Bitcoins mixen met Coinjoin voor betere privacy en fungibiliteit

coinjoin

Coinjoin is de beste manier om je bitcoins fungibel te maken door ze te mixen. Software hiervoor is gratis te downloaden en meestal open source, dus het kan volledig ‘trustles’ gedaan worden. Door je bitcoins door een coinjoin heen te halen nadat je ze ontvangen hebt of voordat je ze uitgeeft kan je bovendien de privacy van je eigen bitcoin wallets beschermen. 

Omdat de coins gemixt worden is het extreem moeilijk ze te volgen op de blockchain en daarmee jouw wallets aan jouw identiteit te koppelen. Maak bitcoin meer fungibel en bescherm je privacy door er een gewoonte van te maken om coinjoin te gebruiken!

Wat is coinjoin?

Coinjoin is eigenlijk een onchain bitcoin transactie, waarbij de coins van een groot aantal deelnemers op één grote hoop gegooid wordt en daarna weer verdeeld. Elke deelnemer zet zijn coins in doormiddel van een aparte input en ontvangt de gemixte coins na de transactie op andere adressen in de vorm van verschillende outputs.

Om te verbergen welke input bij welke output past krijgt iedereen één of meerdere outputs van precies hetzelfde bedrag. Hierdoor kan je op de blockchain niet aan het bedrag van de input zien welke output bij dezelfde persoon past. Het restje wordt als een aparte output naar een ander adres gestuurd. Deze wissel transactie is niet anoniem en moet dus weer opnieuw gemixt worden.

Bij een coinjoin met honderd deelnemers kan een blockchain analyse bedrijf dus alleen weten dat jouw output aan één van deze honderd personen toebehoord, oftewel dat er 1% kans is dat een bepaalde output van jou is. Door meerdere rondes te doen met de zelfde bitcoins kan je de anonimiteit van de bitcoins dus exponentieel verbeteren.

Hoe effectief is het mixen van coins?

hoe effectief is coinjoin

Een coinjoin maakt de bitcoins bijna geheel anoniem, maar zeker niet voor 100%. Het is dus voor criminelen niet aan te raden om hier volledig op te vertrouwen, maar wij zijn hier ook niet om criminelen te informeren. Voor normale gebruikers die de privacy en de fungibiliteit van hun bitcoins willen verbeteren is coinjoin een zeer effectief middel.

Het is voor analyse bedrijven waarschijnlijk veel te duur om via ingewikkelde patronen jouw wallet voor de coinjoin aan jouw wallet erna te koppelen, om alleen maar te weten dat de coins van jou zijn. Om een moord of ander ernstig misdrijf op te lossen is al deze moeite (en kosten) het waarschijnlijk wel waard. 

Maak het mixen zo effectief mogelijk

effectief coinjoin

De anonimiteit van een coinjoin is niet geheel sluitend, er zijn toch nog bepaalde zaken die jouw identiteit erna kunnen verraden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat jouw transacties niet aan jouw IP adres gekoppeld kunnen worden. Anders kan je de coins wel tien keer mixen, maar de analyse bedrijven kunnen heel het proces met je meekijken. Gebruik dus altijd TOR en / of VPN als je aan het mixen bent.

Bovendien is er een kans dat analyse bedrijven kunnen zien dat de coins van jou zijn als je bijvoorbeeld alle outputs naar dezelfde wallet stuurt of via eenzelfde patroon uitgeeft. Als je in een coinjoin met outputs van 0.1 bitcoin de enige bent die tussen 0.4 en 0.5 inzet en vervolgens 4 outputs naar dezelfde wallet stuurt, kunnen ze met vrij hoge zekerheid zeggen dat de pre-coinjoin wallet en de post-coinjoin wallet bij dezelfde persoon horen. 

De beste wallets die coinjoin ondersteunen

De gemakkelijkste manier om je bitcoins te mixen is door een wallet te kiezen die coinjoin geïmplementeerd heeft. Je kan simpelweg de wallet downloaden en er vervolgens bitcoins heen sturen. Vervolgens kan je direct gaan mixen. Dit zijn de beste wallets die coinjoin ondersteunen:

Coinjoin met hardware wallets

Er zijn op dit moment nog geen hardware wallets die coinjoin ondersteunen, maar die zullen zeker komen. Als het zover is zullen we deze direct op onze site vermelden. Wasabi Wallet is wel compatibel met hardware wallets zoals de Trezor, Coldcard en de Ledger, maar het uitvoeren van de coinjoin zelf kan momenteel nog niet binnen de beveiligde omgeving van de hardware wallet.

Conclusie

massa surveillance stoppen

Coinjoin is een goede manier om de privacy van jouw bitcoins te beschermen en ze extra fungibel te maken. Het is echter niet helemaal waterdicht, met een flink budget zijn er vaak toch nog patronen te vinden. Als iedereen van strategisch mixen een gewoonte zou maken, zouden chain analyse bedrijven binnen no-time niet meer in staat zijn om massa surveillance uit te voeren, omdat het simpelweg te duur wordt. 

Het traceren van echte criminelen zou het enige zijn wat nog de moeite waard is, en laat dit nou net de enige morele taak van een blockchain analyse bedrijf zijn. Door als individu je bitcoins te mixen verbeter je dus je privacy en dus de beveiliging van jezelf en je bitcoins, maar als genoeg mensen het doen kunnen we zelfs een einde maken aan massa surveillance!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!