intrinsieke waarde

FUD-Buster Series Deel 1 – Bitcoin Heeft Geen Fundamentele Of Intrinsieke Waarde

We zitten midden in een bullmarkt en stevige correcties die gepaard gaan met een enorme tsunami van FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) zijn dan heel normaal. Als je Bitcoin echt begrijpt weet je dat bijna alle FUD onzin is. In dat geval kan je door uit te zoomen goed inschatten wat de echte staat van de mark en het netwerk is en zal je niet in paniek verkopen, terwijl er eigenlijk geen reden voor is.

Ondanks alle FUD van de laatste maanden is Bitcoin in onze ogen nog steeds extreem gezond en blijven wij bij onze prijstarget van 100k tot 250k voor het eind van dit jaar. Om vooral beginners te immuniseren tegen FUD, zullen wij in deze serie elke veelgebruikte FUD variant één voor één ontkrachten. We beginnen met het argument dat Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en dus uiteindelijk waardeloos zal worden.

hardware wallet ad

Bitcoin is een bubbel die gaat barsten, want het heeft geen intrinsieke waarde

Tegenstanders van Bitcoin claimen vaak dat Bitcoin een bubbel is, omdat er geen fundamentele of intrinsieke waarde zou zijn en je er dus niets mee kan. Het argument is dat beleggen in Bitcoin puur speculatief is en investeerders hopen hun coins in de toekomst aan een ‘greater fool’ kunnen verkopen. Er zijn echter verschillende argumenten om dit te weerleggen die de markt lijkt te bevestigen. Bitcoin blijft namelijk in bubbels groeien waar elke bodem steeds weer hoger komt te liggen.

Intrinsieke waarde bestaat niet 

Of iets waarde heeft ligt niet aan het goed, maar aan het individu die het goed verhandeld. Volgens de Oostenrijkse school is waarde subjectief, dus wordt het bepaald in het hoofd van de betrokken personen of iets waarde heeft en zo ja hoeveel. We kunnen dit op verschillende manieren aantonen:

  • Iemand die dagen in de woestijn verblijft, zal waarschijnlijk enorme bedragen willen betalen voor een flesje water, terwijl het in Nederland haast geen waarde heeft en we het zelfs vaak ongebruikt weg laten lopen.
  • Olie is één van de grondstoffen die als eerste genoemd zal worden als het om intrinsieke waarde gaat. Tijdens de crash van vorig jaar ging de olieprijs echter even ver negatief. Traders zonder opslag capaciteit hadden oliecontracten in hun bezit, waarvan de betreffende olie op een bepaalde dag geleverd zou worden. Normaal werden deze contracten voor de leveringsdatum doorverkocht, maar door de afgenomen vraag wou niemand ze kopen. Onder de dreiging dat tonnen olie thuis zouden worden afgeleverd, moesten deze traders dus geld aanbieden om van deze ‘fundamenteel waardevolle’ olie af te komen. Voor deze traders was er dus totaal geen waarde in olie, maar juist een enorme waarde om ervan af te komen!
  • Als de waarde van een product bepaald zou worden door intrinsieke waarde, zou ruilhandel onmogelijk zijn en dus nooit voorkomen. Als de intrinsieke waarde van een peer hoger zou zijn dan van een appel, zou degene die een peer voor een appel ruilt altijd slechter af zijn en zou deze ruil dus nooit plaats kunnen vinden. Uiteraard is voor de ene persoon de peer meer waard en voor de andere persoon de appel, omdat deze personen deze stukken fruit verschillend waarderen. De waarde is dus subjectief voor deze personen!

Intrinsieke waarde is een term die vooral door keynesiaanse economen gebruikt wordt. Het is dus ook geen verrassing dat deze FUD nu al meer dan tien jaar vooral uit die hoek blijft komen. Zolang Bitcoin in vier-jarige ‘bubbels’ blijft groeien en adoptie toe blijft nemen, wordt hun theorie langzaam door de markt ongeldig verklaard. Dit is waarschijnlijk één van de redenen dat mainstream economen vaak zo bitter zijn en ze zowel Bitcoin als soms zelfs ook bitcoiners regelmatig dood wensen. 

Voor miljoenen mensen op deze wereld heeft Bitcoin een enorme waarde, en deze waarde is puur subjectief en zal met het toenemen van de problemen in deze wereld alleen maar enorm toenemen. Het komt er eigenlijk op neer dat keynesiaanse economen voor een ander willen bepalen dat Bitcoin waardeloos is, maar de explosieve groei van het netwerk laat zien dat we deze beslissing zelf nemen. 

Geld is een communicatie protocol en hoeft niet fysiek te zijn

De FUD dat Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft komt niet alleen van de keynesiaanse economen, maar ook van de goud -en zilver gemeenschap (goldbugs) die meestal wel de Oostenrijkse school aanhangen. In hun ogen moet geld fysiek zijn en gebaseerd zijn op een grondstof om waarde te kunnen hebben. Hun claim dat Bitcoin geen fundamentele waarde heeft komt dus vooral voort uit het feit dat het niet gebaseerd is op iets fysieks dat je in je hand kan houden. 

Geld is echter niet waardevol omdat het een fysiek product is, maar omdat het een representatie is van een deel van de goederen en diensten op de markt. Geld is een protocol om mee te communiceren hoeveel waarde je ongeveer aan de markt hebt geleverd en dus een een soort ticket om ongeveer dezelfde waarde weer van de markt af te mogen nemen. Het gaat dus om de informatie die het geld draagt en niet om het medium zelf. 

*Door deze functie van geld kunnen miljarden mensen op aarde op een eerlijke manier producten en diensten voor elkaar maken zonder elkaar te hoeven kennen of afspraken te hoeven maken. Geld als een communicatie protocol voor waarde is dus de basis van onze moderne beschaving, want het is een vereiste om specialisatie wereldwijd op te kunnen schalen. Zie het korte filmpje hieronder:

In het verleden was de enige manier voor dit protocol om op een eerlijke manier te functioneren door het op een schaarse grondstof zoals goud te baseren. Niemand kon dan zonder eerst waarde aan de markt te leveren tickets bij maken om waarde van de markt af te nemen. Om meer tickets te verkrijgen moest je immers eerst iets waardevols voor een ander doen of een hoeveelheid goud opgraven dat ongeveer net zoveel werk kost. Het fysieke aspect van geld was dus een mechanisme om het protocol eerlijk te houden en deelnemers te beschermen tegen verwatering van hun waarde, maar zeker geen onderdeel van het protocol zelf. 

Het door fysieke schaarste eerlijk houden van het protocol was toen de enige manier om het protocol eerlijk te houden, omdat de technologie het simpelweg nog niet toeliet om dit digitaal te doen. Bitcoin doet dit perfect op een digitale manier. Het garanderen van de schaarste van de tickets en daarmee de eerlijkheid van het protocol gebeurd doormiddel van Proof of Work.

Dit was precies de technologische doorbraak die Satoshi na een decennia lange zoektocht eindelijk voor elkaar heeft gekregen. Het fysieke aspect is hier dus niet meer nodig, omdat de mijners die de Proof of Work uitvoeren deze functie al hebben gedekt.

Bitcoin is zelfs beter omdat het niet fysiek is

monetaire premium

De waarde van goud en zilver kan je opsplitsen: De industriële waarde en de monetaire premium. De industriële waarde van goud is ongeveer 15%, dus als goud alleen maar gebruikt zou worden voor industriële doeleinden zou het ongeveer 7 keer minder waard zijn. Als goud daarentegen alleen maar als geld gebruikt zou worden, zou het dus maar 15% minder waard zijn. Zelfs bij goud is dus 85% van de waarde niet ‘intrinsiek’. 

Wij denken zelfs dat optimaal geld een monetair premium van 100% moet hebben, en dus zoals Bitcoin alleen maar voor geld gebruikt moet kunnen worden. Het industriële gebruik verstoord namelijk alleen maar het monetaire gebruik en andersom. Veel producten waarin goud verwerkt wordt zijn nu veel duurder omdat mensen het als geld willen gebruiken. Ook wordt vaak het minderwaardige zilver gebruikt i.p.v. goud, waardoor de kwaliteit van veel producten afneemt omdat goud door zijn monetaire premium te duur is om in te zetten. Andersom zorgt industrieel gebruik ook dat de stock lager wordt, terwijl de flow wordt verhoogd. Hierdoor wordt het geld minder hard door de lagere Stock to Flow ratio.

Conclusie:

Bitcoin is optimaal geld omdat het niet fysiek is en niet in de industrie gebruikt kan worden. Bitcoin zal alleen maar gebruikt worden om als een communicatie protocol waarde in de economie te communiceren en doet dit op alle fronten veel efficiënter dan elke ander vorm van geld. Alle FUD dat Bitcoin geen fundamentele of intrinsieke waarde heeft en daarom waardeloos is, is gebaseerd op onvolledige kennis en dus BUSTED!!!

5/5 - (1 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bescherm Jezelf Tegen Verlies Of Diefstal Van Je Backup Seed Met De Trezor Shamir HODL Pack!Verdeel De Toegang Tot Je Private Keys Super Veilig Over 5 Locaties!

Dit pakket bevat een Trezor Model T en 5 Cryptosteel Capsules. Hierdoor kan je met het Shamir's Secret Sharing Schema 5 verschillende shares van de backup seed aanmaken, waarvan er 3 nodig zijn om de private key te kunnen herstellen. Dit betekent dat je deze vuurvaste en vloed bestendige shares over 5 verschillende locaties kan verspreiden. Zelfs als de shares op twee van de vijf locaties gestolen worden of kwijtraken zal je de bitcoins niet verliezen. Dit is een super robuuste setup, waarmee de kans op verlies of diefstal van jouw bitcoins zo goed als uitgesloten is. Zolang je zelf nog over 3 van de 5 shares beschikt, beschik je nog over de private key van je bitcoins!