Menu Sluiten

Veiligheid van je bitcoins

Veiligheid is een belangrijke zaak wanneer je bitcoins bezit. Bitcoin wordt gezien als een asset met zeer veel risico. Er kleven inderdaad risico’s aan, maar deze risico’s worden kleiner naarmate Bitcoin groter wordt en je kan in grote mate zelf bepalen hoe veilig je het hebben wil en je bitcoins beschermen doormiddel van het gebruik van bijvoorbeeld een hardware wallet.

De risico’s van Bitcoin zijn globaal op te delen in 3 onderdelen:
-Het Bitcoin netwerk zelf
-De Bitcoins die je bezit
-De prijs van Bitcoin

Op deze pagina komen de volgende onderdelen aan bod:

Hoe veilig is het Bitcoin netwerk?
Hoe veilig zijn de bitcoins die je bezit?
Wat zijn de risico’s voor de prijs van Bitcoin?
Hoe kan je veilig je bitcoins bewaren?
Vergelijk en bestel hardware wallets

Hoe veilig is het Bitcoin netwerk?

Veiligheid Bitcoins

Het Bitcoin netwerk zelf is super veilig, er is een gigantische rekenkracht nodig om het netwerk te hacken. Theoretisch is de enige mogelijke manier om het netwerk te hacken, door een grotere rekenkracht te leveren dan het netwerk zelf. Vandaag de dag is het netwerk al vele malen sterker dan de grootste super computers (van Google, CIA, enz.) bij elkaar en wordt met de dag nog sterker.

Een groter gevaar voor het functioneren van het netwerk is spam. Door op het netwerk te spammen kunnen transacties sterk vertraagd worden, doordat het netwerk overbelast raakt en hierdoor zal de populariteit en gebruiksvriendelijkheid afnemen. Gelukkig is het effect van een aanval tot nu toe altijd tijdelijk geweest.

Hoe veilig zijn de Bitcoins die je bezit?

Het is zeer belangrijk om goed na te denken over de veiligheid van de bitcoins die je in bezit hebt. Een online wallet kan altijd gehackt worden via mallware en keylockers en dat kan je al de bitcoins kosten die in deze wallet staan. Het is daarom bij een grotere hoeveelheid bitcoins altijd aan te raden om ze in ‘cold storage’ te bewaren. Met een hardware wallet kan je jouw digitale geld in cold storage houden en toch makkelijk transacties verrichten.

Het is ook mogelijk de bitcoins bij een 3e partij onder te brengen, de meeste exchanges hebben ook de mogelijkheid een soort bitcoin rekening te openen. Bedenk wel dat er al een keer een groot aantal bitcoins gestolen zijn bij Mt. Gox. en dat alle exchanges nog vrij nieuw zijn en je dus nog niet weet of ze te vertrouwen zijn.

Wanneer je besluit om je bitcoins bij een exchange te stallen, kies er dan een die een hoog percentage van de reserves in cold storage heeft staan en waarover goede reviews te lezen zijn op het web.

Wat zijn de risico’s voor de prijs van Bitcoin?

Ook aan de prijs van Bitcoin kleven wat risico’s. De Bitcoin prijs staat bekend als zeer volatiel, maar dit zal waarschijnlijk met het groter worden van het netwerk steeds minder worden. De marktkapitalisatie is ook nog relatief klein, waardoor de prijs nog gemakkelijk te manipuleren is door bijvoorbeeld een grote partij te dumpen. Ook dit risico zal met het groeien van het netwerk afnemen.

Verder zullen sommige overheden en banken zich bedreigd voelen door de snelle opkomst van Bitcoin en via de media negatieve publiciteit verspreiden of uitvergroten. Dit kan de prijs negatief beïnvloeden. Toch zijn dit allemaal tijdelijke effecten en zal de Bitcoin prijs bij verdere adoptie door de voorspelbare en lage aanvoer op lange termijn moeten stijgen.

Hoe kan je veilig je bitcoins bewaren?

Voor de veiligheid van je bitcoins kan je aan het netwerk zelf weinig veranderen. Wel kan je zorgen dat je diefstal voorkomt door je bitcoins te spreiden over verschillende wallets en accounts, waarin je het grootste deel in cold storage onderbrengt, zoals een hardware wallet.

Tegen prijs dalingen kan je je indekken door behalve bitcoins ook andere assets aan te houden. Hierbij kun je denken aan goud, aandelen, altcoins en normaal geld. Het is dus belangrijk niet al je vermogen in Bitcoin te steken zolang de prijs zo volatiel is en je bitcoins goed te spreiden en beschermen!

Vergelijk de beste hardware wallets

Lees ook:

De beste hardware wallets vergelijken doe je hier!

Wat is Bitcoin?

Dit is een SUPER veilige hardware wallet.

Deze hardware wallet is simpel en goedkoop, maar wel veilig.

Alles over de Keepkey hardware wallet.

Sla je Ether veilig op.

Een wallet op papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *