Verbeter je privacy en soevereiniteit met een eigen full node

full node

Bitcoin is gecreëerd om de mogelijkheid te verschaffen om je eigen bank te zijn en voor jouw financiën van niemand afhankelijk te hoeven zijn.

Het is echter erg belangrijk dat je bitcoin op de goede manier gebruikt om van deze eigenschappen van Bitcoin te kunnen profiteren. Zoals je jouw eigen keys in beheer moet hebben moet je eigenlijk ook je eigen full node draaien.

Wat is een full node?

wat is een full node

Een full node is software waarmee je bitcoin transacties kan maken en verifiëren. De node is ‘full’ als het informatie over de gehele blockchain bevat en dus geen informatie van andere nodes nodig heeft om saldo’s van bepaalde adressen te controleren. Full nodes communiceren met elkaar om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. 

Daarbij wordt eerst gekeken of het nieuwe block aan de regels van het Bitcoin netwerk voldoet. Als dit niet het geval is wordt een blok afgewezen en als het blok wel geldig is wordt het toegevoegd en verder gedeeld met andere nodes. Full nodes beschermen het netwerk tegen ongeldige blokken en dwingen dus de regels van het netwerk af.

Bitcoin Core is de bekendste full node implementatie en kan gewoon op je computer gedownload worden. Omdat een full node met de gehele blockchain komt neemt het aardig wat ruimte in beslag, hier moet je wel rekening mee houden. Om deze reden kan het handig zijn om een hardware node te kopen om je eigen computer niet te belasten. Bovendien hebben de meeste hardware nodes behalve een full node ook nog eens een voor geïnstalleerde Lightning node er boven op.

Een eigen full node voor zelf-soevereiniteit

Door het houden van je eigen keys op bijvoorbeeld een hardware wallet zorg je ervoor dat je altijd zelf over je bitcoins kan beschikken en dat niemand je transacties kan blokkeren of je wallet kan bevriezen. Als je jouw bitcoins op een exchange hebt staan kan dit wel. Het houden van je eigen keys geeft je dus honderd procent zeggenschap over je eigen bitcoins en sluit tegenpartij risico helemaal uit. 

Een eigen node geeft je de macht om zelf te beslissen wat Bitcoin is en zelf te verifiëren of de bitcoins die aan de door jouw gestelde eisen voldoen echt verzonden of ontvangen zijn. Met je eigen node kies je namelijk zelf welke software je installeert. Je kan dus zelf beslissen of je met een upgrade meedoet of dat je de nieuwe versie als nep bitcoins beschouwd. Dan zullen deze coins door je node worden afgewezen. Als je een eigen node draait kan je dus nooit een upgrade door je strot geduwd krijgen.

Bovendien kan je de geldigheid van elke transactie die op de blockchain plaatsvind zelf verifiëren. Je kan dus niet voor de gek gehouden worden door andere nodes die speciaal zijn opgezet om jou te laten denken dat je bitcoins hebt ontvangen, terwijl dit niet zo is. Met een eigen node ben je dus in staat je product of dienst pas te leveren wanneer je zelf helemaal onafhankelijk met honderd procent zekerheid hebt bepaald dat je de bitcoins hebt ontvangen. Met je eigen keys en je eigen node ben je dus pas echt je eigen bank en van helemaal niemand afhankelijk!

Een full node voor privacy

full node privacy

Omdat een volledige node een kopie van de gehele blockchain heeft kan het geheel zelfstandig bepalen of een bepaald adres voldoende saldo heeft om een transactie te maken. Lightwallets daarentegen moeten aan andere nodes vragen hoeveel BTC er op een bepaald adres staat en verraden hiermee gelijk dat dit het adres van deze wallet is.

Dit gaat ten koste van de privacy, want het is nu bij andere nodes bekend wat het adres is van de wallet die aan een bepaald IP adres is gekoppeld is. Via dit IP adres kunnen ze er weer achter komen welke persoon de eigenaar van het adres is. Omdat de node geen specifieke adressen hoeft op te vragen omdat het hier simpel zelf over beschikt, kan de eigenaar van het adres niet op deze manier ontmaskerd worden. Gebruik dus altijd een full node voor optimale privacy!

Een full node met hardwarewallets

hardware wallet

De gemakkelijkste manier om een full node in combinatie met een hardware wallet te gebruiken is door een wallet te installeren die beide ondersteund. Met Wasabi kan je jouw eigen node koppelen en een hardware wallet zoals Trezor, Ledger of Coldcard gebruiken om de keys te beschermen. Bovendien kan je dan van de extra privacy voordelen van Tor profiteren. Wasabi zal binnenkort een Bitcoin Core node in de wallet integreren, wat het nog gemakkelijker maakt. 

Zelfs als je een multisignature adres aan wil maken kan dit in combinatie met een full node. Caravan is multisignature software waarmee je met hardware wallets co-signers aan kan maken. Je kan deze software aan je eigen node kan koppelen voordat je een adres aanmaakt. Op deze manier kan je de veiligste manier gebruiken om je eigen keys te bezitten en ook nog eens alles zelf verifiëren met een eigen full node!

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!