Is Bitcoin dood? Nee zeker niet!

Is Bitcoin dood?

De prijs van Bitcoin staat al het gehele jaar onder druk en houders van de cryptocurrency hebben al een verlies van ongeveer 60% moeten incasseren. Wat is de oorzaak van deze daling? Is Bitcoin een mislukt project en langzaam aan het sterven? Is Bitcoin al dood? Laten we de prijs even vergeten en kijken hoe het Bitcoin netwerk eraan toe is.

Hoe kunnen we de staat van Bitcoin bepalen?
Waarom is de Bitcoin prijs dan zo hard gedaald?
Wat betekent de divergentie tussen prijs en gezondheid van Bitcoin?
Beveilig je Bitcoin investering met een hardware wallet

Hoe kunnen we de staat van Bitcoin bepalen?

isbitcoindood
Is Bitcoin dood?

De prijs van Bitcoin is hard omlaag, maar gaat het ook slecht met het Bitcoin netwerk? Moeten we all onze bitcoins in paniek verkopen of is het juist verstandig om met deze prijzen bij te kopen? Er is een gezegde dat je moet kopen wanneer het bloed door de straten stroomt, maar als Bitcoin echt dood is zullen de coins waardeloos eindigen en ben je al je geld kwijt. Om deze vraag te beantwoorden kunnen we kijken hoe Bitcoin er voor staat in de echte wereld en focussen op de volgende onderdelen:

Veiligheid

De veiligheid van het Bitcoin netwerk is zeer belangrijk. Zowel als je het will gebruiken om je vermogen in stand te houden als wanneer je het wil gebruiken om mee te betalen is een van de belangrijkste factoren dat je jouw zuur verdiende geld niet kwijt wil raken. Wallets en exchanges worden regelmatig gehackt, maar het Bitcoin netwerk zelf is nog nooit gehackt en omdat de hash rate dat het Bitcoin netwerk beveiligd nog steeds groeit is de Bitcoin blockchain momenteel beter beveiligd dan ooit.

In de afgelopen maanden was er veel negatieve publiciteit over exchanges die gehackt werden waarbij miljoenen gestolen werden. Dit gebeurt al jaren regelmatig, maar alleen bij een negatieve markt worden deze berichten uitvergroot en zorgt het voor agressieve prijsdalingen. In 2017 vondt er ook regelmatig een hack plaats, maar iedereen was zo gefixeerd op het goede nieuws dat het grotendeels werdt genegeerd.

Uiteraard zeggen deze hacks eigenlijk niks over Bitcoin zelf, maar over de manier hoe het gebruikt wordt. Wanneer je jouw eigen private keys offline bewaard is het zeer moeilijk voor hackers om ze te stelen, dus wanneer je behoedzaam met je bitcoins omgaat is dit risico klein. Mensen zullen nu deze hacks zo in het nieuws uitvergroot worden beter na gaan denken en hun cryptocurrencies veilig op een hardware wallet opslaan in plaats van op een exchange. Voor de lange termijn is dit goed voor Bitcoin, want Satoshi heeft het zo ontworpen dat je juist onafhankelijk van 3e partijen kan zijn!

Technologie

De technologie dat op het Bitcoin netwerk gebouwd wordt is momenteel in een gigantische versnelling geraakt. Van 2009 tot 2017 was Bitcoin vooral bruikbaar als een snel en goedkoop betaalmiddel, sinds een jaar is het aan het uitgroeien tot een netwerk dat vergelijkbaar is met het internet zelf.

In Augustus 2017 werdt een belangrijke upgrade genaamd Segwit uitgevoerd. Segwit maakt het mogelijk om aparte netwerken boven op de Bitcoin blockchain te bouwen met afwijkende eigenschappen maar wel de uitmuntende veiligheid van de Bitcoin. Hierdoor kunnen uiteindelijk alle functies van altcoins ook door Bitcoin vervult worden en de zal de totale capaciteit enorm worden uitgebreid. Daarnaast vergroot Segwit de capaciteit van de blockchain zelf ook.

Het was heel opvallend in de afgelopen beren markt dat de prijs maar bleef vallen terwijl zeer goed nieuws op technologisch gebied uit kwam. In het laatste half jaar is het Lightning netwerk Beta gegaan en exponentieel gegroeid waardoor extreem goedkope en instant betalingen bitcoin betalingen nu mogelijk zijn. Ook micro transacties en instant swaps tussen elektronische assets worden door Lightning mogelijk gemaakt.

Ook Rootstock (RSK) is live gegaan en maakt Ethereum startcontracten op een side chain van Bitcoin mogelijk en Liquid kan voor liquiditeit zorgen bij exchanges en maakt handel in digitale assets mogelijk waardoor er zelfs een vol geautomatiseerde aandelen markt op gebouwd kan worden. Ook nieuwe tech op de blockchain zelf zoals Schnor Signatures is binnen handbereik. Terwijl veel mensen naar de prijs kijken en claimen dat Bitcoin dood is, is Bitcoin in een innovatieve stroomversnelling gekomen waarvan we op een dag de vruchten zullen plukken.

Adoptie

Google zoekopdrachten voor ‘Bitcoin’ zijn flink omlaag en het aantal transacties is afgenomen, dus op het eerste gezicht lijkt het dat adoptie is aan het afnemen en dit tot een langzame dood van Bitcoin zal leiden. Het is belangrijk te beseffen dat dit korte termijn indicaties zijn. Wanneer de hype terug komt, wat plotseling kan gebeuren, zullen zowel de zoekopdrachten als het aantal transacties direct reageren.

De lange termijn indicatoren geven een totaal tegenovergesteld beeld. Financiële instellingen beginnen Bitcoin te integreren en steeds meer winkels accepteren het als een betaalmiddel. Het aantal Bitcoin ATM’s groeit exponentieel en sommige landen zien het al als het tweede officiële betaalmiddel. Daar komt nog eens bij dat fiat currencies in landen zoals Venezuela, Argentinië en Iran beginnen te falen en mensen massaal naar Bitcoin grijpen.

Korte termijn Bitcoin adoptie staat tijdelijk onder druk door de afgenomen hype, maar een sterke infrastructuur om Bitcoin adoptie op grote schaal mogelijk te maken wordt ondertussen uitgebouwd.

Waarom is de Bitcoin prijs dan zo hard gedaald?

Als hierboven beschreven, Bitcoin gaat extreem goed op alle fronten, dus de vraag is waarom de prijs zo hard is gedaald. Sommigen denken dat de markt was gemanipuleerd met de Bitcoin futures omdat de crash precies begon toen the futures op de markt kwamen, maar er is geen bewijs voor. Anderen denken dat het was omdat de advocaat van de Mt. Gox zaak tienduizenden bitcoins verkocht om de slachtoffers van the betalen, maar dit is ook niet aan the tonen.

De crash kan verder zijn veroorzaakt door mensen die gecasht hebben om belasting over de gigantische winsten in 2017 te betalen of natuurlijk door een reden die niemand kent. Ikzelf vermoed dat het een natuurlijke cyclus was zoals we al een paar keer gezien hebben in de geschiedenis van Bitcoin waarbij de eerder genoemde oorzaken als katalysator hebben gewerkt. De extreme stieren markt van 2017 ging veel te hard waardoor en flinke correctie simpelweg niet te voorkomen was.

Wat betekent de divergentie tussen prijs en gezondheid van Bitcoin?

Het feit dat het super goed gaat met Bitcoin en Bitcoin dus zeker niet dood is betekent dat er eigenlijk een gigantische korting is ontstaan. De eigenlijke waarde van Bitcoin is hard gestegen terwijl de prijs is gedaald. Omdat Bitcoin kern gezond is en een verdere groei zeer waarschijnlijk, gaat het gezegde dat je moet kopen wanneer er bloed door de straten stroomt in dit geval zeker op. Dit geldt uiteraard alleen voor de lange termijn want uiteindelijk zal de prijs de echte waarde volgen maar op korte termijn kan het nog meer gaan afwijken. Wanneer je besluit bitcoins te gaan kopen, denk eraan ze veilig op te slaan!

5/5 - (32 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!