kyc

Bescherm Je Privacy: Voorkomen Is Beter Dan Genezen – Hoe Kan Je Bitcoins Kopen Zonder KYC?

We hebben gisteren beschreven waarom privacy enorm belangrijk is. KYC is voor de privacy van  bitcoiners het grootste probleem. Het is de bron waarmee de surveillance machine zich voed en tevens de grootste ‘honey pot’ van persoonlijke gegevens inclusief financiële informatie voor hackers.   

Als we kunnen voorkomen dat we onze persoonlijke gegevens af moeten geven, kunnen ze ook niet uitlekken naar het darkweb en voor gevaarlijke situaties zorgen. Bovendien hebben blockchain analyse bedrijven dan geen beginpunt waar vanuit ze al je transacties kunnen traceren. 

Als je de moeite neemt om onder de onderwerping aan KYC uit te komen is het belangrijk om ook andere privacy maatregelen in acht te nemen. Je kan denken aan de volgende maatregelen:

Waarom is KYC een probleem?

Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) zijn wetgevingen die ervoor moeten zorgen dat criminelen en terroristen geen toegang kunnen krijgen tot financiële diensten. Er is echter geen enkel bewijs dat het de wereld ook maar iets veiliger maakt, terwijl het onze vrijheid en mogelijkheden enorm beperkt. Bovendien hebben echte criminelen en terroristen contacten in de politiek en het bancaire systeem.

Deze wetten verhinderen dus alleen de normale burger om fatsoenlijk in de financiële wereld betrokken te zijn, terwijl degenen voor wie deze wetten eigenlijk bedoeld zijn altijd wel een omweg weten. Bovendien gaan deze wetten ervan uit dat iedereen een crimineel of terrorist is, ook als er totaal geen aanwijzingen voor zijn. Iedereen moet namelijk bewijzen geen terrorist of crimineel te zijn, voordat een financiële dienst gebruikt kan worden.

Hier is sprake van omgekeerde bewijslast, iets wat bij alle andere zaken taboe is en tegen onze rechten in gaat. Een huiszoeking bijvoorbeeld is normaal alleen toegestaan als er een redelijke verdenking van een misdrijf is. In de financiële wereld is een inbreuk in privacy zonder verdenking echter doodnormaal. 

Met de vernieuwde AML wetten die volgend jaar worden ingevoerd, moet je al je persoonlijke informatie op straat leggen als je voor één Euro aan Bitcoin wil kopen! Behalve het feit dat KYC / AML typische kenmerken van een politiestaat zijn en tegen ons privacy recht ingaan, zijn er nog meer problemen:  

Het brengt ons in serieus gevaar

Databases met KYC informatie worden regelmatig gehackt. Alle persoonlijke informatie komt dan vervolgens op het darkweb terecht. Zware criminelen weten nu precies wie je bent, hoeveel bitcoins je hebt en op welke adressen het staat. Je kan zelf wel raden wat het gevolg hiervan kan zijn.

Het sluit vreedzame mensen buiten

In Nederland is het maar een kleine groep die hieronder te lijden heeft, maar wereldwijd hebben letterlijk miljarden mensen geen toegang tot financiële diensten, omdat ze niet aan de KYC richtlijnen kunnen voldoen. Vooral arme mensen behoren tot deze groep, omdat ze vaak geen officieel adres of ID hebben. 

Omdat ze door de afwezigheid van financiële diensten niet kunnen hedgen tegen (hyper) inflatie, geen lening kunnen nemen om productiever te kunnen werken en geen internationale betalingen kunnen doen is het voor deze mensen zeer moeilijk om uit de armoede te komen. KYC, waarvan de effectiviteit totaal onbewezen is houd deze mensen letterlijk arm!

Het is totaal omgekeerde wereld

Of je nu geld op de bank zet, een beleggingsaccount aanmaakt of bitcoins koopt: Je bent als consument de zwakke partij die de leverancier van de dienst die hij afneemt moet vertrouwen en niet andersom. 

Respectievelijk vertrouw je jouw geld toe aan de bank, stort je jouw geld geld bij een broker of stuur je jouw geld naar een exchange. De consument kan echt totaal geen kwaad doen terwijl de dienstverlener dit wel kan. Waarom moet dan juist hij helemaal uitgehoord worden? Het lijkt er heel erg op dat het om controle gaat en niet om veiligheid. 

Non-KYC VS Coinjoin

Om KYC te voorkomen kan je ervoor kiezen om je bitcoins te kopen of te verkopen bij een dienst waar geen KYC nodig is. Deze diensten zijn echter schaars en over het algemeen duurder en minder gemakkelijk te gebruiken. Uiteraard kan het gezien de privacy voordelen nog steeds een goed idee zijn, het is aan jezelf om deze keuze te maken.

Het is ook mogelijk om je bitcoins bij een gewone vertrouwde exchange te kopen die wel aan KYC doet en ze vervolgens te mixen doormiddel van Coinjoin. Ook als je jouw bitcoins naar een KYC dienst toe stuurt kan je ze eerst even mixen. Op deze manier kunnen ze maar één wallet van jouw in kaart brengen. Daarna zijn ze het spoor zo goed als zeker kwijt.

Je hebt dan echter wel je persoonlijke gegevens al afgegeven en het verstuurde bedrag staat ook geregistreerd. Belangrijke informatie is dus al in minstens één gecentraliseerde database opgenomen. In het geval van een hack ligt het dus allemaal op straat. Op het gebied van privacy is het dus superieur om helemaal geen KYC diensten te gebruiken. Het is aan jouw of je de extra moeite en kosten ervoor over hebt.

Bitcoins kopen en verkopen zonder KYC

Gelukkig zijn er verschillende manieren om bitcoins te kopen of verkopen zonder KYC. De eerste manier is door met vrienden of familie te handelen of iemand op te zoeken op een Bitcoin meetup. Ook kan je op vakantie gaan in een land waar de regulaties milder zijn en daar een lokale handelaar of een Bitcoin ATM opzoeken. Bovendien kan je goederen of diensten direct verkopen met bitcoin.

Als de eerder genoemde mogelijkheden onmogelijk zijn of niet goed uitkomen kan je een peer to peer marktplaats gebruiken. De grootste peer to peer marktplaatsen zijn helaas gezwicht onder druk van de wetgevers en hebben inmiddels KYC ingevoerd. Een paar kleinere non-custodial marktplaatsen zijn gelukkig nog steeds beschikbaar. 

Deze zullen waarschijnlijk ook beschikbaar blijven. Omdat ze geen geld van de klant in bezit hebben hoeven ze namelijk niet aan deze strenge regelgeving te voldoen. Bij al deze marktplaatsen zijn een groot aantal betaalopties mogelijk, maar cash is verreweg het meest anoniem. Je hebt de volgende opties:

HodlHodl

HODLHODL is een peer to peer exchange, waarbij de escrow met multisignature wordt gedaan. De koper en de verkoper krijgen beide een key en de derde key is in beheer van HodlHodl. Als alles goed gaat kunnen de twee gebruikers zelf tekenen om de bitcoins uit escrow te sturen nadat de betaling is voldaan. 

Als er echter een dispuut is kan HodlHodl aan de hand van ingestuurd bewijsmateriaal beslissen wie de bitcoins krijgt. Bij HodlHodl kan je ook voor Lightning bitcoins handelen, wat de privacy nog meer verbeterd. Naast een exchange heeft HodlHodl ook nog een ‘predictionmarket’ gebaseerd op multisignature. Hier kan je leuk wedden op de uitkomst van bepaalde toekomstige gebeurtenissen.

Localcoinswap

LOCALCOINSWAP is op dit moment nog custodial, maar wordt momenteel omgebouwd tot non-custodial. Omdat ze in Hongkong gevestigd zijn hebben ze met mildere wetgeving te maken, maar ze gaan non-custodial om de optie van non-KYC ook voor de toekomst veilig te stellen. Localcoinswap is relatief nieuw, dus het volume is nog laag. Het volume groeit momenteel wel, dus het gaat de goede kant op.

Bisq

Zelfs als wetgevers elke manier van non-KYC handel verbieden kan tegen BISQ niets gedaan worden. Bisq moet op de computer gedownload worden, er zijn dus geen servers die neergehaald kunnen worden. Ook het oplossen van dispuut gebeurd gedecentraliseerd en zelfs het werk van de programmeurs is recentelijk gedecentraliseerd door het BSQ token. Handelen op Bisq kost wat meer moeite, maar is wel weer volledig bestendig tegen censuur. 

4.6/5 - (27 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!