Privacy is één van de belangrijkste aspecten bij de beveiliging van je bitcoins

privacy

Bij de beveiliging van bitcoins is privacy niet iets waar de meeste mensen het eerst aan denken. Toch zou het bovenaan op het prioriteitenlijstje moeten staan. Een dief zal immers alleen moeite doen om bij jou in te breken wanneer hij weet dat er wat te halen valt. Hoe minder mensen dus weten dat je bitcoins bezit, hoe minder potentiële dieven er zijn. 

Als je goed voor je eigen privacy zorgt is de kans vele malen kleiner dat criminelen zich tot jou aangetrokken voelen en dat je dus andere veiligheidsmaatregelen nodig hebt. Voorkomen is beter dan genezen en privacy valt onder de noemer voorkomen. Uiteraard ligt het voor de hand om tegen niemand te vertellen dat je bitcoins hebt, maar op deze pagina zullen we iets meer geavanceerde manieren bespreken.

Waarom is privacy belangrijk?

bitcoin privacy

Velen denken dat privacy niet belangrijk is en dat alleen criminelen hier waarde aan hechten. Een veel gehoord excuus is dat als je niets te verbergen hebt, je ook geen privacy nodig hebt. Dit is echter erg naïef, je kan jezelf en potentieel anderen namelijk serieus in gevaar brengen als je laks met jouw privacy om gaat. 

Bij het gebruik van bitcoin is het risico nog veel groter. Waar jij je geld aan uit geeft is namelijk de sterkste vorm van expressie (aankopen liegen niet, woorden wel). Bovendien zijn bitcoin betalingen permanent en is diefstal dus effectiever. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat overheden die claimen ons te beschermen onze privacy zo erg schenden en ons dus in gevaar brengen.

Privacy is een fundamenteel recht

Laten we beginnen met het morele gedeelte: Privacy is een fundamenteel recht. Vreedzame personen zouden het recht moeten hebben om hun leven te leiden, zonder alle details ervan elke keer af te hoeven geven. Het voor jezelf houden van privé zaken zoals inkomen, hobbies en preferenties zou heel normaal moeten zijn en geen exceptie. 

Het bespioneren van elke transactie die je maakt, iets wat tegenwoordig op grote schaal gebeurd, zou als een criminele daad bestempeld moeten worden. Privacy is namelijk eigendom en deze vergaande spionage door chain analyse bedrijven en overheden is hier een zware inbreuk op. Net als het beschadigen van eigendom zou het beschadigen van privacy ook een misdaad moeten zijn.

Het kan erg riskant zijn als jouw gegevens in verkeerde handen terecht komen

uitgelekte kyc

Tegenwoordig ben je voor bijna elke betaling die je doet verplicht om aan de KYC / AML eisen te voldoen. Hierbij moet je jouw persoonsgegevens over het net opsturen en deze worden aan jouw bitcoin adres gekoppeld. Deze gegevens worden met verschillende partijen gedeeld en in grote databases opgeslagen. 

Voor criminelen is deze informatie zeer waardevol en deze databases worden dus ook regelmatig gehackt. Bovendien komt het heel vaak voor dat betrokken bedrijven of individuen deze informatie voor een mooi bedrag verkopen.

Als je regelmatig van KYC / AML diensten gebruik maakt, is het bijna gegarandeerd dat jouw gegevens uiteindelijk op het dark web terecht zullen komen, oftewel dat de zwaarste criminelen van deze planeet jouw identiteit en jouw bitcoin gebruik aan elkaar kunnen koppelen. 

Als je niet goed met jouw privacy omgaat, kunnen ze op de blockchain zelfs al jouw wallets aan elkaar koppelen en exact weten hoeveel bitcoins je hebt! De eerste berovingen en martelingen van bitcoiners hebben inmiddels al plaats gevonden. Als de bitcoin prijs verder stijgt en deze vorm van criminaliteit nog winstgevender wordt, zal dit nog veeeel meer voor gaan komen.

Iets wat vandaag normaal is, kan in de toekomst illegaal zijn

Regeringen komen en gaan en eens welvarende landen kunnen binnen een paar jaar in een dictatuur veranderen. Gezien alle onrust op zowel economisch als politiek niveau in Europa is ook de toekomst van Nederland alles behalve zeker.

In het digitale tijdperk, waar alle betalingen aan een identiteit worden gekoppeld en vervolgens worden opgeslagen, kan het profiel dat vandaag de dag aan de hand van jouw transacties gemaakt wordt voor een toekomstige regering reden zijn om je te arresteren.

De aankoop van bepaalde (legale) producten of donaties aan bepaalde organisaties kunnen ervoor zorgen dat je de rest van je leven tot een bepaalde categorie behoort in de database van de overheid. Een categorie die over tien jaar misschien niet meer is toegestaan. 

Het gemiddelde privacy niveau bepaald de fungibiliteit van bitcoin

Het zorgvuldig omgaan met privacy is niet alleen belangrijk voor jezelf. Alle bitcoin gebruikers zullen erop vooruit gaan als iedereen er beter op let. Als alle bitcoins in het netwerk een score gaan krijgen gebaseerd op hoe legitiem de transacties in het verleden zijn geweest, bestaat het risico dat verschillende coins een verschillende marktwaarde gaan krijgen. 

Hierdoor kan de fungibiliteit in gevaar komen en dit brengt de bruikbaarheid van het gehele netwerk in gevaar. Door het voor chain analyse bedrijven met zijn allen zo moeilijk en dus zo duur mogelijk te maken om de blockchain in kaart te brengen maken we bitcoin dus meer fungibel. Dit kunnen we doen door de herkomst van de coins collectief zo goed mogelijk te verbergen.

Bovendien kunnen onschuldige personen flink in de problemen komen: Stel je voor dat je met een 50 Euro biljet betaald voor een paar schoenen en de volgende dag valt een arrestatie team je huis binnen, omdat dit biljet drie transacties ervoor in een drugsdeal is gebruikt! Dit komt nooit voor, omdat cash fungibel is. Als we er echter in falen om bitcoin fungibel te houden kunnen dit soort (bizarre) scenario’s wel werkelijkheid worden!

Is bitcoin anoniem?

is bitcoin anoniem

In de begin jaren werd vaak geclaimd dat bitcoin anoniem is, maar dit is helaas niet waar. Bitcoin is pseudo-anoniem. Dit betekent dat je helemaal anoniem een adres kan aanmaken, maar dat alle transacties wel op de publieke blockchain zichtbaar zijn.

Wanneer jouw anonieme adres ook maar één keer door een bepaalde transactie aan jouw identiteit gekoppeld kan worden, kunnen alle transacties die zowel in het verleden als in de toekomst met dit adres gemaakt of ontvangen zijn ook aan jou gekoppeld worden door ze op de blockchain te traceren. Elke coin kan tot het moment dat het gemijnd werd getraceerd worden.

Voor criminelen is het dus zeker niet aan te raden om bitcoin te gebruiken, want ze laten een eeuwig spoor achter op de blockchain dat door één klein foutje of een nieuwe technologie alsnog de dader aan kan wijzen. Voor normale gebruikers die geen recherche team achter zich aan hebben kan echter wel een hoog niveau van anonimiteit behaald worden met de juiste kennis en maatregelen. 

Privacy VS bewezen schaarste

Uiteraard is het mogelijk om de blockchain geheel anoniem te maken, maar dit brengt de belangrijkste eigenschap van bitcoin in gevaar. Met de technieken die momenteel beschikbaar zijn is het namelijk niet mogelijk om anonieme transacties te creëren, terwijl je nog steeds kan bewijzen hoeveel coins er totaal in circulatie zijn.

Het zomaar implementeren van extra privacy of overstappen naar een privacy coin kan op lange termijn dus slecht uitpakken. Een volledige anonieme coin kan met de huidige technologie namelijk nooit bewijsbaar hard geld zijn. We zullen het dus moeten doen met de huidige situatie, waarbij de gebruiker zelf wat moeite moet doen om zijn privacy te beschermen. Er komen echter wel flinke verbeteringen aan in toekomstige protocol updates.

Hoe kan ik mijn privacy verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om je privacy te beschermen en dus ook gelijk de fungibiliteit van bitcoin te verbeteren. Sommigen zullen het moeilijker maken om coins op de blockchain te volgen en anderen om uit te zoeken wie voor de transacties getekend heeft.

Het is zaak om voor beide te optimaliseren om de chain analyse bedrijven effectief buiten spel te zetten. Dit zijn de belangrijkste manieren waar we per onderwerp een aparte pagina aan zullen wijden:

Privacy met hardware wallets

Als je een hardware wallet in combinatie met de daarvoor bestemde web wallet gebruikt kan je ervan uitgaan dat jouw activiteiten niet anoniem zijn. Alles wat je doet vind namelijk plaats op de server van een derde partij. Het is veel beter om je hardware wallet in combinatie met open source software zoals Blockstream Green of Wasabi Wallet te gebruiken. 

Met beide wallets kan je alles over TOR en via je eigen node doen en kan je bovendien nog gebruik maken van bijkomende functies. Met Blockstream Green kan je van de extra veiligheid van multisig profiteren en met Wasabi kan je jouw coins mixen. Beide wallets kan je gratis downloaden en gebruiken in combinatie met een Trezor of een Ledger. Als je een Coldcard wallet hebt kan je deze met Wasabi combineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bescherm Jezelf Tegen Verlies Of Diefstal Van Je Backup Seed Met De Trezor Shamir HODL Pack!Verdeel De Toegang Tot Je Private Keys Super Veilig Over 5 Locaties!

Dit pakket bevat een Trezor Model T en 5 Cryptosteel Capsules. Hierdoor kan je met het Shamir's Secret Sharing Schema 5 verschillende shares van de backup seed aanmaken, waarvan er 3 nodig zijn om de private key te kunnen herstellen. Dit betekent dat je deze vuurvaste en vloed bestendige shares over 5 verschillende locaties kan verspreiden. Zelfs als de shares op twee van de vijf locaties gestolen worden of kwijtraken zal je de bitcoins niet verliezen. Dit is een super robuuste setup, waarmee de kans op verlies of diefstal van jouw bitcoins zo goed als uitgesloten is. Zolang je zelf nog over 3 van de 5 shares beschikt, beschik je nog over de private key van je bitcoins!