Verbeter je privacy door het gebruik van Tor

tor

Tor (The Onion Router) is een browser om anoniem over het web te kunnen surfen en dus je privacy flink te verbeteren. Het gebruik van Tor is aan te raden voor iedereen, maar vooral voor bitcoiners is het belangrijk.

Het lekken van jouw online activiteiten kan vervelende gevolgen hebben, maar het lekken van bitcoin gerelateerde activiteiten kan er letterlijk toe leiden dat je het slachtoffer wordt van gewelddadige criminaliteit. Het gebruik van deze browser is dus een belangrijk onderdeel bij zowel het beschermen van je bitcoins als de bescherming van jezelf!

Wat is Tor?

wat is tor

TOR is een browser die ‘onion routing’ gebruikt om data via verschillende servers te versturen. Hierdoor is de online activiteit niet naar de gebruiker terug te herleiden en dus anoniem. Het IP adres van de gebruiker zal op het web zichtbaar zijn als het IP adres van de laatste server in de reeks. Het originele IP adres is dus niet zichtbaar.

De data wordt via drie servers gestuurd. Omdat ‘onion routing’ wordt gebruikt krijgt elke server alleen de informatie die nodig is om de data door te sturen. Zoals bij een ui kan er elke keer één laag van het pakketje informatie afgepeld worden. Dit is alleen de voor de server benodigde informatie om de data door te sturen. Het is voor de 3e server dus onmogelijk om te weten waar de data oorspronkelijk vandaan komt.

Waarom zou je het gebruiken?

Door Tor te gebruiken kan je anoniem surfen en dus ook anoniem bitcoin transacties maken. Blockchain analyse bedrijven kunnen jouw identiteit aan een bitcoin adres koppelen door de bitcoins te traceren op de blockchain of door jouw wallet te koppelen aan jouw IP adres. Het ontwijken van KYC en het doen van coinjoin is dus alleen echt effectief als je jouw IP adres beschermd.

Anders kunnen ze jouw vers gemixte coins misschien toch aan jouw naam koppelen, omdat ze zien dat de transacties op een computer met jouw IP adres zijn getekend. Om blockchain analyse bedrijven effectief buiten spel te zetten moet je dus al je bitcoin gerelateerde activiteiten via onion routing en / of VPN uitvoeren. 

Is bescherming van mijn privacy gegarandeerd?

privacy

Tor is een super goed hulpmiddel om je privacy te verbeteren, maar het kan helaas gebroken worden. Het is bekend dat de FBI en CIA hun eigen servers hebben opgezet om zo bepaald verkeer toch te kunnen identificeren. Bovendien zijn er zaken bekend waarbij criminelen veroordeeld zijn op bewijsmateriaal dat op het Tor netwerk is onderschept.

Voor gewone gebruikers die privacy belangrijk vinden en bitcoiners die hun bitcoin gebruik voor zichzelf willen houden is Tor echter nog steeds één van de beste methoden. Bovendien zal het steeds moeilijker worden om de anonimiteit te breken naarmate het netwerk groeit. Het is dus zeker aan te raden om het zoveel mogelijk te gebruiken. Als je nog betere bescherming wil kan je Tor in combinatie met VPN gebruiken.

Moet ik alles via Tor doen?

Het gebruik van Tor heeft niet alleen voordelen, er zijn ook een aantal nadelen die het minder praktisch maken. Omdat het contact over meerdere servers gaat is het internet trager. Bovendien word Tor door sommigen platforms geblokkeerd. Ook kan het lastig zijn dat je elke keer een ander IP adres hebt bij het inloggen bij verschillende accounts.

Het is voor je privacy duidelijk het beste om alles over Tor te doen, maar het is wel een flinke tol op de gebruikerservaring. Daarom kan je er ook voor kiezen om alleen bitcoin software te gebruiken dat over Tor draait en voor de rest alleen VPN te gebruiken. Er bestaat ook VPN met geïntegreerde onion routing. Als je dit gebruikt heb je extra privacy bescherming. Bovendien is het moeilijker te blokkeren, omdat het niet zichtbaar is dat je Tor gebruikt.

Een andere manier om Tor selectief te gebruiken is door de Brave Browser als standaard Browser in te stellen. Je kan deze op privacy gefocuste Browser die net zo gebruiksvriendelijk is als Google Chroom gratis downloaden. Hiermee heb je zoiezo al meer privacy, omdat jouw surfgedrag niet getraceerd en verkocht wordt. Daarnaast heb je de optie om een nieuw tapblad over Tor te openen zonder Tor apart te hoeven installeren. Zoveel mogelijk over Tor doen wordt je zo heel gemakkelijk gemaakt.

Tor en hardware wallets

wallet tor integratie

Van de hardware wallets op deze site is alleen de Bitbox direct compatibel met Tor. Toch kan je met de Ledger, de Trezor en de Coldcard ook van onion routing gebruik maken. Blockstream Green en Wasabi zijn namelijk compatibel met deze hardware wallets (Coldcard alleen met Wasabi) en hebben een geïntegreerde Tor verbinding. Het grote voordeel hiervan kan zijn dat je onion routing dan alleen voor je bitcoins gebruikt en verder geen last hebt van de nadelige effecten. 

Door één van deze wallets gratis te downloaden kan je dus je bitcoins beschermen met de beveiliging van een hardware wallet en en de privacy van onion routing. Bovendien hoef je dan de webwallet niet te gebruiken en sluit je ook andere privacy risico’s uit. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bescherm Jezelf Tegen Verlies Of Diefstal Van Je Backup Seed Met De Trezor Shamir HODL Pack!Verdeel De Toegang Tot Je Private Keys Super Veilig Over 5 Locaties!

Dit pakket bevat een Trezor Model T en 5 Cryptosteel Capsules. Hierdoor kan je met het Shamir's Secret Sharing Schema 5 verschillende shares van de backup seed aanmaken, waarvan er 3 nodig zijn om de private key te kunnen herstellen. Dit betekent dat je deze vuurvaste en vloed bestendige shares over 5 verschillende locaties kan verspreiden. Zelfs als de shares op twee van de vijf locaties gestolen worden of kwijtraken zal je de bitcoins niet verliezen. Dit is een super robuuste setup, waarmee de kans op verlies of diefstal van jouw bitcoins zo goed als uitgesloten is. Zolang je zelf nog over 3 van de 5 shares beschikt, beschik je nog over de private key van je bitcoins!