waar is bitcoin goed voor

Bitcoin: Wat hebben we er eigenlijk aan? Vijf manieren hoe Bitcoin de wereld drastisch gaat verbeteren

De meeste mensen denken als eerste aan de leuke koerswinsten als ze het over het nut van Bitcoin hebben. De Lambo memes en de icoontjes van opstijgende raketten zijn aan de orde van de dag en als je op Youtube naar Bitcoin content zoekt, zie je bijna alleen maar videos van traders die de chart lezen en moonprijzen voorspellen. 

De prijs is inderdaad belangrijk: Het beveiligingsmechanisme is er op gebaseerd en het is onmisbaar voor de marketing en dus voor de adoptie. Er zijn echter nog veel belangrijkere redenen om Bitcoin te gebruiken die bij de meeste mensen minder bekend zijn. Bitcoin kan de wereld drastisch veranderen als we het met zijn allen als ons geld adopteren. 

rente op crypo

Als je alleen de prijs belangrijk vind kan je hier lezen waarom een prijs van 100 tot 250k helemaal niet onwaarschijnlijk is en hebben we hieronder een korte video geplaatst om alvast in de stemming te komen. Als je het belangrijker vind om de wereld te verbeteren kan je snel onder deze video doorlezen!

1) Met Bitcoin zal onze koopkracht vooruit gaan ipv achteruit

Bitcoin is hard geld: Dat betekent dat niemand het zomaar bij kan drukken. De Federal Reserve heeft sinds 1980 elk jaar gemiddeld 6% extra geld bijgedrukt (en dit jaar al 23%!). Dat betekent dat we elk jaar ongeveer 6% minder koopkracht hebben dan we onder een standaard van hard geld gehad zouden hebben. 

geldcreatie

Bron fred.stlouisfed.org

In plaats van een koopkracht daling van ongeveer twee procent per jaar hadden we dus  een koopkracht stijging van ongeveer vier procent per jaar kunnen hebben. Door de enorme vooruitgang in technologie en kennis en de opbouw van kapitaal kunnen we namelijk veel efficiënter produceren. Dat levert ongeveer 4% groei per jaar op, die wij met zijn allen hadden kunnen delen in de vorm van deflatie, oftewel toename in koopkracht. 

*Deze parodie had makkelijk waargemaakt kunnen worden door de centrale banken af te schaffen en op een hard geld standaard over te gaan. In een vrije markt zouden we letterlijk allemaal rijk worden door de enorme vooruitgang in technologie en de extra productiviteit per manuur die daaruit voortkomt. 

Helaas hebben de centrale banken dit allemaal afgeroomd en er zelfs nog 2% extra (het inflatie cijfer) voor zichzelf bij gepakt. Zonder de centrale banken hadden we er dus in deze 40 jaar ten opzichte van nu 6% extra welvaart per jaar bij gekregen voortkomende uit de vooruitgang die we met zijn allen gemaakt hebben en de afwezigheid van inflatie. Door het accumulatieve effect is dit letterlijk een tienvoud aan welvaart die we meer hadden kunnen hebben.

accumulatief effect inflatie
compound inflatie

Dit betekent dat we tien keer zo rijk hadden kunnen zijn of dezelfde welvaart als nu hadden kunnen hebben met een 4-urige werkweek. Uiteraard is het in de praktijk een stuk minder dan tien keer, omdat door het cantillon effect de koopkracht vooral uit de 3e wereld is weggehaald en bij de westerse wereld is terechtgekomen, omdat daar de nieuwe dollars als eerste uitgedeeld werden. 

Bovendien komt het geprinte geld vooral bij de overheid terecht. Je kan dus stellen dat we er een deel van terug krijgen in de vorm van diensten. Dit is echter discutabel, want een groot deel van de overheidsprogramma’s belemmeren de groei alleen maar. Toch durven wij veilig te stellen dat we onder hard geld elk decennia een paar uur van onze werkweek af zouden kunnen halen, terwijl we onze welvaart zouden zien groeien. Dit was in de 19e eeuw onder de goud standaard ook het geval.

Door massaal Bitcoin te adopteren kunnen we de hard geld standaard herstellen en weer 6% per jaar in welvaart gaan groeien. Waarschijnlijk zelfs nog meer, omdat een hoop ruis, manipulatie en corruptie onder een Bitcoin standaard wegvalt. Bovendien is momenteel de technologisch vooruitgang in een flinke stroomversnelling gekomen, waardoor we nog efficienter kunnen produceren!

de bitcoin standaard

2) Overheden moeten weer afwegingen maken tussen goed en kwaad

Onder een hard geld standaard hebben overheden een bepaald budget dat niet gemakkelijk is op te rekken. Als ze meer uit willen geven moeten ze hetzelfde bedrag ergens anders weghalen. Hiervoor moeten ze met een goed verhaal bij de belasting betaler aankomen, want zonder draagvlak neemt ontduiking en sociale onrust toe en kunnen de belastingsinkomsten zelfs dalen. Er is een bepaalde grens waarbij de inkomsten niet meer toenemen na het verhogen van de belastingen.

Onder een hard geld standaard moeten politici dus voorzichtig afwegen waar ze hun geld aan uitgeven en zal vaak het goede boven het kwade gekozen worden. Het is namelijk niet aan de burger uit te leggen dat je bijvoorbeeld wel een langdurige oorlog voert, maar geen geld hebt voor de zorg. Met de magische geldprinter kunnen politici zowel voor de zorg als voor de oorlog betalen. De inflatie voelen we pas een paar jaar later als er alweer iemand anders op de plek van de politicus die dit heeft veroorzaakt zit. 

Omdat politici geen afwegingen meer hoeven te maken en bijna ongelimiteerd met gratis geld nieuwe projecten op kunnen starten, komen er allemaal programma’s tot stand waar vanuit de bevolking helemaal geen vraag naar is. Het gevolg is een wildgroei van belemmerende regels, massale oorlogen en bemoeienis met zaken zoals Zwarte Piet, gender en de maat van de boerenbedrijven, waar overheden zich oorspronkelijk helemaal niet mee bezig hielden. 

Onder een Bitcoin standaard zal de overheid enorm moeten krimpen en zich weer bezig gaan houden met de basistaken zoals veiligheid en zorg. Ongekende vrede, vrijheid en voorspoed zal het gevolg zijn en de onderlinge spanningen in de bevolking zullen langzaam wegebben. 

centraal bankieren oorlog

3) De vrije pers zal gewaarborgd blijven door Bitcoin

De beste manier om journalisten monddood te maken is door ze af te snijden van het financiële systeem. Accounts worden vaak geblokkeerd of bevroren zodat het inkomen opdroogt en de betreffende journalist wat anders moet gaan doen en dus niemand meer tot last is.

In 2010 gebeurde dit met Wikileaks toen ze plotseling van alle betalingsproviders werden afgesneden. Door Bitcoin te accepteren voor donaties konden ze hun werk doorzetten (en zelfs een enorme winst maken). Bitcoin is namelijk censuur bestendig, dus duizenden mensen die strijden voor hun vrijheid kunnen nu nog steeds hun boterham verdienen en er is niemand die daar wat tegen kan doen!

bitcoin persvrijheid
wikileaks bitcoin

4) Schadelijke sancties worden onuitvoerbaar

Sancties zijn veel gruwelijker dan bombardementen: Miljoenen mensen verhongeren letterlijk. Ze sterven een langzame dood, omdat het ze niet is toegestaan om handel te drijven en zo hun boterham te verdienen. Als je erover na denkt slaat het bovendien helemaal nergens op: 

We zijn het er met zijn allen over eens dat de landen die onderhevig zijn aan sancties geen democratieën zijn, dus dat de bevolking hun leider niet heeft kunnen kiezen. Toch hongeren we de gehele bevolking uit, terwijl ze totaal geen keus hebben gehad en dus niets fout hebben gedaan. Volgens ons zijn burgerslachtoffers van sancties net zo goed onschuldige slachtoffers zoals burgerslachtoffers van een bombardement dat zijn. Sancties maken alleen een veelvoud meer slachtoffers. 

Sancties worden uitgevoerd door de bankrekeningen van mensen in bepaalde landen te bevriezen of te blokkeren. Met Bitcoin is dit echter niet mogelijk: Transacties zijn ‘permissionless’ en kunnen door niemand gestopt worden. Mensen zoals de vrouw in de video hieronder die zeggen dat de dood van 500 miljoen kinderen het waard was om hun politieke doel te bereiken, kunnen hun schadelijke sancties door Bitcoin straks niet meer uitvoeren!

5) Iedereen krijgt dezelfde toegang tot het financiële systeem

Het huidige financiële systeem is niet of erg slecht toegankelijk voor het grootste deel van de wereldbevolking. Omdat vooral de armste mensen niet aan de KYC / AML eisen kunnen voldoen, kunnen ze geen bankrekening of broker account krijgen. Hierdoor kunnen ze niet deelnemen aan de internationale handel en kunnen ze dat beetje geld dat ze verdienen niet beschermen tegen inflatie. Het is voor deze mensen dus vaak onmogelijk om aan de armoede te ontsnappen. 

Het is voor ondernemers ook niet mogelijk om een financiële dienst voor deze mensen op te zetten. Ze zullen nooit aan de reglementen kunnen voldoen en dus opgepakt worden voor witwassen of bankieren zonder vergunning als ze het toch proberen. Bitcoin is hier de perfecte oplossing: Iedereen kan een wallet downloaden en zonder toestemming te hoeven vragen of formulieren in te vullen deelnemen in het netwerk. Bitcoin zal deze mensen zowel in de internationale handel betrekken als tegen inflatie beschermen. Je ziet de adoptie dan ook flink toenemen in de 2e en 3e wereld.

Conclusie:

Om eerlijk te zijn is dit pas het topje van de ijsberg: Bitcoin gaat nog VEEL meer zaken positief beïnvloeden en alle effecten zullen ook weer secondaire effecten hebben. Volgens ons zal een Bitcoin standaard zeker een Renaissance 2.0 veroorzaken. Ook al leven we momenteel in moeilijke en onzekere tijden, het kon wel eens super goed worden zodra we door de zure appel heen gebeten hebben. Een eventuele Lambo is de kers op de taart!

4.7/5 - (17 stemmen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bescherm Jezelf Tegen Verlies Of Diefstal Van Je Backup Seed Met De Trezor Shamir HODL Pack!Verdeel De Toegang Tot Je Private Keys Super Veilig Over 5 Locaties!

Dit pakket bevat een Trezor Model T en 5 Cryptosteel Capsules. Hierdoor kan je met het Shamir's Secret Sharing Schema 5 verschillende shares van de backup seed aanmaken, waarvan er 3 nodig zijn om de private key te kunnen herstellen. Dit betekent dat je deze vuurvaste en vloed bestendige shares over 5 verschillende locaties kan verspreiden. Zelfs als de shares op twee van de vijf locaties gestolen worden of kwijtraken zal je de bitcoins niet verliezen. Dit is een super robuuste setup, waarmee de kans op verlies of diefstal van jouw bitcoins zo goed als uitgesloten is. Zolang je zelf nog over 3 van de 5 shares beschikt, beschik je nog over de private key van je bitcoins!