monetaire educatie

Bitcoin breekt de weg open voor monetaire educatie en brengt Oostenrijkse economie mainstream

Bitcoin zal niet alleen de financiële wereld op zijn kop zetten, maar ook de gaten in ons educative systeem opvullen. We zullen ons met zijn allen af gaan vragen wat geld eigenlijk is en erachter komen dat we heel weinig over dit onderwerp weten. Het is erg vreemd dat we hier bijna niets over weten, want geld is één van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de kwaliteit van ons leven. 

We werken bijna een 3e van ons leven voor geld en de hoeveelheid geld dat we bezitten bepaald in welke mate we ons leven naar eigen wens in kunnen vullen en zelfs hoe oud we uiteindelijk worden. Monetaire educatie zou dus één van de belangrijkste vakken op school moeten zijn, maar wordt bijna volledig weggelaten! Zijn ze ons wat vergeten te vertellen op school?

Disclaimer:

Wij zijn geen afgestudeerde economen, maar in het onderwerp geïnteresseerde bitcoiners. Zie dit artikel als onze opinie tot stand gekomen door het bestuderen van Oostenrijkse economie. Neem dus niet alles zomaar van ons aan, maar doe je eigen onderzoek. De boeken waar wij naar refereren zijn WEL geschreven door afgestudeerde economen en kunnen dus een goede bron zijn.

Zoals we in ons recente artikel over hard geld hebben beschreven, denken wij dat het fiat systeem op een steeds grotere schaal gaat falen. Dit in combinatie met de opkomst van Bitcoin zal ervoor zorgen dat steeds meer mensen zich af gaan vragen wat geld eigenlijk is. Wij zullen dit in een reeks artikelen zo goed mogelijk proberen te beschrijven, waarbij we alle onderdelen één voor één zullen belichten.

leren wat geld is
Klik op de afbeelding om het boek te bestellen

*Dit boek is echt een meesterwerk.Je kan het HIER bestellen. Als je het uit hebt en onder de indruk bent kan je HIER lessen Oostenrijkse economie bij de schrijver van dit boek volgen

Keynesiaanse economie en Oostenrijkse economie

Er zijn verschillende stromingen binnen de economische wetenschap, waarbij de Oostenrijkse versie recht tegenover de Keynesiaanse staat. De keynesiaanse versie wordt op de overheidsscholen onderwezen en beschrijft dat overheidsinterventie noodzakelijk is om chaos in de markten te voorkomen. 

Oostenrijkse economen nemen een tegenovergesteld standpunt in: Volgens hen is overheidsinterventie altijd inefficient en meestal zelfs counter-productief. Marktprijzen die tot stand zijn gekomen door vrijwillige uitwisseling van goederen en diensten geven immers optimale signalen af aan betrokkenen in de markt.

Hierdoor zal een bureaucraat nooit in staat zijn om betere keuzes te maken dan de marktdeelnemer zelf. Alle overheidsinterventie leidt tot ruis in de natuurlijke marktmechanismen en dus tot inefficiëntie van de markten.

De Keynesiaanse versie komt overheden goed uit

Het is volgens ons geen toeval dat Keynesiaanse economie op onze scholen onderwezen wordt, terwijl de Oostenrijkse versie wordt doodgezwegen. De Keynesiaanse versie schrijft de overheden namelijk voor om geld (voor zichzelf) te printen en de rentes te manipuleren (om de overheidsschulden te laten verdampen).

Deze versie maakt het voor de overheden dus mogelijk om enorme hoeveelheden geld uit te economie te onttrekken en in hun eigen zakken te steken. Scholen, universiteiten en de media die deze versie prediken worden ‘toevallig’ door dezelfde organisatie die er belang bij heeft beheerd en gesubsidieerd. 

Oostenrijkse economie rijmt veel beter met de echte wereld

Wanneer je met Oostenrijkse economie in aanraking komt zal je bijna direct merken dat het veel logischer is en veel beter met de echte wereld rijmt. Je zal de oorzaak van veel problemen in de wereld kunnen benoemen en zien hoe simpel de oplossing vaak is.

Zo kunnen Oostenrijkse economen elke financiële crisis tot in de puntjes verklaren en zijn voor hen zaken zoals de wachtlijsten in de zorg, drukke voedselbanken op hoogconjunctuur en de verloederende maatschappij ook geen verrassing. 

Bitcoin is revolutionair omdat het niet doormiddel van geweld gestopt kan worden

Daar komt nog eens bij dat overheden erin falen om ons over geld te onderwijzen, terwijl de Oostenrijkse leer over enorm interessante en uitgebreide literatuur beschikt. Bovendien zijn overheden doodsbang voor concurrentie (een goed systeem hoeft geen concurrentie te vrezen), alle pogingen om een concurrerend monetair systeem te lanceren zijn tot nu toe met geweld neergeslagen. 

geld concurrentie
https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_currency

Bitcoin is het enige monetaire systeem dat door het decentrale character immuun is voor geweld. Hierdoor is een eeuwenlange monopolie eindelijk gebroken en krijgt de Oostenrijkse leer voor het eerst een kans om zich onverstoord in de praktijk te bewijzen. 

Tot nu toe is het resultaat geweldig: In tien jaar heeft zich een wereldwijd monetair systeem ontwikkeld waarin miljoenen mensen deelnemen en letterlijk NIEMAND als bureaucraat fungeert om ‘chaos te voorkomen’. Alle mechanismen worden door krachten van de vrije markt in evenwicht gehouden en de efficiëntie is uitmuntend! 

Het verschil tussen Oostenrijkse economie en Keynesiaanse economie:

*Dit is een hele mooie 6-delige lectuur om te leren wat Oostenrijkse economie precies is. Meer informatie op MISES.ORG

oostenrijkse economie
Klik op de afbeelding om te bestellen

*Dit is het beste boek om mee te beginnen wanneer je Oostenrijkse economie wil leren. Bestel het HIER.

Kennis over geld is nog nooit zo belangrijk geweest

Wanneer je dieper in deze materie duikt zal je zien hoe enorm belangrijk een goed geld systeem is. Je zal begrijpen dat bijna alle problemen in de wereld zoals armoede, oorlog, vervuiling, sociale verharding, ongelijkheid en zelfs gezondheidsproblemen voortkomen uit of erger gemaakt worden door een ongezond monetair systeem. 

Het begrijpen van geld zal dus niet alleen je eigen situatie relevant verbeteren, maar ook de kwaliteit van de maatschappij, omdat je weet hoe je in de economie deel kan nemen zonder anderen te benadelen.

Zeggen dat je (Oostenrijkse) economie saai vind en niet proberen de basis te begrijpen terwijl je wel geld gebruikt en op een bepaalde politieke partij stemt is in onze ogen net zo immoreel als zeggen dat je autorijles niet leuk vind en zonder rijbewijs de weg op gaan. Je brengt namelijk niet alleen jezelf in gevaar, maar ook iedereen om je heen! 

Monetaire kennis is een belangrijk onderdeel van de bescherming van je bitcoins

Wij vinden educatie over de achterliggende monetaire theorie van Bitcoin minstens zo belangrijk als het beveiligen van de bitcoins zelf. Wanneer je de economische achtergrond niet begrijpt zal je namelijk niet bestand zijn tegen de extreme volatiliteit en niet in staat zijn om te HODLen door een genadeloze beren markt, waar je zeker mee te maken gaat krijgen. 

Bovendien zal je waarschijnlijk verleid worden door de valse beloften van altcoins en daardoor je harde bitcoins verliezen. In beide gevallen zal je de Bitcoin revolutie mislopen en dus uitmissen in de grootste herverdeling van rijkdom ooit.

Niet begrijpen wat geld is brengt je bitcoins dus net zo veel in gevaar als het niet veilig opslaan ervan. Een hardware wallet beschermt je bitcoins tegen anderen, terwijl de juiste kennis over geld ze tegen jezelf beschermt. 

De bitcoin educatie cyclus

Elke 4 jaar vind de halving plaats, waarbij de aanvoer van nieuw gemijnde bitcoins gehalveerd wordt. In de afgelopen tien jaar heeft de Bitcoin prijs zich ontwikkeld in cyclus van ongeveer 4 jaar, waarbij ongeveer een jaar voor de halving een stierenmarkt van 2.5 jaar begon om vervolgens anderhalf jaar te crashen. 

De vraag naar bitcoins en dus de prijs begint gestaag toe te nemen wanneer de halving dichterbij komt, omdat investeerders anticiperen op de aankomende prijs stijging als gevolg van het afgenomen aanbod bij een gelijke vraag. Na de halving duurt het even voordat de markt de afname in aanbod voelt, maar ongeveer een jaar na de halving begint de prijs sneller te stijgen. Nu wordt het opgepikt door de mainstream media en komt Bitcoin ineens overal in het nieuws.

De stijgende bitcoin prijs zal interesse wekken

Een grote groep mensen die nog niets over Bitcoin weten wordt nieuwsgierig en begint  erover te leren en besluit vervolgens bitcoins te kopen. Hierdoor stijgt de vraag bij een zojuist gehalveerd aanbod en schiet de prijs explosief omhoog. Dit trekt nog meer aandacht en de bubbel is een feit. Zoals elke bubbel, knapt ook de Bitcoin bubbel en een pijnlijke crash van rond de 80% volgt. 

Toch eindigt de prijs na elke crash vele malen hoger dan voor de bubbel. Het Bitcoin netwerk groeit dus door de bubbels heen. Op de logaritmische grafiek groeit bitcoin via een mooie golvende lijn en wanneer deze trend zich voortzet zullen prijzen van 100 duizend en later zelfs een miljoen makkelijk gehaald gaan worden. 

Zelfs wanneer je op de top van een bubbel gekocht hebt zou je altijd weer op winst zijn uitgekomen wanneer je minstens 3.5 jaar geHODLt hebt. HODLen door een 80% crash is echter niet gemakkelijk wanneer je niet volledig in Bitcoin geloofd. Hiervoor MOET je dus de economische mechanismen begrijpen. 

bitcoin educatie cyclus
De hype cycles rond de halvingen zorgen voor een mooie educatie cyclus

*Volg Plan B voor interessante analyses 

De cyclus heeft een belangrijke functie

De bubbels komen dus waarschijnlijk voort uit de schok die is veroorzaakt door afname in aanvoer van nieuwe bitcoins. Waarschijnlijk zou de prijs veel regelmatiger groeien als de aanvoer bijvoorbeeld elke dag een klein beetje af zou nemen in plaats van de helft in één keer. Toch denken wij dat Satoshi dit met opzet heeft gedaan. Het zorgt namelijk voor een prachtige educatie cyclus.

De droom om rijk te worden wekt interesse

Een explosieve prijs stijging is één van de beste manieren om mensen nieuwsgierig te maken, waardoor ze toch wat onderzoek doen terwijl ze anders niet geïnteresseerd zouden zijn. Bijna iedereen is hebberig en de kans om snel rijk te worden zullen de meesten niet willen missen. 

Al snel zullen deze personen die alleen de intentie hebben om rijk te worden termen tegenkomen die ze nog nooit gehoord hebben en ontdekken dat de wereld veel groter is dan ze denken. Ze zullen beseffen dat ze niet weten wat geld is en waar het vandaan komt. Ook zullen ze leren dat de economische theorie die ze op school hebben geleerd niet helemaal klopt. 

Sommigen zullen (extreem) geïnteresseerd raken

Een deel van de nieuwe bitcoiners zal deze nieuwe wereld gaan verkennen en geobsedeerd zijn met vrije markten, game theorie en de indrukwekkende technieken die gebruikt worden. Ze zullen een bijna religieus geloof in het netwerk ontwikkelen en al hun aandacht en middelen erop richten om deze nieuwe technologie nog verder te verbeteren. Deze groep bitcoiners wordt ook wel ‘HODLers of last resort’ genoemd en zal elke cyclus groter worden.

Het aantal Bitcoiners groeit hard totdat de 80% crash toeslaat. Dit kan worden gezien als de ultieme test na de educatieve periode die hieraan vooraf is gegaan. Degenen die Bitcoin echt begrijpen zullen vanuit hun overtuiging redelijk gemakkelijk kunnen HODLen en zullen in staat zijn hun bitcoins door deze deprimerende periode heen vast te houden. 

HODLer of last resort
Een HODLer of last resort heeft er geen moeite mee om zijn bitcoins vast te houden in een berenmarkt

Degenen die falen om Bitcoin te begrijpen zullen in paniek verkopen

Degenen die gefaald hebben om Bitcoin te begrijpen zullen in paniek raken en hun bitcoins (waarschijnlijk met verlies) verkopen. Bovendien zal alle misallocatie van zowel geleverd werk als geïnvesteerd vermogen uitgewassen worden. Personen die zich teveel op altcoins of andere niet-levensvatbare projecten gericht hebben zullen nog veel hardere klappen krijgen en zeer waarschijnlijk hun geld verliezen.

bitcoin educatie
Zonder educatie over de economie achter Bitcoin zal je in paniek raken wanneer de prijs crasht

Een sterke kern van echte ‘believers’ zal ontstaan

Deze cyclus zorgt ervoor dat alleen personen die Bitcoin goed begrijpen actief blijven en van de royale winsten kunnen profiteren. Hierdoor ontstaat een gezonde kern van toegewijde bitcoiners en zal het netwerk veel efficiënter opgebouwd worden. Ook zal de aardverschuiving van rijkdom die Bitcoin teweeg brengt een veel grotere en positiever effect hebben omdat het in goede handen terecht komt. 

Degenen die Bitcoin en Oostenrijkse economie begrijpen zijn namelijk veel beter in staat hun nieuw gecreëerde rijkdom efficient te investeren en weten bovendien het beste hoe de wereld verbeterd kan worden. De halving van Bitcoin creëert dus een puur marktgedreven mechanisme waarbij de rijkdom wordt verplaatst naar degenen die het beste weten hoe ze het op een ethische en efficiënte manier kunnen investeren in de post-fiat wereld. 

Degenen die van corruptie profiteren zullen de verliezers zijn

Degenen die het meest van het corrupte fiat systeem geprofiteerd hebben en dus decennia lang ten koste van anderen gefloreerd hebben zullen zich waarschijnlijk het meest verzetten tegen deze nieuwe technologie. Hierdoor zullen ze de benodigde kennis om te kunnen profiteren mislopen.

Dit zal ervoor zorgen dat ze de verliezers zijn in de herverdeling van rijkdom en dus macht die de Bitcoin revolutie met zich mee brengt. Dit zijn precies degenen die de hedendaagse corruptie en instabiliteit veroorzaakt hebben.

Leer Oostenrijkse economie en ga een goede financiële toekomst tegemoet!

Het lijkt erop dat we in het begin van een nieuwe cyclus zijn aangekomen. De prijs begint na een berenmarkt van 1.5 jaar weer te stijgen en de halving is nog maar 10 maanden van ons verwijderd. Bovendien begint de FED te falen en zijn er meerdere indicatoren die op een aanstaande crisis wijzen. 

Wij verwachten dat het fiat tijdperk tot zijn einde begint te komen en de wereld zich bewust begint te worden van het belang van hard geld. Daarom zullen wij in de komende weken en maanden een reeks berichten gaan schrijven over geld, waardoor je Bitcoin beter zal begrijpen en als een HODLer of last resort door de komende cyclus heen zal komen.

Alle artikelen over dit onderwerp zullen hieronder gelinkt worden nadat ze geschreven zijn:

Coming soon!

hardware wallet nieuws
Geef ons een fooi met Lightning!

4.7/5 - (21 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!