localbitcoins verbied cash trades

Localbitcoins stopt met cash trades – Een grote tegenslag voor de Bitcoin gemeenschap

In de afgelopen week werden ineens alle cash trades op Localbitcoins gesloten. Later kwamen ze naar buiten met het bericht dat trades waarbij bitcoins voor cash geruild worden niet meer zijn toegestaan. Druk van wetgevers zou hiervoor de aanleiding zijn.

Dit was een grote klap in het gezicht van de bitcoin gemeenschap, want Localbitcoins is de grootste peer to peer exchange met veruit het hoogste volume. Vooral in landen met hoge inflatie zoals Venezuela en Argentinië is de mogelijkheid van cash trades voor velen letterlijk van levensbelang. 

Velen hebben namelijk geen bankrekening en kunnen alleen met cash bitcoins kopen om te voorkomen dat ze hun vermogen dat over generaties is opgebouwd letterlijk te zien verdampen. Bovendien is Bitcoin in Venezuela niet toegestaan. Het is daar dus erg riskant om bitcoins via een bankoverschrijving te kopen.

Dit is waarschijnlijk nog maar het begin

localbitcoins

Overheden hebben voor een lange tijd een monopolie positie gehad op het creëren van geld. Bitcoin heeft deze monopolie eindelijk gebroken. Daar zijn ze uiteraard totaal niet blij mee. In het verleden zijn alternatieve vormen van geld ontwikkeld, maar deze zijn allemaal door de overheid (met geweld) beëindigd. Bitcoin kunnen ze niet stoppen, omdat het gedecentraliseerd is. Er is geen CEO om te arresteren of server om neer te halen.

Het is onmogelijk om Bitcoin uit de lucht te halen, maar het is mogelijk om alle gecentraliseerde exchanges te controleren. Overheden zullen zich hier dus op richten om te proberen hun monopolie positie in stand te houden. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de meeste overheden steeds meer vrijheden van ons af gaan pakken. Het voorkomen van terrorisme en witwassen zal als argument gebruikt worden. 

Inflatie is namelijk een verborgen belasting die zonder democratisch proces doorgevoerd kan worden. Overheden hebben hier gigantisch aan verdiend en zullen dit niet zomaar op willen geven. Het argument van onze veiligheid zal dus veel gebruikt gaan worden om hun eigen magische geldmachine veilig te stellen.

KYC en AML

Steeds meer exchanges worden dus aan KYC (Know Your Customer) en AML (Anti Money Laundering) onderworpen. Deze wetten zouden ervoor moeten zorgen dat terrorisme wordt voorkomen en criminelen hun geld niet kunnen witwassen. Toch is het raar dat deze financiële wetten op iedereen zonder verdenking van toepassing zijn. Ze zijn een inbreuk op de privacy, terwijl er geen vermoeden van criminele activiteit aanwezig is. 

Het is dus vergelijkbaar met willekeurig fouilleren op straat of een huiszoeking zonder redelijk vermoeden. Iedereen zal het ermee eens zijn dat dit kenmerken zijn van een politie staat, maar met financiële regelgeving is het ineens anders. Bovendien zijn er behalve het verlies van privacy nog een aantal andere nadelige gevolgen:

KYC en AML is een belangrijke oorzaak van armoede

Er zijn miljarden mensen die geen toegang kunnen krijgen tot financiële diensten, omdat ze niet aan de KYC / AML wetten kunnen voldoen. Deze mensen hebben geen officieel adres of geen identiteitskaart en kunnen dus geen bankrekening openen.

Wanneer ze van dezelfde financiële diensten gebruik zouden kunnen maken als waar wij in het westen van kunnen genieten, zou het veel makkelijker zijn om aan de armoede te ontsnappen. Ze zouden een lening kunnen nemen om hun land te bewerken en daarmee de productiviteit te verhogen of bepaalde machines uit het buitenland kunnen bestellen. Ook zouden ze zich met futures in kunnen dekken tegen een mislukte oogst. Daarnaast zouden ze hun geld in aandelen en andere assets kunnen beleggen in plaats van in hun locale valuta waarmee ze elk jaar gegarandeerd een paar procent aan waarde verliezen.

Wanneer je een financiële service probeert op te zetten om deze mensen te helpen zal de overheid er een stokje voor steken. Bovendien zal je ook nog eens in de cel belanden, omdat je niet aan de KYC / AML wetten voldoet. Miljarden mensen worden dus arm gehouden door uit te sluiten. Zal dit echt zijn om terrorisme te voorkomen of is het meer om concurrentie te voorkomen?

*Abra heeft een slimme manier gevonden om deze mensen toch op een legale manier een kans te bieden. Lees hier ons artikel over ABRA.

KYC en AML databases zijn een paradijs voor hackers

Wanneer je van 20 verschillende financiële diensten gebruik maakt staat jouw gevoelige informatie in 20 verschillende databases. Hackers zijn gek op deze informatie want ze kunnen het duur verkopen op het dark net. Zowel bedrijven als de overheid staan erom bekend dat ze niet zorgvuldig met jouw informatie om kunnen gaan. Elke keer als je aan KYC / AML meedoet vergroot je de kans dat jouw gegevens op het darkweb terecht komen.

Het is niet leuk wanneer criminelen te weten komen hoeveel geld je hebt, maar met bitcoin is dit nog veel erger: Ten eerste verwachten we allemaal flinke koersstijgingen in de komende jaren. Het kan dus zijn dat je kleine portfolio van vandaag een vermogen waard is in de toekomst.

Bovendien is het stelen van bitcoins doormiddel van afpersing of marteling veel gemakkelijker dan het stelen van iemands geld op de bank. De transactie kan namelijk niet teruggedraaid worden. De wet die jou zou moeten beschermen tegen terroristen kon wel eens de reden zijn dat je juist het doelwit wordt van terroristen! 

Dus geen KYC / AML exchanges gebruiken?

Dat is helemaal aan jezelf, hier kunnen we geen advies over geven. KYC / AML exchanges zijn namelijk vaak wel betrouwbaarder, omdat het over het algemeen gevestigde partijen zijn die een langere geschiedenis van betrouwbare dienstverlening hebben. Bovendien zijn ze vaak gevestigd in een betrouwbaardere jurisdictie. Je moet zelf dus per geval de afweging maken.

Het bestaan van exchanges zonder KYC / AML is belangrijk

Of je zelf nu wel of niet aan KYC procedures mee wil doen is helemaal aan jezelf, maar het hebben van de keus is enorm belangrijk. We moeten dus altijd zorgen dat er opties blijven bestaan. De aanwezigheid van non-KYC exchanges zal namelijk de fungibiliteit en anti-fragiliteit van bitcoin zeer ten goede komen en bovendien aan mensen in 2e en 3e wereldlanden een overlevingskans bieden.

Wat zijn de opties buiten Localbitcoins?

Localbitcoins is groot geworden door de mogelijkheid van cash trades, dat is nu helaas verleden tijd. Gelukkig zijn er behalve Localbitcoins andere peer to peer marktplaatsen waar je nog wel zonder KYC / AML kan handelen. Hier kan je ook nog steeds cash transacties maken.

Localcoinswap

Deze peer to peer exchange lijkt heel veel op Localbitcoins, maar is nog veel kleiner en heeft dus een flink lager volume. Localcoinswap ondersteund naast bitcoin ook verschillende altcoins en een zeer groot aantal reguliere betaalmethoden. Het bedrijf achter deze marktplaats bevind zich in Hongkong, dus ze genieten van mildere wetgeving. Hierdoor zijn anonieme cash trades wel mogelijk.

Wanneer je momenteel op Localbitcoins handelt kan je dezelfde advertenties ook op Localcoinswap plaatsen. Dit geeft je een grotere afzetmarkt en de mogelijkheid om cash trades te blijven doen. Dit geeft uiteindelijk meer of betere trades. Bovendien bouw je alvast een alternatief netwerk op voor als Localbitcoins nog strenger wordt en help je bij het conserveren van non-KYC opties. 

localcoinswap

Hodlhodl

Hodlhodl is een peer to peer exchange die gebruik maakt van multisignature escrow. Hierdoor houdt Hodlhodl geen coins van de gebruikers en hoeven ze dus niet aan KYC / AML te voldoen. Naast bitcoins kan je hier ook een aantal altcoins verhandelen.

hodlhodl

Bisq 

Bisq is een gedecentraliseerde peer to peer exchange. Deze exchange is helemaal immuun voor wetgeving. De eerder genoemde exchanges kunnen nog door overheden worden neergehaald door de website neer te halen of in beslag te nemen.

Bisq gebruik je door software op je computer te installeren. Het is dus niet nodig om een website te bezoeken. Omdat je software moet downloaden is Bisq nog niet super populair, maar bij een offensief van overheden zal dat snel veranderen. 

bisq

Gaat het de overheid lukken om bitcoin te controleren?

Overheden kunnen een wet maken om bitcoin (tot op zekere hoogte) te verbieden, maar het zal ze nooit lukken om deze wetten af te dwingen. Uiteraard zal massaal overheid ingrijpen een tijdelijke prijs crash veroorzaken omdat een groot deel van de liquiditeit ineens verdwijnt, maar Bitcoin zal sterker terugkomen. Software om het anoniem te gebruiken en verhandelen zal nog sneller ontwikkeld zal worden.

Zoals het een overheid nooit is gelukt om alcohol of drugs totaal te verbannen, zal het ook niet lukken om bitcoin te verbannen. Het enige wat ze kunnen doen is de gecentraliseerde infrastructuur neerhalen of controleren en de opkomst van bitcoin zo vertragen. De bitcoin prijs zal hierdoor dalen maar het netwerk zal vele malen sterker worden, omdat nog meer functies en applicaties die het anoniem gebruik van bitcoins gemakkelijker maken ontwikkeld zullen worden.

Bovendien is Bitcoin een wereldwijd fenomeen en concurreren overheden met elkaar. Wanneer één overheid bitcoin verbied zullen andere overheden meer kapitaal en talent kunnen aantrekken door bitcoin toe te staan. Deze game theorie maakt het bijna onmogelijk om bitcoin wereldwijd te verbieden. Door onze bitcoins op een hardware wallet op te slaan en geen KYC / AML diensten te gebruiken kunnen we Bitcoin nog sterker maken!

hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.5/5 - (19 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!