proof of keys

Proof of Keys – Doe drie januari mee aan een georganiseerde bankrun op Bitcoin bedrijven!

Elk jaar wordt op drie januari een geplande bankrun op Bitcoin bedrijven genaamd Proof of Keys georganiseerd. Dit evenement is bedacht door Trace Mayer, een vroege Bitcoin investeerder en promoter die een goede reputatie heeft in de Bitcoin gemeenschap en bovendien ‘The Bitcoin Knowledge Podcast’ presenteert.

Het is de bedoeling dat iedereen die aan het evenement meedoet op 3 januari al zijn bitcoins van exchanges en andere platforms afhaalt en naar een wallet stuurt, waarvan de private keys in eigen beheer zijn. Verder is het de bedoeling om deze transactie ook met een eigen full node zelf te verifiëren.

Proof of Keys moet ervoor zorgen dat Bitcoin bedrijven die zich met ‘fractioneel bankieren’ bezig houden aan een stress test worden onderworpen. Het opsturen van de bitcoins naar een externe wallet kan namelijk alleen als ze de bitcoins ook echt in bezit hebben. Het is dus de bedoeling om Bitcoin bedrijven die op papier bitcoins uit het niets te creëren te ontmaskeren. 

Daarnaast is het ook een goede ervaring voor de gebruiker zelf: Het opvragen van de bitcoins kan erg leerzaam zijn. Je leert namelijk hoe een eigen wallet werkt en zal er achter komen hoe lang een bepaald platform erover doet om de bitcoins op te sturen. Ook zal je er bijvoorbeeld achter komen of een native Segwit adres wordt geaccepteerd. 

Doe met ons mee en claim op 3 januari al jouw bitcoins en daarmee jouw monetaire soevereiniteit!

Waarom is Proof of Keys belangrijk?

Eén van de belangrijkste factoren die Bitcoin waardevol maakt is de extreme schaarste. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn. Het schema waarop nieuwe bitcoins gecreëerd zullen worden ligt vast en het aantal nieuw uitgegeven bitcoins zal langzaam afnemen. Deze schaarste wordt door een enorme hoeveelheid gedecentraliseerde computer kracht via Proof of Work gegarandeerd.

Door deze schaarste is Bitcoin een perfect middel voor vermogensbehoud, omdat het inflatie resistent is. Niemand kan extra bitcoins bijmaken en daarmee de waarde van jouw bitcoins verwateren. Bitcoin zal binnenkort het hardste geld ooit zijn, het zal over en paar jaar goud als huidige koploper verslaan. Goud heeft echter gefaald om zich bestendig te tonen tegen fractioneel bankieren. Bitcoin zal hier waarschijnlijk wel toe in staat zijn!

*Als je wil leren waarom de schaarste van Bitcoin revolutionair is, raden wij aan om The Bitcoin Standard te lezen!

Fractioneel bankieren en Bitcoin

Bitcoin bedrijven kunnen binnen hun eigen database meer bitcoins registreren dan ze eigenlijk hebben. Dit kan ertoe leiden dat klanten er uiteindelijk achter komen dat de bitcoins die ze dachten te bezitten eigenlijk niet bestaan en dat ze dus hun geld kwijt zijn. Bovendien kunnen er dan op papier wel meer dan 21 miljoen bitcoins ontstaan, waardoor de waarde van de echte bitcoins ook verwaterd.

Deze praktijk wordt fractioneel bankieren genoemd en is bij reguliere banken heel normaal, omdat het volledig legaal is. Toch zal elk weldenkend mens het ermee eens zijn dat het verkopen of uitlenen van iets dat je niet bezit een vorm van fraude is. Doormiddel van Proof of Keys kunnen we de superieure eigenschappen van Bitcoin versterken en met zijn allen een signaal geven dat we deze fraude in de Bitcoin economie niet toestaan!

*Fiat geld wordt op twee manieren uit niets gecreëerd: Centrale banken creëren geld doormiddel van monetaire verruiming en commerciële banken doormiddel van fractioneel bankieren. Bitcoin heeft geen Centrale bank, dus voor inflatie als gevolg van monetaire verruiming hoeven we ons geen zorgen te maken. Fractioneel bankieren met Bitcoin is echter wel mogelijk, maar omdat directe en gratis verificatie mogelijk is en omdat er geen Centrale bank is die een Bitcoin bedrijf kan redden bij een bankrun is het wel veel moeilijker en risicovoller. Met Proof of Keys proberen we het deze legale fraudeurs zo moeilijk mogelijk te maken. Het liefst laten we ze omvallen en geheel uit de markt verdwijnen. 

Is Proof of Keys effectief?

Gaan er tientallen Bitcoin bedrijven omvallen op 3 januari? Gaan er zo veel mensen aan Proof of Keys meedoen dat er paniek ontstaat en de echte bitcoins opgekocht moeten worden om aan de verplichtingen te kunnen voldoen waardoor de prijs door het dak schiet? Gaat iedereen massaal zijn eigen bitcoins opslaan? Waarschijnlijk niet…….

Toch is het erg nuttig om aan het evenement mee te doen: Zelfs als er geen massale deelname blijkt te zijn zal het toch zeker nut hebben. Bovendien is het niet uitgesloten dat er een exchange om zal vallen: Als jij net degene bent die je bitcoins op die exchange hebt staan en niet meedoet aan Proof of Keys loop je het risico dat je alles kwijt bent. Bovendien is het een goede kans om je eigen monetaire soevereiniteit op te eisen. Het is dus goed voor Bitcoin en bovendien veiliger en leerzamer om gewoon mee te doen. Hier een paar redenen:

Mensen zullen zich bewust worden van het huidige financiële systeem

Waarschijnlijk zal het grootste effect van het evenement voortkomen uit de bewustwording over ons huidige financiële systeem. Proof of Keys zal fractioneel bankieren onder de aandacht brengen en meer mensen zullen zich hierin gaan verdiepen en beseffen dat het oneerlijk en destructief is. Ook andere misstanden in het financiële systeem zullen hierdoor eerder opgemerkt worden.

Dit zal niet alleen aan bitcoiners leren hoe ze zichzelf beter kunnen beschermen, maar ook niet-bitcoiners laten beseffen dat er meer achter deze crypto valuta zit. Zogenaamde no-coiners kunnen hun a-ha moment krijgen en transformeren in diehard bitcoiners. Feiten over het financiële systeem zijn bij bijna niemand bekend. Krantenkoppen met kenwoorden als Bitcoin bankrun, fractioneel bankieren, fiat valuta en monetaire soevereiniteit zullen mensen nieuwsgierig maken en stimuleren om op onderzoek uit te gaan.

Wij raden iedereen dus niet alleen aan om mee te doen, maar ook om het op sociale media en onder familie en vrienden flink te promoten. Tweet een screenshot van de opname (uiteraard zonder kritieke informatie te onthullen) met #proofofkeys of share een artikel over het onderwerp op Facebook. Doe mee en laat iedereen weten dat je meedoet!

Het totale percentage van bitcoins in eigen beheer zal toenemen

Het is de bedoeling om alle bitcoins bij derde partijen weg te halen en op je eigen wallet te storten. Hierna zal je de keus moeten maken of je ze terug stuurt of in eigen beheer houdt. Als je daytrader bent of je bitcoins wegzet voor rente stuur je ze gewoon op 4 Januari weer terug. Als je echter geen reden hebt om ze op een platform te stallen, raden wij aan om ze gewoon in eigen beheer te houden.

Elk Proof of Keys evenement zal een deel van de bitcoins dus naar privé wallets verplaatsen en daar blijven. Hierdoor zal het mogelijke negatieve effect van fractioneel bankieren afnemen, omdat er minder echte bitcoins voor deze partijen beschikbaar zijn. Bovendien brengt de centralisatie van bitcoins op exchanges andere risico’s met zich mee: 

Een eventuele hack zal grotere gevolgen hebben omdat er meer gestolen en vervolgens op de markt gedumpt kan worden. Ook zullen bij een hardfork deze toch al machtige partijen nog meer macht krijgen. Door je bitcoins bij deze partijen weg te halen beperk je dus jouw eigen risico, maar ook de risico’s van ons allemaal. 

Het evenement kan jaar over jaar gaan groeien

Misschien dat er dit jaar maar een handvol mensen meedoen, maar door het jaarlijks te herhalen zou het best eens flink kunnen groeien. Door dit jaar mee te doen en het goed te promoten kunnen we misschien in de toekomst wel een overweldigende hoeveelheid deelnemers realiseren. 

Vooral als we op een dag een echte bankrun kunnen triggeren die door de media wordt opgepakt, zou het evenement best eens momentum kunnen krijgen. Als er namelijk ook maar één keer een exchange omvalt, zullen mensen het jaar erna ook uit angst om hun bitcoins te verliezen mee gaan doen. Zelfs als ze niet achter de principes van het evenement staan.

Bedrijven die echt te ver gaan zullen afgestraft worden

Waarschijnlijk kunnen we fractioneel bankieren niet helemaal uitsluiten, maar we kunnen het misschien wel flink inperken. Bedrijven die te ver gaan zullen op gegeven moment in de problemen komen. Proof of Keys is de dag dat de kans het grootste is dat het zich manifesteert. Met bitcoin zullen ze zelf de pijn moeten dragen in plaats van de belastingbetaler. Want een bail-out is zeer onwaarschijnlijk.

De markt zal waarschijnlijk leren hoeveel procent aan papieren bitcoins ongestraft gecreëerd kan worden. Door af en toe in één keer een groot aantal bitcoins op te eisen en bovendien meer bewustzijn te realiseren kunnen we dit percentage waarschijnlijk verlagen. Zo zullen we ervoor zorgen dat zelfverrijking op kosten van ons veel moeilijker wordt.

Als de groep met mensen die zich bewust zijn van de risico’s groot genoeg wordt, zullen bitcoins die geverifieerd kunnen worden op de blockchain zelfs voor een premium verhandeld gaan worden. Fractioneel bankieren zal dan niet meer winstgevend zijn en in het beste geval zelfs helemaal kunnen verdwijnen.

Als klanten van Bitcoin bedrijven kunnen we namelijk eisen om de bitcoins die we bezitten op de blockchain te verifiëren. De technologie om dit zo goed als gratis te doen is aanwezig, maar door een gebrek aan bewustzijn vraagt niemand hier nog om. Een geslaagde bankrun zou hier verandering in kunnen brengen!

Is het verstandig om eerder te beginnen?

Sommigen hebben het al over ‘frontrunnen’ van het evenement: Als Proof of Keys erg succesvol is kunnen er namelijk exchanges omvallen en de laatsten die hun bitcoins opvragen zullen niet meer aan hun verzoek kunnen worden voldaan. Als je denkt dat het evenement succesvol zal zijn, kan het dus verstandig zijn om je bitcoins al voor 3 Januari op te vragen. 

Als je het helemaal veilig wil spelen kan je nu dus alvast beginnen je bitcoins op te vragen. In het geval dat één van de exchanges niet bestand is tegen het Proof of Keys evenement heb jij je bitcoins in ieder geval al veilig op je eigen wallet staan. Je zal in dat geval juist flink kunnen profiteren:

Als een Bitcoin bank omvalt, zullen ze bitcoins op de open markt moeten kopen en de prijs opdrijven. Bovendien zal het aan de wereld laten zien dat fractioneel bankieren met bitcoin zeer onverstandig is. Dit zou de prijs door het dak kunnen lanceren!

Hoe kan je de bitcoins het beste in eigen beheer houden?

Om bitcoins zo veilig mogelijk in eigen beheer te houden moet je optimaliseren voor beveiliging, verificatie en privacy. Al deze optimalisaties kunnen tijd en / of geld kosten, dus je moet voor jezelf afwegen welk niveau je wil behalen. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur en het bedrag aan bitcoins dat je ongeveer hebt. 

Beveiliging

Wij raden aan om op zijn minst een hardware wallet te gebruiken. Je beschermd jezelf dan in ieder geval tegen online hackers, dus de kans dat op een dag je bitcoins ineens weg zijn is dan zo goed als uitgesloten. Als je niet veel te besteden hebt kan je een oud model kopen, deze bieden goede bescherming en zijn momenteel erg goedkoop.

Als je verder wil gaan in de beveiliging van jouw bitcoins kan je voor multisignature met meerdere hardwarewallets kiezen. Hierdoor kan je de locatie van jouw private key decentraliseren en daarmee het risico van verlies of diefstal enorm inperken. Multisignature is in het laatste jaar veel gemakkelijker geworden, dus wij raden iedereen aan om je er eens in te verdiepen. Om aan het idee van multisignature te wennen kan je met collaboratieve multisignature beginnen.

Verificatie 

Als je echt voor de volle 100% over je eigen bitcoins wil beschikken is het belangrijk om ook voor de verificatie van niemand afhankelijk te zijn. De enige manier om dat te doen is door een eigen full node te draaien. Hierdoor kan je zelf beslissen welke netwerk regels je volgt en kan je zelf verifiëren of de bitcoins die je ontvangt echte bitcoins zijn volgens jouw eigen regels. Je kan een full node op je computer downloaden of een aparte hardware node kopen.

Privacy

Privacy is enorm belangrijk voor de beveiliging van jouw bitcoins: Een eventuele dief zal ze namelijk alleen maar proberen te stelen wanneer hij weet dat je ze hebt. Bovendien is privacy ook erg belangrijk voor jouw persoonlijke leven, het is tegenwoordig erg ondergewaardeerd in onze maatschappij.

Om jouw privacy te beschermen kan je een heel scala aan maatregelen nemen, waarvan de meeste gratis zijn dus alleen maar een eenmalige actie vereisen. Sommige kosten wat geld, daar moet je zelf de afweging over maken of je het de kosten waard vind.

Het is echter aan te raden om ‘all in’ te gaan als het om privacy gaat, als je namelijk informatie lekt omdat je één van de maatregelen niet neemt kan je het effect van andere maatregelen teniet doen. Laat jezelf hierdoor echter niet ontmoedigen, alles wat je doet is een stap in de goede richting. Dit zijn de maatregelen waar je aan kan denken:

  • Coinjoin (Je betaald een fee als je mixt)
  • Tor (Helemaal gratis, maar internet wordt langzamer)
  • VPN (Kost een paar Euro per maand)
  • Veilige browser (Helemaal gratis, kan zelfs geld verdienen!)
  • Beveiligde email (Helemaal gratis, betalen voor extra’s is mogelijk)

Tips!

  • Gebruik voor het Proof of Keys event de Wasabi wallet in combinatie met een Trezor, Ledger of Coldcard. Dit is net zo veilig als normaal gebruik van een hardware wallet, maar je profiteert van de privacy van Tor. Verder kan je een interne full node installeren en je kan de UTXO van elke transactie die je van verschillende platforms ontvangt gescheiden houden. Uiteraard is het een goed idee om deze wallet na Proof of Keys te blijven gebruiken!
  • Vandaag gelden de kerstaanbiedingen van Trezor en Ledger nog steeds. Je krijgt bij een Trezor Model T een Trezor 1 gratis en bij een Ledger Nano X een Ledger Nano S gratis. Dit is een perfecte kans om gratis een extra hardware wallet te ontvangen om aan iemand weg te geven of te gebruiken voor een multisignature opstelling! Klik HIER voor de aanbieding van Trezor en HIER voor de aanbieding van Ledger!
  • Download vandaag nog de Brave Browser! Deze browser is een fork van Google Chroom, dus is net zo gebruiksvriendelijk. Het is echter een flinke verbetering op jouw privacy en bovendien kan je BAT verdienen als je ervoor kiest om advertenties te zien. Last but not least: In de Brave browser kan je een tabblad over Tor openen, hierdoor kan je anoniem browsen zonder dat je de Tor browser apart Hoeft te installeren. Lees hier meer over de Brave browser.
4.6/5 - (19 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!