Full Node

Vergelijk De Beste Hardwarewallets

HARDWAREWALLET.NL
Image is not available

-Alleen de beste hardwarewallets
-De beste prijs of het nieuwste model
-Morgen in huis of extra veilig van de fabrikant

NU BESCHIKBAAR VOOR PRE-ORDER

NGrave Zero
Image is not available

-100% air-gapped met QR codes!
-Super kwaliteit en beveiligingsniveau
-Compleet met mobiele applicatie
-Geschikt voor zowel Bitcoin als altcoins
-Super gebruiksvriendelijk

De Nieuwste Trezor

TREZOR MODEL T
Image is not available

-Geschikt voor zowel Bitcoin als altcoins
-Geheel open source en transparant
-Super geschikt voor multisignature
-Spreid je backups met Shamir's Secret Sharing
-De meest ervaren hardware wallet producent

Het Oude Model Van Trezor

TREZOR ONE
Image is not available

-Zowel geschikt voor Bitcoin als voor altcoins
-Geheel open source en transparant
-Erg geschikt voor multisignature
-Super goedkoop
-De meest ervaren fabrikant

Het Nieuwste Model

COLDCARD
Image is not available

-Voor gevorderde Bitcoiners
-Volledig air-gapped
-Extreme beveiligingstechnieken
-Bitcoin-only

De Nieuwste Ledger

LEDGER NANO X
Image is not available

-De beste hardware wallet voor altcoins
-Fysiek beschermd met beveiligde chip
-Ledger App met mooie interface

Het Oude Model Van Ledger

HARDWAREWALLET.NL
Image is not available

-De beste hardware wallet voor altcoins
-Fysiek beschermd met beveiligde chip
-Ledger App met mooie interface
-Super goedkoop

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
Home » Privacy » Full Node

Verbeter je privacy en soevereiniteit met een eigen full node

full node

Bitcoin is gecreëerd om de mogelijkheid te verschaffen om je eigen bank te zijn en voor jouw financiën van niemand afhankelijk te hoeven zijn.

Het is echter erg belangrijk dat je bitcoin op de goede manier gebruikt om van deze eigenschappen van Bitcoin te kunnen profiteren. Zoals je jouw eigen keys in beheer moet hebben moet je eigenlijk ook je eigen full node draaien.

Wat is een full node?

wat is een full node

Een full node is software waarmee je bitcoin transacties kan maken en verifiëren. De node is ‘full’ als het informatie over de gehele blockchain bevat en dus geen informatie van andere nodes nodig heeft om saldo’s van bepaalde adressen te controleren. Full nodes communiceren met elkaar om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. 

Daarbij wordt eerst gekeken of het nieuwe block aan de regels van het Bitcoin netwerk voldoet. Als dit niet het geval is wordt een blok afgewezen en als het blok wel geldig is wordt het toegevoegd en verder gedeeld met andere nodes. Full nodes beschermen het netwerk tegen ongeldige blokken en dwingen dus de regels van het netwerk af.

Bitcoin Core is de bekendste full node implementatie en kan gewoon op je computer gedownload worden. Omdat een full node met de gehele blockchain komt neemt het aardig wat ruimte in beslag, hier moet je wel rekening mee houden. Om deze reden kan het handig zijn om een hardware node te kopen om je eigen computer niet te belasten. Bovendien hebben de meeste hardware nodes behalve een full node ook nog eens een voor geïnstalleerde Lightning node er boven op.

Een eigen full node voor zelf-soevereiniteit

Door het houden van je eigen keys op bijvoorbeeld een hardware wallet zorg je ervoor dat je altijd zelf over je bitcoins kan beschikken en dat niemand je transacties kan blokkeren of je wallet kan bevriezen. Als je jouw bitcoins op een exchange hebt staan kan dit wel. Het houden van je eigen keys geeft je dus honderd procent zeggenschap over je eigen bitcoins en sluit tegenpartij risico helemaal uit. 

Een eigen node geeft je de macht om zelf te beslissen wat Bitcoin is en zelf te verifiëren of de bitcoins die aan de door jouw gestelde eisen voldoen echt verzonden of ontvangen zijn. Met je eigen node kies je namelijk zelf welke software je installeert. Je kan dus zelf beslissen of je met een upgrade meedoet of dat je de nieuwe versie als nep bitcoins beschouwd. Dan zullen deze coins door je node worden afgewezen. Als je een eigen node draait kan je dus nooit een upgrade door je strot geduwd krijgen.

Bovendien kan je de geldigheid van elke transactie die op de blockchain plaatsvind zelf verifiëren. Je kan dus niet voor de gek gehouden worden door andere nodes die speciaal zijn opgezet om jou te laten denken dat je bitcoins hebt ontvangen, terwijl dit niet zo is. Met een eigen node ben je dus in staat je product of dienst pas te leveren wanneer je zelf helemaal onafhankelijk met honderd procent zekerheid hebt bepaald dat je de bitcoins hebt ontvangen. Met je eigen keys en je eigen node ben je dus pas echt je eigen bank en van helemaal niemand afhankelijk!

Een full node voor privacy

full node privacy

Omdat een volledige node een kopie van de gehele blockchain heeft kan het geheel zelfstandig bepalen of een bepaald adres voldoende saldo heeft om een transactie te maken. Lightwallets daarentegen moeten aan andere nodes vragen hoeveel BTC er op een bepaald adres staat en verraden hiermee gelijk dat dit het adres van deze wallet is.

Dit gaat ten koste van de privacy, want het is nu bij andere nodes bekend wat het adres is van de wallet die aan een bepaald IP adres is gekoppeld is. Via dit IP adres kunnen ze er weer achter komen welke persoon de eigenaar van het adres is. Omdat de node geen specifieke adressen hoeft op te vragen omdat het hier simpel zelf over beschikt, kan de eigenaar van het adres niet op deze manier ontmaskerd worden. Gebruik dus altijd een full node voor optimale privacy!

Een full node met hardwarewallets

hardware wallet

De gemakkelijkste manier om een full node in combinatie met een hardware wallet te gebruiken is door een wallet te installeren die beide ondersteund. Met Wasabi kan je jouw eigen node koppelen en een hardware wallet zoals Trezor, Ledger of Coldcard gebruiken om de keys te beschermen. Bovendien kan je dan van de extra privacy voordelen van Tor profiteren. Wasabi zal binnenkort een Bitcoin Core node in de wallet integreren, wat het nog gemakkelijker maakt. 

Zelfs als je een multisignature adres aan wil maken kan dit in combinatie met een full node. Caravan is multisignature software waarmee je met hardware wallets co-signers aan kan maken. Je kan deze software aan je eigen node kan koppelen voordat je een adres aanmaakt. Op deze manier kan je de veiligste manier gebruiken om je eigen keys te bezitten en ook nog eens alles zelf verifiëren met een eigen full node!

De NGrave Zero Is Nu Beschikbaar Voor Pre-orders!Bestel Vandaag En Ontvang Hem In April!

De Ngrave Zero is een nieuwe tweede generatie hardware wallet die alleen via QR codes met de online computer communiceert en dus volledig air-gapped is. Hierdoor is de beveiliging vele malen beter dan bij de eerste generatie hardwarewallets die via een USB verbinding communiceren. Bovendien is deze nieuwe hardware wallet ook nog eens veel gebruiksvriendelijker. Bestel hem nu alvast!