CARD

GEEN BEZORGKOSTEN

BESCHIKBAAR

LEDGER NANO X

€119.00

BESTEL BIJ DE FABRIKANT

BETAAL MET BITCOIN, CREDIT CARD OF PAYPAL

EXCLUSIEF BEZORGKOSTEN

BESCHIKBAAR

LEDGER BLUE

€229.00

BESTEL BIJ DE FABRIKANT

BETAAL MET BITCOIN, CREDIT CARD OF PAYPAL

EXCLUSIEF BEZORGKOSTEN

UITVERKOCHT


De producent van de Ledger wallet

Ledger is een jong bedrijf dat sinds begin 2015 hardware wallets ontwikkeld en verkoopt. Het bedrijf is gevestigd in Frankrijk, maar heeft distributie centra over heel de wereld.

Hierdoor zijn ze in een korte tijd snel groot geworden en wereldwijd mee gaan doen. Naast de ontwikkeling en productie van hardware wallets is Ledger ook actief in ‘vault storage’ en beveiliging van IoT apparaten.

Hardware wallet modellen van Ledger

Ledger Nano S

ledger nano s

De Ledger Nano S is een hardware wallet die naast Bitcoin ook ongeveer 1100 altcoins ondersteund. Op de Ledger Nano S kan je 5 tot 9 apps tegelijk opslaan. Wanneer je veel verschillende altcoin wallets aan wil maken moet je soms dus een app verwijderen om ruimte te maken.

Je hoeft je geen zorgen te maken over je coins, ze blijven dan gewoon in het adres staan. Als je de app later weer installeert zie je jouw coins gewoon weer staan weergegeven. Wanneer je jouw crypto valuta’s extra wil beschermen kan je een tweede adres gebruiken met dezelfde hardware wallet door een tweede pincode in te stellen. Dit word ook wel de hidden wallet functie genoemd.

Verder kan je gemakkelijk je accounts van Dropbox, Github, Dashlane and Gmail autoriseren met FIDO® Universal Second Factor standard. De Ledger Nano S kost 59 EUR inclusief belasting. Met de Ledger Nano S heb je toegang tot een volledig management systeem binnen de Ledger applicatie.

Ledger Nano X

ledger nano x

De Ledger Nano X is de nieuwste hardware wallet van Ledger. De Nano X lijkt veel op de Nano S, maar er zijn een paar interessante verbeteringen doorgevoerd. Zo kan er via Bluetooth verbinding met je mobiele telefoon gemaakt worden waardoor je de hardware wallet kan gebruiken in combinatie met je mobiele telefoon. Een speciale mobiele applicatie is hiervoor beschikbaar in de App store voor zowel Android als IOS.

Verder onderscheid de Ledger Nano X zich van het vorige model door het aantal applicaties dat op het apparaat opgeslagen kan worden. Op de Nano X kunnen maar liefst 100 applicaties gedownload worden waardoor je een groot aantal coins op het apparaat op kan slaan zonder steeds eerder gebruikte applicaties te hoeven verwijderen. Zo kan je gemakkelijk overzicht houden over je gehele portefeuille.

Verder kan de Ledger Nano X alles wat de Nano S ook kan, maar door de grotere knoppen en het grotere beeldscherm is het iets gemakkelijker in gebruik. Ook worden maarliefst 1100 altcoins ondersteund.

De Ledger Nano X kan besteld worden voor 119 Euro. Dit is inclusief belastingen, maar exclusief bezorgkosten

Ledger Blue

ledger blue

De Ledger Blue is een zeer uitgebreide hardware wallet met een touchscreen, maar kost ook een stuk meer. Het heeft twee jaar geduurd om dit apparaat te ontwikkelen en het resultaat mag er zijn. De Ledger Blue is momenteel uitverkocht.

De Ledger ondersteund veel altcoins

altcoins

De Ledger Nano S is geschikt om een groot aantal altcoins op te slaan. De altcoins die onder anderen ondersteund worden zijn Ark, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Private, Dash, Digibyte, Dodgecoin, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, Hcash, Komodo, Litecoin, Nano, Nimiq, Peercoin, PIVX, PoSW, Qtum, Ripple, Stellar, Stealth, Stratis, Ubiq, Vertcoin, Viacoin,Woleet, Zencash en Zcash. Omdat Ethereum ondersteund wordt kunnen ook alle ERC20 tokens (Tokens die op de Ethereum blockchain gebaseerd zijn) veilig opgeslagen worden. Kijk HIER voor de totale lijst.

Veiligheidsfuncties van de Ledger wallet

ledger nano s
Ledger Nano S

De Ledger is ondanks zijn eenvoud een zeer veilige hardware wallet. Bij het installeren van de wallet wordt de ‘recovery seed’ opgeschreven op een bijgeleverd kaartje om de wallet terug te halen bij verlies of wanneer hij kapot is.

Door voor een multisignature opstelling te kiezen kan je een nog hoger beveiligingsniveau bereiken. Dit zal je beschermen tegen diefstal of verlies van je backup seed. Vooral wanneer het in combinatie met een andere hardware wallet zoals een Trezor wordt opgezet zal dit de beveiliging relevant verbeteren.

Bij het configureren van je Ledger moet een wachtwoord worden ingevoerd. Wanneer deze 3 keer verkeerd ingevoerd wordt moet de wallet opnieuw geconfigureerd worden met de recovery seed.

Betaalwijze en bezorging

Bij Ledger kan betaald worden met Bitcoin, Visa/Mastercard en Paypall. Er zijn 3 verschillende manieren van bezorging, waarvan de snelste 2 – 3 dagen duurt en de langzaamste 1 – 2 weken. Hoe snellere bezorging je kiest, hoe hoger de kosten.

Vergelijk de beste hardware wallets

Lees ook:

Hardware wallets uitgelegd en de beste vergeleken.

Bitcoins, altcoins en cryptografie.

Hoe zorg je voor een optimale veiligheid voor je bitcoins?

Alles over de Trezor hardware wallet.

Alles over de Keepkey wallet.

Bewaar ook je Ether veilig.

Hoe maak je paper wallets.

39 Comments

 1. Jasper

  Goedendag, al enige tijd gebruik ik de Ledger Nano S op mijn IMac computer (10.10 Yosemite) zonder enige problemen. Ledger Live openen en de Nano inpluggen en je zit in het menu. Sinds kort werkt ineens Ledger Live niet meer goed, dit is dus de software die ik op mijn computer heb geinstalleerd. Normaal opent het scherm maar nu verspringt het scherm na 5 seconden weg en is het scherm helemaal wit. Al reeds de computer helemaal opnieuw geinstalleerd, Ledger Live verwijderd en opnieuw geinstalleerd, gecheckt dat vpn uit staat, Ledger Live onder security toegevoegd als betrouwbare software. Op geen enkele manier krijg ik het Ledger Live menu weer aan de praat.

  • admin

   Goedendag Jasper, voor specifieke technische problemen is het beter om direct met Ledger contract op te nemen. Ledger heeft namelijk een technisch team en heeft veel meer informatie beschikbaar om zulke problemen op te lossen. In ieder geval veel succes!

 2. klaas

  Ik zie ook veel filmpjes op youtube over het kopen van ripple en die sturen ze dan eerst naar gatehub en dan van gatehub naar de ledger nano s.
  Wat is de reden dat ze eerst de ripples eerst naar gatehub wallet sturen en dan pas naar de ledger nano s ?
  Kan dat niet rechtstreeks naar de ledger nano s ?

 3. Riette

  kan niets verkopen van mijn Ledger Nano omdat de kosten gigantisch hoog zijn (gas)
  zelfs 2 ethers lukt niet, wat kan hieraan gedaan worden, dit is toch te gek…

 4. R. van Schooten

  kan van mijn Nano geen coins afhalen, de kosten (gas) zijn zo hoog dat je zelfs enkele Ethers nog niet kunt verkopen, wat is daar de oorzaak van…

 5. Hans030a

  Goedendag, Ik heb de ledger nano s gekocht en heb er Ethereum, Stratis, Ripple en Dash op gezet.
  Nu wil ik WALTON(WTC) vanaf Binance er op zetten. Walton is een erc20-token. Volgens mij kan dat.
  Hoe? of staat er ergens een beschrijving in het nederlands? Dank.

  • admin

   Omdat alle ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain gecreëerd zijn gebruiken ze ook een ETH adres. Met de Ledger kan je Myetherwallet gebruiken en hierop kan je ook alle ERC-20 tokens op slaan (zoek maar naar ‘show all tokens in de wallet). Je kan je ERC-20 tokens dus gewoon naar je ETH adres sturen en dan worden ze zichtbaar in je wallet wanneer ze aangekomen zijn. Let wel op dat je Myeterwallet gebruikt en niet de wallet applicatie van Ledger.

 6. Michen

  Ik heb Digibyte. Zoals ik lees is het geen probleem deze op de Ledger Nano S te zetten. Ik heb ook Reddcoin en andere coins , maar die worden nog niet ondersteund om opgeslagen te worden met de Ledger Nano S. Indien een nieuwe coin ondersteund gaat worden voor de Ledger, komen hier dan automatisch software updates voor beschikbaar zodat je die dan alsnog kunt opslaan op de Ledger?

  • admin

   Ja, wanneer een nieuwe coin wordt toegevoegd kan je de Ledger die ja al in bezit had gebruiken, je hoeft alleen maar de nieuwe applicatie te downloaden.

 7. Sossa

  Heb je, als je een nano ledge s hebt, geen andere wallets meer nodig? kun je dus bijvoorbeeld Ripple kopen bij litebit en die naar je nano ledger s sturen zonder dat je een online wallet van bijvoorbeeld bittrex nodig hebt? Het is mij nog niet helemaal duidelijk of de nano ledger s puur je currency op je online wallet beschermt of dat het echt een wallet op zichzelf is.. (ben nogal een leek hierin)

  • admin

   Bij het openen van je Ledger Nano S kan je voor alle ondersteunde cryptocurrencies de applicatie op je computer downloaden en openen (via de website van Ledger). Wanneer je dit doet voor Ripple staat alle software van een Ripple wallet op je computer, maar de keys waarmee je kan verzenden worden veilig op je hardware wallet bewaard (Dus met de hardware wallet teken je voor alle kritieke acties met behulp van de key). In deze wallet kan je onder ‘receive’ jouw public key / adres vinden waar je direct Ripple coins heen kan sturen.

   • Leo

    … maar, heb je nu wel of niet ook nog andere wallets nodig?
    kun je alle wallets die je nu gebruikt “leeg” maken en alle coins naar de Ledger Nano sturen?
    Waar staan de coins – op de Ledger of in de cloud?

    • admin

     Je hebt geen andere wallets nodig. Wanneer je de wallets op je Ledger hebt geconfigureerd kan je de oude wallets leeg maken door alle coins naar je Ledger te sturen. De coins bevinden zich dan in de cloud (op de blockchain van de coin), maar de private keys om je coins te verzenden bevinden zich op de hardware wallet.

 8. geert

  Hallo Mensen,

  Iemand ervaring met het opslaan van litecoin via litebit op de Nano Ledger S ? Telkens als ik adres invul, geeft die het volgende aan : We konden het Wallet adres helaas niet controleren. Weet u zeker dat dit adres klopt? Heb de app juist geinstalleerd op mijn wallet en bij andere currency krijg ik deze melding niet.

  Mvg

  Geert

  • admin

   Nee, zowel de Ledger als de Trezor ondersteunen deze coins nog niet. De enige manier is dus een online wallet, paper wallet of het opslaan op een exchange. Om risico te spreiden zou je ze over verschillende manieren / exchanges kunnen verdelen.

 9. Wendy van Leeuwen

  Goedemorgen,
  Ik heb een vraag, ik heb via coinbase litecoin naar mijn nano ledger s verzonden met de qr code, en dat kon, alleen heb ik ze naar mijn bitcoin wallet verstuurd, de qr code deed het gewoon, maar nu krijg ik ze niet binnen, wat moet ik nu doen?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord

  • admin

   Dat is heel vervelend, waarschijnlijk ben je ze nu kwijt. Het adres formaat is hetzelfde (daarom was het zenden mogelijk), maar de ledger (database) van de Litecoin blockchain is anders dan die van BTC dus de kans dat dit adres van iemand is is nihil (theoretisch mogelijk, maar praktisch onmogelijk). De LTC is dus zo goed als zeker niet naar iemand gestuurd die ze terug kan sturen, maar naar een onbestaand adres. Ook is het helaas onmogelijk om een public key uit een private key te onttrekken.

   Je zou het probleem nog aan Coinbase voor kunnen leggen. Ze kunnen je coins ook niet terug halen, maar misschien valt er wat anders te regelen. Het is in ieder geval goed wanneer ze zien dat dit een risico voor hun gebruikers is en maatregelen nemen om het de volgende keer te voorkomen. Denk er wel aan dat Coinbase momenteel meer dan 100.000 nieuwe gebruikers per dag krijgt en het team extreem druk is. Het kan hierdoor lang duren voordat je antwoord krijgt.

 10. Mars

  Kan je ook een bestaand adres importeren en eventueel meerdere bitcoin adressen importeren in die wallet. Ik heb nl een adres waar ik al wat btc’s op heb en om verzendfees te omzeilen heb ik geen zin om die dan weer te versturen naar een nieuw adres.

  • admin

   Je kan geen bestaande wallet importeren in je Ledger Nano S en wanneer dit zou kunnen zou het de veiligheid niet ten goede komen omdat je private keys al online zijn geweest. Wanneer je een Electrum wallet hebt kan je deze wel direct met de Ledger beveiligen, maar ook hier geldt dat het alsnog veiliger is om je bitcoins via een transactie naar je Ledger te versturen. Transacties zijn momenteel duur, maar zijn na de hype van de laatste dagen aan het dalen. Je kan wachten tot het netwerk minder druk is en dan goedkoper je bitcoins verzenden. HIER kan je zien hoe druk het is. Ook kan je een lagere fee instellen wanneer je geen haast hebt met je transactie, het kan dan wel langer duren voordat je bitcoin op je Ledger aangekomen is.

 11. Ramon

  Ik ben op zoek naar een goede en degelijke wallet voor mijn crypto currency. Onder andere digibyte, dogecoin, artbyte, gulden, crown, NAVcoin, en Ripple.
  Standaard worden Ripple en dogecoin al ondersteund. Maar die andere kan ik deze ook gewoon op de legder nano s opslaan?

  • Fred

   De ondersteunende wallets zijn te vindfen op: https://www.ledgerwallet.com/cryptocurrencies.
   Er zijn ook munten die bijvoorbeeld onder “Etherum” hangen. Die worden niet vermeld in de lijst van cryptocurrencie van Ledger, maar met wat ingewikkelde handelingen kun je die wel benaderen via de Ledger nano S.

   Zie de Ledger Nano S als een sleutel naar jouw coins in de blockchain.

   De Ledger slaat zelf niets op! De unieke openbare sleutel in mijn Ledger voor DigiByte is bijv: (D8WK2Lgdno93jdGHfierZABCupNbLLqxkw) om de coins te benaderen en in te zien “Receive”.
   Voor het eventueel uitgeven/verplaatsen van coins “Send” heeft de Ledger Nano S een Secret code ingebouwd. Deze kun je niet benaderen of zien en is dus velig opgeslagen in de Ledger wallet.

   Er kunnen maar een bepaald aantal soorten (afhankelijk van de grootte) cryptomunten tegelijk op je Ledger staan. Wil je een andere cryptomunt toevoegen en er is geen ruimte, dan kun je een andere munt zonder problemen van je Ledger verwijderen. Na verwijdering kun je de andere cryptomunt toevoegen.

   Wil je toch weer terug naar de verwijderde munt, dan installeer je hem gewoon weer via de Ledger manager (werkt alleen met Google chrome). Hier vindt je de links: https://www.ledgerwallet.com/start

 12. Richard

  Goededag,

  Ik ben op zoek naar een Hardware wallet voor alle altcoins en met name digibyte. Kunt u mij aangeven welke van de boven genoemde deze kan opslaan? Ik zie veel namen langs komen, maar mis digibytes.

  B.v.d.

 13. Ruben

  Ik wil de ledger nano bestellen.
  Maar ik heb zelf alleen een IPad en geen computer .
  Mijn vraag is kun de ledger nano gebruiken op je I pad

 14. Robert

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik zit met een vraag. Altcoins kunnen ook opgeslagen worden op ledger nano s, maar geldt dit voor alle altcoins? En hoeveel verschillende soorten coins kun je opslaan op 1 nano s bijvoorbeeld?
  Graag had ik wat meer informatie hierover.
  Alvast bedankt.

  Robert

  • admin

   Je kan naast Bitcoin alle altcoins opslaan die de wallet (Ledger Nano S) ondersteund (Ethereum, Litecoin, Dodgecoin, Zcash, Dash, Stratis en Ripple) en zoveel als je wilt. Je kan binnen een hardware wallet voor al deze coins een aparte sub wallet aanmaken. Je kan al deze altcoins dus tegelijk veilig bewaren op een Ledger wallet.

   • Jp

    Hoi admin even een vraagje ik zag je reactie over de aparte sub Wallet…

    Je kan binnen een hardware wallet voor al deze coins een aparte sub wallet aanmaken. Je kan al deze altcoins dus tegelijk veilig bewaren op een Ledger Wallet

    Nu heb ik de ledger nano s aangeschaft en heb de ledger App voor bitcoin gedownload. hier kunnen dus ook andere coins op en heb dus eerst doge coins gekocht deze staan nu dus op de ledger bitcoin wallet. maar nu wou ik ook litecoins kopen die ondersteunt ook de ledger bitcoin wallet maar ik kan die daar niet op plaatsen omdat ik daar de doge coins al op heb staan en ik kan de ledger bitcoin wallet ook niet dubbel downloaden hoe maak ik nu eventueel nog een subacount voor de litecoins ?
    Alvast bedankt voor u reactie jp

    • admin

     Wanneer je een van de wallets verwijderd blijft je saldo wel intact als je hem weer opnieuw aanmaakt. Je kan dus een wallet verwijderen (Een die je niet veel gebruikt) en een nieuwe aanmaken. Wanneer je de verwijderde wallet weer nodig hebt of je weer een nieuwe aan wil maken verwijder je een andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *