Ledger Wallet

Ledger Hardware wallet

De Ledger wallet is verkrijgbaar als een relatief goedkope en simpele hardware wallet. Er is ook een nieuw, zeer uitgebreid type verkrijgbaar. Er hoeven geen externe wallets te worden gebruikt, maar een wallet van LedgerHardware Wallet zelf. Ledger is ingesteld op bitcoins, maar op verschillende altcoins zoals onder andere Ethereum, Ripple en Dash. Deze worden ondersteund op zowel de Ledger Nano S als de Ledger Blue.

De volgende onderwerpen komen op deze pagina aan bod:
De producent van de Ledger wallet
Typen Ledger wallets
De Ledger ondersteund veel altcoins
Veiligheidsfuncties van de Ledger wallet
Betaalwijze en bezorging
Vergelijk en bestel hardware wallets

De producent van de Ledger wallet

Ledger is een jong bedrijf dat sinds begin 2015 hardware wallets ontwikkeld en verkoopt. Het bedrijf is gevestigd in Frankrijk, maar heeft distributie centra over heel de wereld. Hierdoor zijn ze in een korte tijd snel groot geworden en wereldwijd mee gaan doen.

Bestel Ledger Wallet

Typen Ledger Wallets

Ledger Nano S

De Ledger Nano S is een hardware wallet die naast bitcoin alle later genoemde altcoins ondersteund. De Ledger Nano S is meer geadvanceerd dan de inmiddels niet meer verkrijgbare Nano en HW.1. Er zijn meer beveiligingsfuncties. Op de Ledger Nano S kan je verschillende cryptocurrencies opslaan en meerdere adressen gebruiken met een en dezelfde hardware wallet.

Verder kan je gemakkelijk je accounts van Dropbox, Github, Dashlane and Gmail autoriseren met FIDO® Universal Second Factor standard. De Ledger Nano S kost 69,60 EUR inclusief belasting. Je kan naast je Ledger Nano S nog een Cryptosteel bestellen. Dit is een onvernietigbaar, brandkast en roestvrij stalen plaatje waarop je jouw backup seeds kan bewaren.

Ledger Blue

De Ledger Blue is een geavanceerde lichtgewicht hardware wallet met touchscreen en super goede beveiliging. De ontwikkeling van deze hardware wallet heeft ruim 2 jaar geduurd en het resultaat mag er zijn. Je kan hem aansluiten via bluetooth of USB. Op de Ledger Blue is het buiten Bitcoin ook mogelijk om verschillende altcoins op te slaan.

Op dit moment kan je al de hieronder genoemde altcoins op deze hardware wallet opslaan. Het team is momenteel bezig ook ondersteuning Neo, maar je kan een externe Neo wallet wel al met de Ledger beschermen (ook met de Nano S). De Ledger Blue werkt met zijn eigen wallet, maar ook sommige andere populaire wallets worden ondersteund.De Ledger Blue kost 274,80 Euro. Wanneer je jouw backup seeds extra veilig op wil slaan kan je er een Cryptosteel bij bestellen.

De Ledger ondersteund veel altcoins

Zowel de ledger Bleu als de Ledger Nano S is geschikt om een groot aantal altcoins op te slaan. De altcoins die ondersteund worden zijn Ark, Bitcoin Cash, Dash, Dodgecoin, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, Komodo, Litecoin, PIVX, PoSW, Ripple, Stratis, Ubiq, Vertcoin, Viacoin en Zcash. Omdat Ethereum ondersteund wordt kunnen ook alle ERC20 tokens (Tokens die op de Ethereum blockchain gebaseerd zijn) veilig opgeslagen worden.

Ook Neo kan met de Ledger beschermd worden, maar dit moet met een externe wallet gebeuren. HIER kan je lezen hoe dat moet.

Veiligheidsfuncties van de Ledger wallet

Ledger walletDe Ledger is ondanks zijn eenvoud een zeer veilige hardware wallet. Bij het installeren van de wallet, wordt de ‘recovery seed’ opgeschreven op een bijgeleverd kaartje waar ook de QR code al op staat om de wallet terug te halen bij verlies of wanneer hij kapot is.

Wanneer je naast de Ledger wallet ook een Cryptosteel besteld kan kan je de recovery seed vereeuwigen op een roestvrij stalen en onvernietigbaar plaatje.

Bij het configureren van je Ledger moet een wachtwoord worden ingevoerd. Wanneer deze 3 keer verkeerd ingevoerd wordt moet de wallet opnieuw geconfigureerd worden met de recovery seed.

Om een betaling te verrichten moet een code worden ingevoerd die ‘vertaald’ moet worden aan de hand van een bijgeleverde security card, waar bepaalde letters aan cijfers gelinkt zijn. Wanneer je fysieke diefstal of het kwijtraken van je hardware wallet als een belangrijk risico beschouwd is de Ledger een uitkomst, omdat je er door de lage prijs meerdere van kan kopen om zo je virtueel vermogen te spreiden over verschillende locaties.

Betaalwijze en bezorging

Bij Ledger kan betaald worden met Bitcoin, Visa/Mastercard en Paypall. Er zijn 3 verschillende manieren van bezorging, waarvan de snelste 2 – 3 dagen duurt en de langzaamste 1 – 2 weken. Hoe snellere bezorging je kiest, hoe hoger de kosten.

Bestel Ledger Wallet

Vergelijk de beste hardware wallets

 

Lees ook:

Hardware wallets uitgelegd en de beste vergeleken.

Bitcoins, altcoins en cryptografie.

Hoe zorg je voor een optimale veiligheid voor je bitcoins?

Alles over de Trezor hardware wallet.

Alles over de Keepkey wallet.

Bewaar ook je Ether veilig.

Hoe maak je paper wallets.

Ledger Wallet
4.9 (97.65%) 51 votes

21 gedachten over “Ledger Wallet”

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Ik zit met een vraag. Altcoins kunnen ook opgeslagen worden op ledger nano s, maar geldt dit voor alle altcoins? En hoeveel verschillende soorten coins kun je opslaan op 1 nano s bijvoorbeeld?
  Graag had ik wat meer informatie hierover.
  Alvast bedankt.

  Robert

  1. Je kan naast Bitcoin alle altcoins opslaan die de wallet (Ledger Nano S) ondersteund (Ethereum, Litecoin, Dodgecoin, Zcash, Dash, Stratis en Ripple) en zoveel als je wilt. Je kan binnen een hardware wallet voor al deze coins een aparte sub wallet aanmaken. Je kan al deze altcoins dus tegelijk veilig bewaren op een Ledger wallet.

 2. Ik wil de ledger nano bestellen.
  Maar ik heb zelf alleen een IPad en geen computer .
  Mijn vraag is kun de ledger nano gebruiken op je I pad

 3. Goededag,

  Ik ben op zoek naar een Hardware wallet voor alle altcoins en met name digibyte. Kunt u mij aangeven welke van de boven genoemde deze kan opslaan? Ik zie veel namen langs komen, maar mis digibytes.

  B.v.d.

 4. Ik ben op zoek naar een goede en degelijke wallet voor mijn crypto currency. Onder andere digibyte, dogecoin, artbyte, gulden, crown, NAVcoin, en Ripple.
  Standaard worden Ripple en dogecoin al ondersteund. Maar die andere kan ik deze ook gewoon op de legder nano s opslaan?

 5. Kan je ook een bestaand adres importeren en eventueel meerdere bitcoin adressen importeren in die wallet. Ik heb nl een adres waar ik al wat btc’s op heb en om verzendfees te omzeilen heb ik geen zin om die dan weer te versturen naar een nieuw adres.

  1. Je kan geen bestaande wallet importeren in je Ledger Nano S en wanneer dit zou kunnen zou het de veiligheid niet ten goede komen omdat je private keys al online zijn geweest. Wanneer je een Electrum wallet hebt kan je deze wel direct met de Ledger beveiligen, maar ook hier geldt dat het alsnog veiliger is om je bitcoins via een transactie naar je Ledger te versturen. Transacties zijn momenteel duur, maar zijn na de hype van de laatste dagen aan het dalen. Je kan wachten tot het netwerk minder druk is en dan goedkoper je bitcoins verzenden. HIER kan je zien hoe druk het is. Ook kan je een lagere fee instellen wanneer je geen haast hebt met je transactie, het kan dan wel langer duren voordat je bitcoin op je Ledger aangekomen is.

 6. Goedemorgen,
  Ik heb een vraag, ik heb via coinbase litecoin naar mijn nano ledger s verzonden met de qr code, en dat kon, alleen heb ik ze naar mijn bitcoin wallet verstuurd, de qr code deed het gewoon, maar nu krijg ik ze niet binnen, wat moet ik nu doen?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord

  1. Dat is heel vervelend, waarschijnlijk ben je ze nu kwijt. Het adres formaat is hetzelfde (daarom was het zenden mogelijk), maar de ledger (database) van de Litecoin blockchain is anders dan die van BTC dus de kans dat dit adres van iemand is is nihil (theoretisch mogelijk, maar praktisch onmogelijk). De LTC is dus zo goed als zeker niet naar iemand gestuurd die ze terug kan sturen, maar naar een onbestaand adres. Ook is het helaas onmogelijk om een public key uit een private key te onttrekken.

   Je zou het probleem nog aan Coinbase voor kunnen leggen. Ze kunnen je coins ook niet terug halen, maar misschien valt er wat anders te regelen. Het is in ieder geval goed wanneer ze zien dat dit een risico voor hun gebruikers is en maatregelen nemen om het de volgende keer te voorkomen. Denk er wel aan dat Coinbase momenteel meer dan 100.000 nieuwe gebruikers per dag krijgt en het team extreem druk is. Het kan hierdoor lang duren voordat je antwoord krijgt.

  1. Nee, zowel de Ledger als de Trezor ondersteunen deze coins nog niet. De enige manier is dus een online wallet, paper wallet of het opslaan op een exchange. Om risico te spreiden zou je ze over verschillende manieren / exchanges kunnen verdelen.

 7. Hallo Mensen,

  Iemand ervaring met het opslaan van litecoin via litebit op de Nano Ledger S ? Telkens als ik adres invul, geeft die het volgende aan : We konden het Wallet adres helaas niet controleren. Weet u zeker dat dit adres klopt? Heb de app juist geinstalleerd op mijn wallet en bij andere currency krijg ik deze melding niet.

  Mvg

  Geert

 8. Heb je, als je een nano ledge s hebt, geen andere wallets meer nodig? kun je dus bijvoorbeeld Ripple kopen bij litebit en die naar je nano ledger s sturen zonder dat je een online wallet van bijvoorbeeld bittrex nodig hebt? Het is mij nog niet helemaal duidelijk of de nano ledger s puur je currency op je online wallet beschermt of dat het echt een wallet op zichzelf is.. (ben nogal een leek hierin)

  1. Bij het openen van je Ledger Nano S kan je voor alle ondersteunde cryptocurrencies de applicatie op je computer downloaden en openen (via de website van Ledger). Wanneer je dit doet voor Ripple staat alle software van een Ripple wallet op je computer, maar de keys waarmee je kan verzenden worden veilig op je hardware wallet bewaard (Dus met de hardware wallet teken je voor alle kritieke acties met behulp van de key). In deze wallet kan je onder ‘receive’ jouw public key / adres vinden waar je direct Ripple coins heen kan sturen.

   1. … maar, heb je nu wel of niet ook nog andere wallets nodig?
    kun je alle wallets die je nu gebruikt “leeg” maken en alle coins naar de Ledger Nano sturen?
    Waar staan de coins – op de Ledger of in de cloud?

    1. Je hebt geen andere wallets nodig. Wanneer je de wallets op je Ledger hebt geconfigureerd kan je de oude wallets leeg maken door alle coins naar je Ledger te sturen. De coins bevinden zich dan in de cloud (op de blockchain van de coin), maar de private keys om je coins te verzenden bevinden zich op de hardware wallet.

 9. Ik heb Digibyte. Zoals ik lees is het geen probleem deze op de Ledger Nano S te zetten. Ik heb ook Reddcoin en andere coins , maar die worden nog niet ondersteund om opgeslagen te worden met de Ledger Nano S. Indien een nieuwe coin ondersteund gaat worden voor de Ledger, komen hier dan automatisch software updates voor beschikbaar zodat je die dan alsnog kunt opslaan op de Ledger?

  1. Ja, wanneer een nieuwe coin wordt toegevoegd kan je de Ledger die ja al in bezit had gebruiken, je hoeft alleen maar de nieuwe applicatie te downloaden.

 10. Goedendag, Ik heb de ledger nano s gekocht en heb er Ethereum, Stratis, Ripple en Dash op gezet.
  Nu wil ik WALTON(WTC) vanaf Binance er op zetten. Walton is een erc20-token. Volgens mij kan dat.
  Hoe? of staat er ergens een beschrijving in het nederlands? Dank.

  1. Omdat alle ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain gecreëerd zijn gebruiken ze ook een ETH adres. De Ledger gebruikt Myetherwallet en hierop kan je ook alle ERC-20 tokens op slaan (zoek maar naar ‘show all tokens) in je wallet). Je kan je ERC-20 tokens dus gewoon naar je ETH adres sturen en dan worden ze zichtbaar in je wallet wanneer ze aangekomen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *