Veilig en gemakkelijk claimen van crypto dividend kan alleen met een hardware wallet!

Claim je crypto dividend na een harfork met een hardware wallet

crypto dividend
Crypto Dividend

Het ontvangen van gratis coins na een hardfork wordt in de Bitcoin gemeenschap ook wel crypto dividend genoemd. Een hardfork is een update van het Bitcoin netwerk waarin nieuwe regels worden ingevoerd. Wanneer een deel van de gemeenschap besluit onder de oude regels door te gaan vindt een chain split plaats waarbij de blockchain in tweeën splitst. Zo ontstaat er een nieuwe cryptocurrency.

Omdat behalve de veranderde regels de twee blockchains identiek zijn, zijn ook de private en public keys hetzelfde. Degene die op het moment van de fork bitcoins in hun bezit hebben krijgen dus dezelfde hoeveelheid van de nieuwe cryptocurrency na de split. Dit wordt gezien als gratis extra coins voor bitcoin houders. Dit wordt ook wel crypto dividend genoemd.

Wat is een hardfork?
Wat zijn de risico’s van een hardfork?
Welke hardforks hebben al plaatsgevonden?
Welke hardforks staan er gepland?
Risico vrij crypto dividend claimen
Kies en bestel een hardware wallet

Wat is een hardfork?

Een hardfork is een update in het Bitcoin netwerk waarbij de nieuwe regels strenger zijn dan de oude regels. Alle software die niet aan de nieuwe regels voldoet is dus niet meer geldig. Wanneer niet iedereen het eens is met de nieuwe regels en een deel van de deelnemers met de oude regels doorgaat vindt er een chainsplit plaats.

Bij een chainsplit ontstaan er twee cryptocurrencies die behalve de nieuwe regels identiek zijn. Omdat de adressen en saldo ook identiek zijn kan je dezelfde hoeveelheid coins ophalen bij de nieuwe cryptocurrency met dezelfde private key. Om je crypto dividend te claimen moet je dus je private key invoeren bij een wallet die de nieuwe cryptocurrency ondersteund.

Wat zijn de risico’s van een hardfork?

Een hardfork is echter zowel voor de gebruikers als voor het netwerk niet zonder risico’s. Bovendien heb je kans dat je jouw gratis coins niet ontvangt wanneer je jouw bitcoins op een exchange hebt staan.

Een exchange is namelijk in het bezit van de private keys. Het is dus aan hun of ze de nieuwe cryptocurrency voor hun klanten beschikbaar stellen. Zorg dus altijd dat je zelf over je private keys beschikt voor een hardfork! Houd verder rekening met de volgende risico’s:

Kijk uit voor ‘replay’ van je transacties

Wanneer je na een hardfork een transactie maakt op de ene blockchain is er een kans dat die transactie onbedoeld ook op de andere blockchain plaatsvind. Wanneer dit gebeurd ben je dus je coins op de andere blockchain kwijt.

Om dit te voorkomen kan ‘replay protection’ ingevoerd worden in de nieuwe cryptocurrency. Wanneer dit niet gedaan wordt kunnen wallets en exchanges het zelf doen. Controleer dus altijd na een chainsplit of je coins beschermd worden met replay protection voor dat je een transactie maakt!

Pas op dat je private key niet gestolen wordt bij het claimen

Wanneer je jouw crypto dividend wil gaan claimen moet je jouw private key in een wallet invoeren. Wanneer je coins in cold storage waren zijn ze dat na het claimen niet meer omdat je keys online zijn geweest! Er was zelfs een Bitcoin Gold wallet (die op de BTG site aangeraden werd!) die de private keys van de gebruikers stal. Gebruik een wallet dus alleen als je zeker weet dat het betrouwbaar is!

Welke hardforks hebben al plaatsgevonden?

Bitcoin Cash (Bcash) / (BCH)

Bitcoin Cash was de eerste hardfork in Bitcoin die een chainsplit tot gevolg had. Bitcoin Cash is op 1 Augustus 2017 afgesplitst om een cryptocurrency te creëren waarbij de blokken groter zijn (8mb) en transacties dus sneller en goedkoper. Het nadeel echter is dat dit ten koste gaat van decentralisatie.

Bitcoin Cash was een zogenaamde vriendelijke fork omdat er replay protection was ingevoerd en er was geen intentie om de naam Bitcoin over te nemen. Later probeerde Bitcoin Cash echter wel de mijners en de Bitcoin naam van BTC af te pakken, daarom wordt Bitcoin Cash ook vaak Bcash genoemd om verwarring te voorkomen.

Bitcoin Gold (BTG)

Bitcoin Gold was een hardfork die op 24 oktober plaats vond. Het doel van BTG was om het mijnen meer gedecentraliseerd te maken. BTG was net als Bitcoin Cash een vriendelijke hardfork met replay protection.

Bitcoin Diamond (BCD)

Bitcoin Diamond is een fork die op 24 November heeft plaatsgevonden. Bitcoin Diamond heeft een ander PoW algoritme en verbeterde privacy features. Ook zullen er uiteindelijk 210 miljoen BCD op de markt komen, tien keer meer dan het aantal bitcoins. Houders van BTC kunnen dus 12 BCD claimen voor elke bitcoin die ze bezitten.

Momenteel is de source code van Bitcoin Diamond nog niet gepubliceerd, dus is het aan te raden je private key nog niet in gevaar te brengen! Wanneer de code publiek is en betrouwbaar is gebleken zullen Trezor en Ledger het waarschijnlijk mogelijk maken ze veilig te claimen.

Welke hardforks staan er gepland?

Super Bitcoin

De hardfork van Super Bitcoin zal 12 December plaatsvinden. Het doel van deze fork is om 8 mb blokken te combineren met 2nd layers zoals Lightning Network. f2pool en BTCC hebben aangegeven het te gaan mijnen en op 21 exchanges zal het verhandelbaar worden. Er zullen 210.000 extra coins toegevoegd worden voor de pre-mine.

Bitcoin God (GOD)

Bitcoin God zal op 25 December van Bitcoin afsplitsen. Er zal geen pre-mine zijn en PoW zal vervangen worden door PoS.

Bitcoin Uranium (BUM)

Bitcoin Uranium staat gepland voor December. Er is geen pre-mine en de blokken zullen maar 1 minuut duren in plaats van tien minuten. Elke 450 dagen zal de block reward gehalveerd worden en door een nieuw PoW algoritme zal er alleen met GPU of CPU gemijnd kunnen worden. Verder zullen de adressen anoniem zijn.

Verder zijn er ook geruchten dat Bitcoin Zilver en Bitcoin Platina eraan zullen komen.

Risico vrij crypto dividend claimen

Zoals gezegd brengt het claimen en gebruiken van een afgesplitste cryptocurrency risico’s met zich mee. Door een hardware wallet zoals Ledger of Trezor te gebruiken beschik je altijd over je eigen private keys, dus kan je elke fork claimen door de private keys te exporteren naar een andere wallet wanneer de hardware wallet de nieuwe coin niet ondersteund.

Elke levensvatbare afsplitsing zal na een bepaalde tijd door de hardware wallet ondersteund worden (Ledger en Trezor ondersteunen BCH en BTG al), waardoor een wallet voor die coin standaard zichtbaar is bij het opstarten van je hardware wallet.

Hierdoor kan je jouw coins claimen en gebruiken zonder het risico te lopen dat je private keys gestolen worden of je druk te hoeven maken over replay protection. Dit heeft de fabrikant van de hardware wallet dan al gedaan. Wanneer de hardware wallet de ondersteuning pas toevoegt nadat je hem gekocht hebt kan je deze functies toch krijgen door simpelweg de laatste update uit te voeren.

Een hardware wallet garandeert dus dat je jouw cryptodividend zal ontvangen en doet het ingewikkelde werk voor je. Ook zullen de afgeforkte cryptocurrencies eerst door technische specialisten onder de loep worden genomen voordat je eraan bloot gesteld wordt. Een hardware wallet is dus veruit de veiligste en makkelijkste manier om de hardforks af te handelen!

5/5 - (36 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Black Friday Acties! Ontvang Nu Tot 30% Korting Bij De Aankoop Van Een Hardware Wallet!Druk Op De Knop Beneden Om Alle Acties Te Bekijken!

Deze hele week geven hardware wallet fabrikanten mooie kortingen of gratis Bitcoin weg als je een hardware wallet koopt. Vergelijk de acties en maak gebruik van de beste deal! Een perfecte gelegenheid om met veilige zelf-custody te beginnen of om je huidige setup uit te breiden!